Nagy utat járt be az emberiség a mai modern, méhen belüli fogamzásgátló eszközökig. Tudtad például, hogy Casanova báránybőrből készült óvszerről írt? Következzen a fogamzásgátlás rövid története, meglepő sztorikkal és tényekkel!

Ókor

Természetesen már az ókorban is próbálkoztak fogamzásgátlással: Egyiptomban a nők vaginájában mézzel és akáclevelekkel igyekeztek útját állni a spermiumoknak, a Közel-Keleten és Görögországban pedig egy különleges édesgyökér fajtával próbálták elkerülni a nem kívánt terhességet. Arisztotelész a méhben alkalmazott cédrusolajtól, Hippokratész pedig a vízben feloldott és elfogyasztott réztől várta a fogamzás megakadályozását. Talán nem nehéz belátni, hogy az ókorban alkalmazott fogamzásgátló módszerek többsége nem bizonyult hatékonynak.

Ókori fogamzásgátló eszközök

Középkor

A középkorban sem történt nagy előrelépés, ráadásul a katolikus egyház ellenzett minden, a fogantatás megakadályozására tett kísérletet, de azért így is akadtak nők, akik liliomgyökeret helyeztek fel a hüvelyükbe abbéli hitükben, hogy ezzel megakadályozhatják a spermiumok méhbe jutását. Ekkor már alkalmazták a megszakított közösülést is védekezési módszerként.

Újkor

Az első óvszert aztán az 1600-as években fedezték fel, az angol polgárháború idején, amikor egyre jobban elterjedtek a szexuális úton elkapható fertőzések. Ez az óvszer még állati bélből készült, száz évvel később Itáliában viszont  Casanova már báránybőrből készült óvszerről írt, de így is a XX. századig kellett várni, hogy megjelenjenek a ma is használatos gumi óvszerek ősei.

Az óvszer őse báránybőrből

Jelenkor

Az első, születés-szabályozással foglalkozó mozgalom a XIX -XX. században bontakozott ki, magukat Malthusianista Ligának nevezték, és a családtervezés fontosságára hívták fel a figyelmet, a túlnépesedés veszélyeire, ami az akkori közvéleménynek meglehetősen sokkoló lehetett, ugyanis az alapítókat rövidesen kivégezték.

Az USA-ban élő Margaret Sanger a XX. század elején igazi úttörőnek bizonyult, elsőként vezette be a köztudatba a birth control, azaz születésszabályozás kifejezést, de a hatalom mindvégig üldözte őt, tevékenysége mégis országos mozgalommá nőtte ki magát. Abban hitt, hogy a nőknek szabadon, a teherbeesés félelme nélkül kellene élvezniük a szexualitást, a mozgalom népszerűsítéséhez pedig férje sokszorosította a röpiratokat. Sajnos Sanger megítélése mára nagyon kettős: faji felsőbbrendűségi nézetei hamar beárnyékolták egyébként áldásos tevékenységét a női jogokat illetően.

A születésszabályozás társadalmi hanyatlásnak minősült, és sajnos az eugenikához kezdték hasonlítani ellenzői, aminek sajnos a mozgalomban akadtak is támogatói. Hamarosan Angliában is megnyílt az első, születés-szabályozással foglalkozó intézet, ahol elsősorban a méhszájsapka használatára buzdították a nőket.

Egészen 1936-ig kellett várni, amíg az Amerikai Orvostudományi Szövetség fogamzásgátlással foglalkozó bizottsága végre visszavonta a fogamzásgátlással kapcsolatos tiltó intézkedéseit, és már ekkor több mint az emberek hetven százaléka támogatta a fogamzásgátlást. Két évvel később már háromszáznál is több születésszabályozó klinika működött Amerikában annak ellenére, hogy népszerűsítésük továbbra is illegálisnak számított, és az amerikai kormány egészen a hetvenes évekig várt a fogamzásgátló módszerek támogatásával, ami az alacsony jövedelmű háztartásoknak jelentett óriási segítséget.  A Barack Obama által bevezetett egészségügyi reform azt is tartalmazta, hogy a biztosításnak minden fogamzásgátlási módszert fedeznie kell.

A XX. század vívmányai – a méhen belüli fogamzásgátló eszközök

Az első méhen belüli fogamzásgátló eszköz  órási áttörésnek számított a XX. század elején, igaz, ekkor még selyemhernyó bélből készült, amit az 1920-as években Németországban kezdtek forgalmazni. Carl Djerassi mexikói kémikus állította elő jamgyökérből az első fogamzásgátló tabletták progeszteron hormonját, de sajnos nem kapott engedélyt a terjesztésére. Ezzel párhuzamosan a mai napig működő Planned Parenthood születés-szabályozó szervezet kifejlesztett a fogamzásgátló tabletta másik típusát, a hetvenes évektől pedig, a szexuális forradalom kezdetével, széles körben is elérhetővé vált a fogamzásgátlás.

Kiváncsi vagy a mai innovatív fogamzásgátló módszerekre? Csekkold le az IUB Rézgyöngyöt!