Beszélj a nőgyógyászoddal!

Ha megszületett az elhatározás, hogy abbahagyod a fogamzásgátlót, értesítsd róla az orvosodat, akivel közösen kiválaszthatjátok a neked megfelelő védekezési formát, ha szeretnéd elkerülni a teherbeesést. Spirál, tabletta, gyűrű, bármelyiket is használtad, a szervezetednek némi időre lesz szüksége, hogy újraindítsa a természetes ciklusodat. 

90 nap, de több is lehet, amíg újra jelentkezik a vérzésed

Általánosságban kilencven nap után jelentkezik újra a tablettát abbahagyó nők menzesze, de ez több is lehet, főleg, ha nagyon régóta használtál hormonális fogamzásgátlást. Ne ijedj meg, ne akard sürgetni a folyamatot, rohanó világunkban nehéz lehet elfogadni, de a szervezeted pontosan tudja, mennyi időre van szüksége. Ne feledd, ekkor már érdemes figyelni a termékenységi jeleket, mert az első vérzésed előtt is teherbe eshetsz. 

Ne dőlj be a tévhiteknek

“Többé nem lehet gyereked!”

“A tablettától lett PCOS-ed!”

“Tönkreteszed magad a gyógyszerrel”

Ezeket a félelmeket rengeteg fórumon olvashatjátok kommentszekciókban, mi viszont szeretnénk megnyugtatni. A tablettának, különösen az elhagyásának lehetnek mellékhatásai, egyénenként változó mértékben. Valakinél semmilyen probléma nem jelentkezik. Az viszont alaptalan riogatás, hogy a tablettával tönkreteszed a hormonrendszeredet, meddővé válsz stb. Éppen elég sok szorongás van a világban, nem hiányzik még az is, a fogamzásgátlási módszered miatt érezd rosszul magadat. 

Figyelj a megfelelő tápanyagbevitelre, segíthet a ciklusod újraindulásában

A fogamzásgátlót szedő nőknél gyakori a tápanyaghiány, ami adódhat felszívódási nehézségekből, illetve abból is, hogy a tablettát szedő nők életmódja gyakran kevésbé kiegyensúlyozott, rendszertelenebb, így az étkezésükre is kevesebb figyelem irányul. Az egyoldalú táplálkozás pedig sajnos nem kedvez a hormonrendszernek. A B6, B12-vitaminok, folsav, magnézium, szelén, cink nagyon fontos mikrotápanyagok, akárcsak a C- és E-vitaminok, ezek mennyisége gyakran jelentősen csökkent a tablettát elhagyó vagy azt még éppen szedő nőknél.

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel

A fentebb sorolt vitaminokat, nyomelemeket a legjobb kiegyensúlyozott, változatos étkezéssel bevinni a szervezetbe, ám hiányuk esetén szükség lehet extra pótlásra, legalábbis amíg az új táplálkozási szokásokat sikerül rendszerré alakítani. Érdemes orvossal, táplálkozási szakemberrel konzultálni ezeknek a készítmények a szükségességéről, mert túlzott bevitelükkel árthatsz is a szervezetednek. 

Nincsenek csodatabletták, démoni ételek és tiltólistás dolgok

Nagyon fontos, hogy ne helyezz magadra extra nyomást, amíg a szervezeted azon dolgozik, hogy a ciklusod ismét a természetes úton működjön. A szintetikus hormonok a hiedelmekkel ellentétben nem keringenek hetekig, hónapokig a szervezetben, hanem néhány nap alatt vizelettel ürülnek.

Vigyázz, ne ess át a ló túlsó oldalára, ha tökéletesen akarod csinálni az étrendedet, a stresszkezelést, és minden egészséggel kapcsolatos ajánlást maradéktalanul betartani, azzal gyakran több stresszt okozhatsz, mintha megengednéd magadnak a szelet sütit, az éjszakai kimaradást vagy azt, hogy aktuálisan nincs kedved elmenni sportolni. 

A kulcs a változatosság, a mértékletesség, aki pedig egy-egy módszert, diétát, alapanyagot ajánl neked az állapotod rendezésére, azzal légy mindig nagyon kritikus, a legtöbb esetben a “csodamódszerek” sajnos nem működnek. 

Bármiért hagyod abba, az ovuláció, a termékenység visszaállításának fontos jelzője 

Általánosságban elmondható, hogy jó visszajelzést ad a termékenységünk az egészségi állapotunkról, ha rendben zajlik az ovuláció, a ciklus 28-35 nap között mozog, de a 3. és 21. ciklusnapi vérvételt érdemes lehet megcsináltatni, különösen, ha a tabletta elhagyása után három hónappal még nem jelentkezett menstruáció. 

A megbízható, gondmentes fogamzásgátlásról sem kell lemondani, ugyanis a hormonmentes Rézgyöngy akár öt évig is biztosítja neked a védelmet a nemkívánt terhességgel szemben, mégsem avatkozik a hormonháztartásodba, így a női szervezetnek rendkívül előnyös ovuláció pozitív hatásait is élvezheted mellette. De használhatsz óvszert, termékenységtudatot, pesszáriumot, tájékozódj, és beszéljétek meg a partnereddel is, hogy melyik lesz a legjobb választás neked/nektek.