Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy egy hormonális fogamzásgátló által kívülről bevitt hormonok milyen hatással lehetnek a nők szervezetére. Ezért most összegyűjtöttünk minden hasznos információt, amit érdemes figyelembe venni, ha fogamzásgátlásra kerül sor.

Hormonális fogamzásgátlók

Hormonális fogamzásgátló eszközök közé tartoznak például a fogamzásgátló tabletták, a hüvelygyűrű, valamint a hormontartalmú spirálok.

A tabletták szintetikus hormonokat tartalmaznak, progeszteront vagy progeszteront és ösztrogént. A gyűrű szegeszteron-acetát és etinil-ösztradiol hormonkombinációt tartalmaz. A méhbe helyezett spirál pedig a mechanikai védelem mellett hormonokkal is gátolja a megtermékenyülést.

A hormonális fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásai

A következőkben szeretnénk kiemelni, hogy milyen különböző mellékhatásaik lehetnek:

 • Vérzészavarok,
 • Hányinger
 • Emlőérzékenység
  Amikor a mellek számos esetben megnagyobbodnak vagy érzékennyé válnak.
 • Erős fejfájás
 • Hízás
  Kutatásokkal igazolták, hogy a tablettát szedő, valamint nem szedő nők között az évek előrehaladtával nem volt jelentős különbség súlynövekedés szempontjából. Viszont a fogamzásgátló tabletták hormontartalma visszatartja a vizet a nők szervezetében, így valóban néhány kg-os hízás érzékelhető szedésük mellett.
 • Hangulatingadozás
  A hormonális fogamzásgátlókat alkalmazó nők érzelmileg instabilabbak és gyakran számolnak be a depresszió tüneteiről.
 • Csökkenő libidó 
 • Hüvelyi folyás,
  mely esetében felmerülhet a fertőzés gyanúja, így minél hamarabb orvoshoz kell fordulni!
 • Homályos látás, látásromlás
 • Csontritkulás
  Erről bizony kevesen tudnak, de a fiatal korban alkalmazott hormonális fogamzásgátlók a csontsűrűségre is hatást gyakorolhatnak. Emiatt is érdemes óvatosnak lenni!

A hormonális fogamzásgátlók használata kellemetlen mellékhatásokkal járhat.

Mivel a hormonális fogamzásgátlók esetlegesen érrendszeri problémákat is okozhatnak (szívrohamot, agyvérzést, vérrögképződést), ezért akinek már volt trombózisa, vagy más szív- és érrendszeri problémája, azoknak kifejezetten nem szokták javasolni az orvosok a hormonális fogamzásgátlás alkalmazását.

A hormontartalmú fogamzásgátló alkalmazásának elején fellépő tünetek rendre elmúlnak kis idővel, azonban ha hosszabb ideig is fennállnak, mindenképpen javasolt felkeresni egy nőgyógyászt.

Van alternatíva a hormonális fogamzásgátlók helyett!

Amennyiben úgy döntesz, hogy nem választanád a hormontartalmú fogamzásgátlási módszerek egyikét sem, jó hírünk van számodra: számos hormonmentes megoldás közül válogathatsz!

Ezek fő előnye, hogy nem kell szembenézned a feljebb említett mellékhatásokkal, bármikor probléma nélkül abbahagyhatók, vagy a méhen belüli eszközök eltávolíthatók, és utána rögtön termékeny is lehetsz.

A hormonmentes fogamzásgátlók ledöntik a korlátokat

 

További írásaink a témában:

 

Források: 1, 2, 3