Ez az a probléma, amiről egyetlen nő sem akar beszélni: a vizelet inkontinencia. Nem csak, hogy igazán kínosak lehetnek ezek a kis szivárgások, vizelet elcseppenések, de még érzelmi állapotunkat is tönkre teheti, a napi rutinunkról és a szexuális életünkről nem is beszélve. A közhiedelemmel ellentétben nem csak az időseket fenyegeti az inkontinencia, ugyanis több különböző típusa létezik. Bár a vizelet inkontinencia aránya biztosan nő a korral, a szenvedők 20-30% -a fiatal nő.

Becslések szerint a nők egyharmadát kínozza vizelet inkontinencia (UI), de ez nem jelenti azt, hogy mindannyian ugyanazokat a tüneteket tapasztalják. Valójában az UI négyféleképpen kategorizálható, és az, hogy megtudod te melyikben szenvedsz, az lehet az első lépés ezeknek a kényelmetlenségeknek a megszüntetésére.

Mi történik valójában, amikor pisilünk?

A vizeletkiválasztás az a folyamat, amellyel a a véráramból kiszűrt szükségtelen anyagok  a vesén át a húgyhólyagon keresztül távoznak. Amikor félig tele van a hólyag, az idegek azt mondják az agynak, hogy eljött a pisilés ideje. Ekkor a vizelet a húgycsövön halad át, ahol két záróizommal találkozik. Az első – a belső záróizom – megnyílik, amikor a hólyag tele van, de a külsőt lehet akaratlagosan zárva tartani, általában amíg el nem érünk egy fürdőszobába. Ezen a ponton a húgyhólyag összehúzódik, hogy a vizeletet kiürítse, miközben a záróizmok egyszerre ellazulnak. Amikor ez önkéntelenül történik, akkor beszélhetünk vizeletinkontinenciáról. Bár szinte mindig egy mögöttes – és gyakran kezelhető – egészségügyi állapot eredménye, elveszíteni a húgyhólyag akaratlagos szabályozását traumatikus élmény lehet, és nem szabad figyelmen kívül hagyni. Lássuk, milyen kiváltó okokkal lehet számolni és melyek az inkontinencia típusai?

Stressz-inkontinencia

A stressz-inkontinenciát a kismedencei térben fellépő izmok gyengesége okozza, Ezen izmok komplex csoportja többek között a húgyhólyagot is támogatja. Ha túl gyengék, akkor a hólyag gyakorlatilag lefelé mozog a medence belsejében, ami a záróizmok nyúlását okozza, és megakadályozza, hogy azok szorosan záródjanak, mint ahogy azt normális esetben teszik. Ez kis mennyiségű vizelet elcseppenését eredményezi. Tüsszögés, nevetés, köhögés – mindezek a stressz-inkontinenciát kiváltó tényezők, valamint minden olyan tevékenység, amely nyomást gyakorol a hólyagra. Mivel a terhesség, a szülés és a menopauza mind a medencefenék izmainak elgyengülését eredményezheti, a nők életük egy bizonyos pontján hajlamosak az ilyen típusú inkontinenciára.

Sürgősségi inkontinencia

A hiperaktív húgyhólyagként is ismert sürgősségi inkontinencia jellegét a hirtelen késztetés jellemzi. Úgy érezzük, hogy kénytelenek vagyunk a fürdőszobába rohanni, ami nem mindig kivitelezhető, és végül a vizelet elcseppenését eredményezi. Ennek okai az önkéntelen húgyhólyag összehúzódások vagy görcsök, és általában a sérült izom vagy idegrendszer tünete. Okozhatja akár hólyagfertőzés, a cukorbetegség, stroke, sclerosis multiplex, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór. A görcsök bármikor támadhatnak, függetlenül attól, hogy mennyire van tele a húgyhólyag.

Túlfolyásos inkontinencia

Az inkontinencia egyetlen típusa, amely valójában inkább a férfiaknál szokott előfordulni, mint a nőknél. A túlfolyásos inkontinencia során gyakran vagy folyamatosan szivárog kis mennyiségű vizeletet. Ennek oka az, hogy a beteg képtelen teljesen kiüríteni a húgyhólyagot. Ezt általában sérült hólyag, blokkolt húgycső vagy idegkárosodás okozza, melyet gyakran egy másik egészségügyi állapot, például szklerózis multiplex vagy cukorbetegség idéz elő. Sokan, annak ellenére, hogy úgy érzik sürgősen ki kell menniük a fürdőszobába, csak kis mennyiségű vizeletet tudnak kiengedni, és úgy tűnik, hogy a hólyag soha nem ürül ki teljesen.

Funkcionális inkontinencia

A funkcionális inkontinencia általában az idősekhez köthető, és szinte mindig összefügg egy alapbetegséggel. Ellentétben a vizelet inkontinencia három másik fő formájával, a funkcionális inkontinenciát nem a hólyag szabályozása okozza. A funkcionális inkontinenciában szenvedők tudják, hogy vizelésre van szükségük, de fizikai vagy mentális okok miatt nem tudják elérni a WC-t időben. Ez magában foglalhatja a ruházat időben történő eltávolításának képtelenségét, vagy a kerekesszékről a WC-re való áttérést. Még nehezebb eset, amikor a szenvedők nem képesek jelezni vizelési igényüket vagy a demenciában szenvedők esetében esetleg nem tudják időben megtalálni a mellékhelyiséget.

Ne szenvedj csendben!

Sokan kínosnak vélik ezt a témát és a nők körében mára már tabuvá vált. Mint ilyen, alig érkezik ilyen eset az egészségügyi szakemberekhez, annak ellenére, hogy mekkora traumát okoz ez az állapot az egyénnek. Tanácsunk: ne szenvedjenek csendben! Előfordulhat, hogy egy másik betegség járulékos tüneteként tapasztalja a vizeletcsepegést. A legtöbb esetben a vizeletinkontinencia kezelhető, vagyis visszanyerheti az irányítást a teste fölött, és újra élvezheti az életet. Az orvosi kezelések mellett ma már számos kényelmesen – akár otthon is – alkalmazható megoldás létezik, amelyekkel enyhítheti az inkontinencia kellemetlen hatásait!

Inkontinencia típusok és tippek