Tabletta – A Csendes Gyilkos

Bár számos előnye van, vannak, akikre komoly kockázatot is jelenthet.
Olvasd el, miért!

A mai modern fogamzásgátló tabletta számos előnnyel rendelkezik; megkérdőjelezhetetlen a szerepük a nem kívánt terhességek, illetve a méhen kívüli terhességek megelőzésében. Kutatások bizonyítják, hogy csökkentik a petefészekrák és a méhtestrák, illetve a mell jóindulatú elváltozásai esetében a kialakulás kockázatát.

A képen egy levél fogamzásgátló tabletta látható napkövetős rendszerrel

Ugyanakkor vannak kockázatai is a használatnak, melyek közül az egyik legveszélyesebb, hogy növelik a vérrögképződés valószínűségét.  Keletkezhet a lábakban, a tüdőben, a szívben és az agyban is -, ami olyan komoly következményekkel is járhat, mint a tüdőembólia vagy éppen a stroke kialakulása.

Aggasztó Kutatási Eredmények

Nem véletlenül kavart néhány éve nagy port az a jelentés, melyet a francia gyógyszerészeti ügynökség adott ki. A jelentésben, amelyben 2000 és 2011 közötti adatok alapján arra a megállapításra jutott, hogy évente több mint 2500 mélyvénás trombózist és 20 halálesetet okoz fogamzásgátlók szedése csak Franciaországban.

Az elmúlt évtizedben fogamzásgátlók szedése miatt évente átlagosan 2529 esetben alakult ki mélyvénás trombózis, és 20 esetben halálos tüdőembóliát okozott.

Az évi 20 haláleset közül az összesítés szerint hat esetben az első és a második generációs, 14 esetben pedig a harmadik és a negyedik generációs fogamzásgátlókat terheli a felelősség. A 2529 trombózisos eset közül 1751-ről az újabb generációs tabletták tehettek. A jelentés kiemelte, hogy évente kilenccel kevesebben halnának meg, és 1167-tel kevesebb trombózis történne, ha a legújabb fogamzásgátlókat nem írnák fel az orvosok.

A jelentés közreadása után ezért a hatóság vezetője kiemelten kérte a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók használatának csökkentését. Véleménye szerint ugyanis ezeket indokolatlanul nagy mennyiségben használják, a tragédiák számát pedig csökkenteni lehetne a fogamzásgátlás más módszereinek alkalmazásával.

A képen a következő felirat található: Unod a tablettát? Van jobb megoldás. Tudj meg Többet! A szöveg mellett két levél gyógyszer látható

Ilyen esetekben nagyobb a kockázat

Trombózis persze nem mindenkinél alakul ki, aki fogamzásgátló tablettát szed, hajlamosító tényezők esetén azonban mindenképpen érdemes elgondolkodni más alternatíván, amit a tabletták mellékhatásait felsoroló tájékoztatókban is meg szoktak jegyezni.

Ilyen hajlamosító tényező lehet például, ha valaki véralvadási zavarban szenved – ilyenkor nem is szabad szednie a tablettát -, de növeli a kockázatot a probléma családban való előfordulása is. További tényezők még a mozgáshiány, az ülőmunka, az elhízás, a dohányzás, a hosszan tartó ágynyugalom, sérülés, illetve műtét, valamint, akármilyen furcsán hangzik is, akár az is, ha valaki nem fogyaszt elég folyadékot.

A vérképvizsgálat elengedhetetlen

Mielőtt bárki fogamzásgátló tablettát szeretne felíratni, előbbi kockázatokat érdemes figyelembe venni, egy lelkiismeretes orvos pedig első lépésként vérképvizsgálatra küldi el a pácienst. Ha utóbbi olyan problémát mutat ki, mely a tabletta hanyagolását jelenti, abba mindenképpen érdemes beleegyezni.

A képen egy orvos látható maszkban, miközben vérvételből származó vért csepegtet egy petricsészébe.

Ha aggaszt a dolog, akár speciális hematológiai vizsgálatot is kérhetsz, tapasztalataink alapján azonban még teljesen tökéletes eredmények esetén sem jelenti ki egy hematológus szakorvos, hogy a tabletta szedése nem jelent e szempontból semmiféle kockázatot.

Ilyen tünetekkel jár a már kialakult trombózis

A lábban kialakult mélyvénás trombózis jellemzően a testrész megduzzadásával, illetve fájdalommal jár, amit pirosság, melegségérzés kísér. Tüdőembóliát jelezhet továbbá a légszomj, a fulladás, a köhögés, a szédülés, illetve a mély lélegzetvételre súlyosbodó mellkasi fájdalom.

Van, hogy a trombózis magától is megszűnik, mivel azonban igen nagy veszélyt jelent, mindenképpen érdemes azonnal orvoshoz fordulni a tünetek észlelése esetén. Fontos tudni, hogy létezik úgynevezett mikroembolizáció is, melynek során kis erek záródhatnak el, a panaszok pedig kevésbé súlyosak, de ismétlődhetnek. Ilyen lehet például a mellkasi fájdalom, a gyors szívverés, a fulladás, illetve a mindezeket kísérő láz. Ilyen esetben szintén fordulj mielőbb orvoshoz, illetve érdemes minderről előzetesen is tájékozódnod tőle.

A cikk forrását itt találod.

További olvasmányokat a BLOG menüpontunkban találhatod, vagy ha ide kattintasz!

Kövess minket Facebookon és Instagramon!