A közeljövőben a DimondLily webáruházában egy új terméket érhetsz el. Ez egy magas vitamintartalmú speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer, kifejezetten a cisztás fibrózis nevű betegséggel küzdők számára. 

színesz gyümölcslevek üvegekben

Mi az a cisztás fibrózis? 

A cisztás fibrózis egy genetikailag öröklődő betegség, ami a ritka betegségek közül Magyarországon az egyik leggyakoribb. Nem gyógyítható, azonban a kezelés annál hatékonyabb, minél korábban kezdik. 

Mivel a cisztás fibrózis jelentősen rövidíti az élettartamot, nagy jelentősége van a korai diagnózisnak. 

Az első tünetek már csecsemőkorban megjelenhetnek, de a diagnózisra hosszú ideig csak évekkel később került sor. 2021-ben azonban Magyarországon is bekerült az újszülötteknél kötelezően vizsgálandó anyagcsere betegségek közé a cisztás fibrózis. A 2022. január 1-jétől minden csecsemőnél szűrik ezt a betegséget is. 

A betegség kimutatására lehetőség van magzati korban is, aminek megbízhatósága 95%-os.  

Mennyi a várható élettartama egy cisztás fibrózisos betegnek? 

A tudomány fejlődésével jelentősen javult a cisztás fibrózissal élő betegek várható élettartama. Amíg egy 1990-ben született beteg legfeljebb az 30. születésnapja megérésére számíthatott, addig egy 2021-ben világra jött gyermek már akár 50 éves évig is élhet. 2018-ban Magyarországon a betegek átlag életkora 19,4 év volt, a legidősebb beteg pedig a 69,9. évét töltötte be. 

Hol okoz problémát a cisztás fibrózis? 

A cisztás fibrózis során az ún. klorid-ion csatornának a nem megfelelő működése miatt a test váladékai besűrűsödnek és nem képesek távozni, “dugót” képeznek. 

A test több szervét is érintheti a betegség, többek között a tüdőt, a hasnyálmirigyet, a májat, a bélrendszert. Minden betegnél eltérőek a pontos tünetek és a betegség lefolyása, de a cisztás fibrózisos a betegek 90%-a esetén a tüdőben okoz problémákat. A tüdő váladéka sűrűsége miatt lerakódik, eltömíti a tüdőhólyagocskákat, csökkenti a légzőfelületet és táptalajt ad a baktériumoknak, ami betegségekhez vezet. 

Ha arra gyanakszik, hogy Ön vagy ismerőse, családtagja, cisztás fibrózisban szenved, mielőbb keressen fel szakorvost! 

A cisztás fibrózis kezelése 

A cisztás fibrózis kezelése gyógyszerekkel és fizioterápiával történik, mely egy életen át tart. Kiemelten fontos a tüdő napi szintű megtisztítása fizoterápiával. 

Gondot kell fordítani továbbá a kiegyensúlyozott, egészséges étrendre, légzőgyakorlatokat kell végezni és a beteg, illetve a közvetlen környezet mentális terápiája is lényeges. 

Mi az a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer? 

A speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer kifejezetten olyan betegek számára készült, akik a normál táplálkozással nem képesek szervezetüket ellátni a szükséges tápanyagokkal. Ezeknél az embereknél rendszerint a tápanyagok felszívódása, emésztése, feldolgozása nem működik megfelelően. Egy-egy készítmény vagy speciális eljárással készült élelmiszer többnyire egy-egy meghatározott betegséggel élők számára készülnek, de léteznek egész napos tápanyagbevitelre készült élelmiszerek is. 

A speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek forgalomba hozatalát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felügyeli és engedélyezi.  

A DEKAfib rendelkezik minden szükséges engedéllyel, illetve a Cisztás Fibrózis Szövetség és az ESPEN-ESPGHAN-ECFS által közösen megalkotott irányelvek szerint készült. 

Mit tartalmaz a DEKAfib? 

A DEKAfib egy vitamin komplexum, ami nagy mennyiségben tartalmazza a fontosabb zsírban oldódó vitaminokat: 

 • D-vitamint 
 • E-vitamint 
 • K-vitamint 
 • A-vitamint 
 • Illetve közepes láncú triglicerideket. 

A DEKAfib nem tartalmaz semmilyen felesleges adalékanyagot: 

 • Allergénmentes 
 • Adalékanyagmentes 
 • Laktózmentes  
 • Gluténmentes  
 • Titán-dioxid mentes  
 • Vegán 

Szedhetik egészséges emberek is a DEKAfib-et? 

NEM, mert akár egészségkárosító hatású lehet azok számára, akik nem szenvednek cisztás fibrózisban. A DEKAfib zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz és ezek túladagolása problémát okozhat egészséges ember szervezetében.

 • DEKAfib – A, D, E, K vitamin-komplexum cisztás fibrózissal élőknek

  11 990 Ft (ÁFA az árban)
  Kosárba teszem Részletek

További információ a DEKAfib-ről