Legutóbbi DiamondLily Women Series-beszélgetésünkben Dr. Oláh Orsolya beszélt nekünk a visszatérő felfázás, azaz a cystitis okairól. Nem csak a miértekre voltunk kíváncsiak, így az interjúból az is kiderült, mikor kell komolyabb vizsgálatokat végezni, és milyen megelőzési módszereket ajánl a szakember. Ezekből válogattunk most nektek, reméljük, hasznosnak találjátok majd. 

Azt már jól tudjuk, hogy majdnem minden második nő megtapasztalja a sürgető vizelési ingerrel, gyakori, égető vizeléssel, akár véres vizelettel, lázzal járó állapotot, a húgyhólyag-gyulladást. Dr. Oláh Orsolya elmondta, hogy a nem komplikált húgyúti fertőzések esetében, bár szakirodalmi adatok nincsenek rá,mégis gyakoriak a hidegebb időjárással összefüggésben kialakult cystities betegségek, illetve jellemzőek a post-coitális, azaz a szexuális együttlétek után megtapasztalt fertőzések.

Utóbbi a rendszeres folyadékfogyasztással, gyakori hólyagürítéssel, és az aktus előtti, utáni vizeletürítéssel jó eséllyel előre kivédhetjük, ha ez mégsem sikerülne, akkor első körben. Enyhébb esetekben a házi gyógynövényfőzetek is segíthetnek. 

Medveszőlőlevelet kapszula vagy tea formájában is lehet alkalmazni, enyhe antibiotikus hatása miatt, csökkentheti annyira  a csíraszámot a vizeletben, hogy a fertőzés az immunrendszer segítségével, magától is meggyógyulhat. 

A doktornő megelőzésre előszeretettel ajánlja még a D-mannózt, amit akár a reggeli kávéba elkeverve is lehet adagolni, nem igényel különösebb odafigyelést a szedése, de jó tapasztalatok vannak a vörösáfonyával is, rendszeres, nagydózisú fogyasztása megelőzheti a cystitis kiújulását. 

Fontos lehet a hüvelyi probiotikumok használata, különösen a menstruáció utáni napokban, a vérzés ugyanis megzavarhatja a hüvely természetes baktériumflóráját, ezzel is előidézi, hogy baktériumok egyensúlya felboruljon. Ezekkel a kapszulákkal mellélőni, túladagolni őket nem igazán lehet, de fontos, hogy a Lactobacillusok mellett a készítmény tejsavat is tartalmazzon. 

Ha egy évben kétszer tapasztaljuk meg a kellemetlen tüneteket, Dr. Oláh Orsolya szerint az még a “normális” kategóriába sorolható, a női anatómiai jellegzetességek, a viszonylag rövid, három centiméteres húgycső miatt a baktériumok a nők húgyhólyagjába sokkal könnyebben juthatnak be. 

A fél éven belül többször visszatérő, véres vizelettel járó felfázásra viszont érdemes komolyabb figyelmet fordítani, tenyésztést kérni és akár hólyagtükrözésre menni.

A nem múló felfázással, melyben baktérium a vizeletből nem mutatható ki, viszont szakemberhez kell fordulni, mert a háttérben akár hólyagszindróma gyanúja is fennállhat, ami speciális kezelést igényel. 

Ha úgy érezzük, hogy a húgyúti fertőzésünk nem gyógyul, az antibiotikumos kezelés hatástalan, mindenképpen érdemes uroginekológia szakrendelést felkeresnünk, Dr. Oláh szerint egyre több vidéki nagyvárosban elérhetőek ilyen rendelések, a doktornőt pedig magánrendelésén és a SOTE Medencefenék Szakambulanciáján is elérhetitek.