woman sleeping

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos és egészséges szokás, meginni napi 3 liter vizet. Sokan isznak ezen kívül teát, kávét a barátainkkal, egy finom turmix vagy smoothie sport után szintén jólesik. Ha azonban súlyos fájdalmat érzünk a hólyagunkban, nem sokkal folyadékfogyasztás után, és ha ez az érzés állandósul, az komoly problémát is jelezhet, akár fájdalmas hólyag-szindróma is állhat a háttérben. 

Ennek a jelenségnek neve is van, konkrét betegséget jelöl: fájdalmas hólyag-szindrómának vagy idegen szóval interstitialis cystitis-nek nevezik, ami diszkomfortérzést okoz a hólyagban, vagy fájdalmat medencetájékon, ez pedig gyakran vizelési inger megjelenéséhez vezet. Sajnos a fájdalom sokszor elviselhetetlenné válik, különösen, ha a hólyag tele van, és csak akkor enyhül, ha vizeléssel könnyítünk magunkon. Ennek az az eredménye, hogy gyakran kell vécére járnunk annak érdekében, hogy kicsit jobban érezzük magunkat, enyhítsük a fájdalmat. Természetesen mindez rontja az életminőségünket, a szociális életünket, akár a nap legjobb részeiről is le kell mondanunk. Több gyógytea is létezik a probléma enyhítésére, ilyen akár a medveszőlőlevél tea. 

unknown person holding white ceramic kettle

A hugyhólyag izmos szerkezetű, zsákszerű szerv, ami belül üreges, és tartja a folyadékot. Amikor megtelik, jeleket küld az agynak, hogy itt az ideje kiüríteni a hólyagunkat. A fájdalmas hólyag-szindrómánál ezek a jelek zavarosak, csak kevés vizeletet ürítünk, amit medencetájéki fájdalom kísér. Az interstitial cystitis leginkább a nőket érinti, férfiaknál nagyon ritka. Az oka a tudomány mai állása szerint ismeretlen, de néhány tényező növelheti a fájdalmas hólyag-szindróma, közkeletű nevén a felfázás kialakulásának esélyeit:

  • a legtöbb fájdalmas hólyag-szindrómában szenvedő egyén 30 év fölötti
  • a nem is befolyásoló tényező, ahogy említettük, elsősorban nőknél jellemző a tünetegyüttes, a fájdalmas hólyag-szindrómához hasonló tünetek  férfiaknál inkább a prosztatához kapcsolhatók
  • nagyon érdekes, hogy a világos bőrű, vörös hajú nők sokkal hajlamosabbak a szindrómára
  • a krónikus betegségben szenvedők ( mint irritábilis bél-szindróma, endometriózis) esélye szintén nagyobb.

Mely tünetek a legjellemzőbbek?

  • krónikus medencetájéki fájdalom
  • vizeletcsöpögés nyomásra, inkotinencia
  • gyakori nappali és éjszakai vizelés
  • fájdalmas vizelés
  • vizelés utáni hólyagtelítettség érzése

A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, személyként változhat azok súlyossága is, és habár az interstitialis cystitist szokás urológiai fertőzésnek tekinteni, valójában szó sincs semmilyen fertőzésről. 

holyag_szerkezet

A szexuális együttlét, stessz, menstruáció, hirtelen mozdulatok, étkezések kihagyása, kiszáradás, klímaváltozás, nehéz tárgyak emelése, vizelet tartogatása, szűk fehérnemű viselése mind hozzájárulhatnak a felfázásos tünetek megjelenéséhez. 

Habár sok kezelési opciója létezik a betegségnek, kifejezetten gyógyítani nem lehet – sebészi eljárások és gyógyszerek, táplálékkiegészítők viszont segíthetnek a pácienseknek. Az interstitalis cystitis-ben szenvedők is jobban érezhetik magukat. 

Klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy a glukozamint tartalmazó készítmények, mely összetevőt a kozmetikai ipar és az ortopédiai készítmények gyártói is előszeretettel használnak, nagyban enyhíthetik a fájdalmas hólyag-szindrómával élők tüneteit. 

A UNISIS, a DiamondLily első, saját márkás terméke glukozaminnal veszi fel a harcot a kellemetlen tünetek ellen.

Itt rendelheted meg!