Rengeteg visszajelzést kapunk tőletek a Minden, ami nőgyógyászat Facebook-csoportunkban, amelyekben beszámoltok, hogy a hormonális fogamzásgátlás, vagy annak elhagyása milyen, addig nem megszokott, testi, hangulati változásokat hozott az életetekbe. 

Főleg a tabletta abbahagyása után tapasztaltok olyan problémákat, mint hajhullás, menstruáció elmaradása, bőrproblémák, fejfájás, ezeket a tüneteket pedig az orvostudomány is jegyzi, mint a hormonális fogamzásgátlók utáni, lehetséges mellékhatások.

A tünetek többsége magától rendeződik, amennyiben ez nem így történik, orvosi konzultáció szükséges, a háttérben sokféle kórkép állhat (PCOS, endometriózis, ciszták, mióma).

Meddig normális, hogy nem jön meg, hullik a hajam, és az egész az őrületbe kerget?

A szájon át szedhető fogamzásgátlók abbahagyása után nagyjából 4-6 hónappal jelentkezhetnek a tünetek (post-birth control syndrome), és nemcsak a tablettaszedők körében, hanem hormont kibocsátó méhen belüli eszköz (IUD), hüvelygyűrű, implantátum alkalmazása után is előfordulhatnak. 

Miért nem hallottál eddig erről?

Az orvostudomány nem tekinti egységesen a tablettaelhagyás miatt felbukkanó tünetegyüttest szindrómának. A szakemberek között nincs egyetértés, sokan a hormonmegvonás, és a természetes ciklushoz való visszatérés miatti jelenségként tekintenek rá. Ha valaki fájdalmas menstruáció miatt kapta az orvosától a fogamzásgátlót, majd a szedés alatt a panaszai megszűnnek, de az elhagyása után újra jelentkeznek, akkor nem a fogamzásgátló okozta panaszokról, hanem újra felbukkanó tünetekről beszélünk. Sok embernek jelent a fogamzásgátló a hatékony védekezési módszeren kívül enyhülést, legyen szó cisztákról vagy fájdalmas menstruációról. 

Természetesen sürgető igény mutatkozik rá, hogy a hormonális fogamzásgátlásról több kutatás álljon rendelkezésre, különösen azért, mert ezeket a készítményeket évtizedek óta szedik nők milliói, így különösen meglepő, hogy nem tudunk többet azok hosszú- és rövidtávú mellékhatásairól.

Mi okozza ezket a tüneteket?

A hormonális fogamzásgátlók megszakítják a ciklusod természetes folyamatát: ha tablettát szedsz, nincs ovulációd, nem lehetséges az esetlegesen megtermékenyült petesejt beágyazódása sem. 

Ha abbahagyod a tablettát, a ciklusodnak ismét vissza kell térnie a normális kerékvágásba, újra kell indulnia az agyad és a petefészkek közötti kapcsolatnak, ami addig – lényegében addig – meg volt szakítva. 

Mindenki megtapasztalja az elhagyással járó tüneteket?

Nem, nem mindenkinek kell megküzdeni ezekkel a testi panaszokkal (hajhullás, akné, rendszertelen menzesz, fejfájás stb.), van, akinél azonnal helyreáll a ciklus, másoknál 2-3 hónap kell, hogy újra a régi kerékvágásba kerüljenek a dolgok. 

Tudományosan (még) nem alátámasztottak azok a feltételezések, amelyek szerint minél fiatalabban és minél több ideig szedett valaki hormonális fogamzásgátlót, annál inkább tapaszthathja majd az elhagyása után a kellemetlen mellékhatásokat.

Mindenesetre álljon itt a Rézgyöngy korábbi cikkéből egy részlet: ezek az idézetek valódi tapasztalatokon alapulnak, a DiamondLily MInden, ami nőgyógyászat csoportjából. A célunk a beszámolók ismertetésével az, hogy ne ijedj meg, ha a következők közül bármelyiket tapasztalod, mert ugyanaz másokkal is megtörténhetett. Ugyanakkor, ha a panaszaid 3 nap elteltével sem szűnnek meg, érdemes felkeresni a nőgyógyászodat, a háttérben ki nem vizsgált problémák is meghúzódatnak. 

Kitti:

“2019 decemberében tettem le a tablettát, mert többek közt a libidóm is nullára csökkent, és belátható időn belülre terveztük a babát is. Ahogy letettem, sokkal pattanásosabb lett a bőröm, de visszatért a libidóm. 7-8 hónapig nem is volt más problémám, de aztán kb. 3 ciklusom 45-55 naposra nyúlt, a menzeszem 8-10 napig tartott, és szinte csak barnáztam. Buta voltam, mert orvoshoz nem mentem el ezzel. Szerencsémre viszont magától megoldódott a problémám, valószínűleg cisztám lehetett, ami nagy görcsök kíséretében kifakadt – másnap meg is jött a vérzésem. A ciklusaim 33-38 naposak átlagosan, de rendben van a peteérésem is, úgyhogy nincs gond”

Viktória:

“2018 júliusában tettem le a tablettát, azóta sem szedem. A hajam már csak egészséges mértékben hullik, az arcom nagyjából kitisztult. A menstruációm napra pontosan jön meg (nagyon ritkán 1-2 nap eltéréssel). A libidóm meg nem hogy 100%-kal, de inkább 500%-osan visszajött azóta, mintha pótolná a kiesett időszakot. A vérzésem mennyisége természetesen több a gyógyszer nélkülihez menzeszhez képest, de közel nem annyi, mint a gyógyszer előtt, és a korábbi, 5-8 napos ciklushoz képest, most legfeljebb 3-4 napos ciklusaim vannak.”

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb nő viszont nem tapasztalja ezt a hátrányát a fogamzásgátlónak: egy 2013-as tanulmányban, több mint 8000 nő részvételével azt találták, hogy a válaszadók 15 százaléka tapasztalt vágycsökkenést, 21 százalék viszont a libidója növekedését vette észre, a többség pedig semmilyen változást nem tapasztalt.

Lucia:

“Én azért kaptam tinikoromban a tablettát, mert borzalmas menstruációs görcsökkel küzdöttem. SEMMILYEN gyógyszer nem segített. Megkaptam az első fogamzásgátlóm, és egyből óramű pontos, fájdalommentes mensim lett. Kb. 10 évig szedtem fogamzásgátlót,  persze közben váltottam alacsony hormontartalmúra, és minden évben jártam nőgyógyászati vizsgálatra. Tavaly júliusban hagytam abba a szedését,  babatervezés miatt. Az első két hónapban pontosan jött meg a menzeszem, szerencsére kibírható fájdalommal, viszont nem volt peteérésem, majd a következő 2 hónapban kitolódott a 27 napos ciklusom 31, majd 35 napra 

5. Hónapban újra visszaállt a régi 27 napra, peteéréssel együtt, és a következőnél már a baba is sikerült. Az orvos figyelmeztetett, hogy 3 gyógyszermentes hónapot várjunk a babával. Én nem tettem meg, pedig igaza volt.

Egyébként semmi problémám nem adódott a 10 évig szedett gyógyszer miatt. Szerintem ellenőrzés mellett teljesen megbízhatók a mai fogamzásgátlók.

Ma 32 hetes, egészséges kismama vagyok. “

Ezt tapasztalják a tablettaszedést abbahagyó nők