Fogamzásgátló módszerek

„A fogamzásgátlás minden olyan módszer, amely a terhességet megelőzíni hivatott.”

Mananapság a nők rengeteg fogamzásgátló módszer közül választhatnak. Óvszer, tabletta, spirál, pesszárium, spermicidek – és még sorolhatnánk. Egyes fogamzásgátló módszerek hatékonyabban működnek a terhességmegelőzésben mint más módszerek. A számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztása nem egyszerű és számos tényezőtől függhet – az egészségi állapotodtól, hogy szeretnél-e most gyermeket vagy csak hónapok, évek múlva, de természetesen ne feledkezz meg a szexuális úton terjedő fertőzésekről sem.

Melyik a legjobb módszer?

Sajnos, nincs „legjobb” módszer minden nő számára. A számodra és partnered számára legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszer több mindentől függhet és meg is változhat egy idő után.

Mielőtt kiválasztasz egy fogamzásgátló módszert, beszélj a nőgyógyászoddal a következőkről:

  • Szeretnél-e gyereket a közeljövőben, később vagy soha
  • Milyen hatékonysággal működnek az egyes módszerek
  • Milyen mellékhatésok merülhetnek fel?
  • Milyen gyakran szexelsz
  • Hány szexpartnered van
  • Az egészségügyi állapotod
  • Hogy éreznéd magad az adott módszer használatától (pl. odatudsz figyelni, hogy minden nap bevegyél egy tablettát? rátudsz szólni a partneredre minden alkalommal, hogy húzzon óvszert?

Ne felejtsd el, hogy tökéletes fogamzásgátló módszer nem létezik, de a teherbe esés esélyét jóval csökkenti a hatékonyabb eszköz használata.

Milyen különböző módszerek vannak?

Sterilizáció: (pl: vaszektómia) Olyan fogamzásgátlási módszer, amely megakádolyozza a teherbeesést orvosi beavatkozások útján életed végéig.

Hosszan ható fogamzásgátlás: (pl: IUB™ Rézgyöngy, hormonos implantátumok) Olyan fogamzásgátlási módszer, melyet a nőgyógyászod egyszer felrak neked és utána többet nem kell foglalkoznod vele akár 3 vagy 10 évig is, az eszköztől függően.

Röviden ható fogamzásgátlás: (pl: a tabletta, tapasz, gyűrű) Olyan fogamzásgátlási módszer, melyet orvosod ír fel és emlékezned kell, hogy bevedd/felrakd minden nap vagy minden hónapban. Az injekciót 3 havonta kell injektálni az orvosodnak.

Akadályozó módszerek: (pl: óvszer, pesszárium) Olyan módszer, melyet minden alkalommal használod kell, amikor szexelsz.

Természetes ritmus módszerek: Olyan módszer, ahol valójában nem használsz fogamzásgátló eszközt csupán tartózkódsz és/vagy csak akkor használsz fogamzásgátlást, amikor a legtermékenyebb napjaid vannak.

Olvasd el a többi blogbejegyzésünket is a BLOG menüpont alatt vagy ide kattintva.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is!