Mi is valójában az intimtorna?

Az intimtorna egy kifejezés, ami összefoglalja azokat a mozgásfajtákat, melyek a medencefenék-izmokkal végezhetők. Ezek a gyakorlatok főként különböző nőgyógyászati, uro-, és andrológiai problémákat hivatottak megelőzni, bizonyos esetekben kezelni. Például sokszor részét képezik az inkontinencia hagyományos kezelésének is. De akár a szexuális élmény minőségének javítása érdekében is végezhetők.

A medencefenék erősítése azért is nagyon fontos, mert ezek az izmok támasztják a kismedencei szerveket, amik ha megsüllyednek (például a medencefenék tartásának elgyengülése következményeként), rettentő kellemetlen tünetekkel járnak.

Erre a témára irányulóan kutatást indítottak Németországban, „Traditional Gymnastic Exercises for the Pelvic Floor Often Lead to Bladder Neck Descent – a Study Using Perineal Ultrasound” címmel, melyben a medencefenék izomzatát edző hagyományos tornagyakorlatok hatását vizsgálták, és azt, hogy gyakran hólyagnyaki süllyedést okoznak.

az intimtorna otthon is elvégezhető

A kutatás eredményei:

A 15 vizsgált nők átlagéletkora 32 év volt, 8 közülük még nem szült, 7 pedig már 1 vagy 2 császármetszéses szülés után volt. A vizsgálat során a nők különböző tornagyakorlatokat végeztek, először egyéb instrukció nélkül. Aztán a medencefenék izmaikat kellett feszíteni minden gyakorlat előtt és gyakorlatok alatt. Közben a hólyagnyaki mozgást pedig ultrahanggal mérték.

Az első esetben a hólyagnyak átlagosan 2,3-4,4 mm-t süllyedt, a második esetben (a medencefenék összehúzásakor) 0,5-2,1 mm-t.

A feltevés az volt, hogy a medencefenék tornagyakorlatok gyakran okozhatnak hólyagnyaki süllyedést, és a gyakorlatok alatt a medencefenék megfeszítése nem feltétlenül előzi ezt meg.

Végül azt állapították meg, hogy a hagyományos intimtorna gyakorlatok sűrűn vezetnek hólyagnyaki süllyedéshez. Ez a süllyedés kisebb, amikor a medencefenék izmokat feszítve tartják a gyakorlatok során.

Konklúzióként pedig levonták, hogy mivel általában nem feltételezhető a medencefenék önálló összehúzó képessége, így azokon a helyeken javasolják ezt elhagyni, ahol az intimtorna gyakorlatok kezelési terápia részét képzik.

A kutatás további részleteit itt olvashatod el.