Logikusnak tűnhet, hogy a tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás növeli a sikeresség esélyét IVF-, azaz lombik eljárásokban résztvevő pároknál. A jó minőségű sejtek elengedhetetlenek az asszisztált reprodukció során, tehát a petesejtek és a spermium minőségét javító, fenntartó mediterrán diéta a tudomány által is javasolt étkezési mód lombikos pároknak (is).

Mi az a mediterrán diéta?

A mediterrán diéta elsősorban a mediterrán népek által fogyasztott alapanyagokat részesíti előnyben: sok-sok friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, szárnyasok, magvak, halak, olívaolaj szerepelnek a receptekben. Minimálisan használ vörös húsokat (marha és sertés), feldolgozott élelmiszereket, vörösbort illetően javasolt 1-2 deci fogyasztása.

Biztató eredmény, hogy egy 2010-es holland tanulmány kimutatta, a mediterrán stílusú étkezés 40%-kal növelte a teherbeesési arányt, lombikkezeléseken résztvevő pároknál. 

A mediterrán diéta óriási előnyei

Fontos tudni, hogy a mediterrán típusú ételek, a halak, a különböző magvak különösen gazdagok omega-3 zsírsavakban, melyek a prosztagladinok előfutárai és fontos szerepet játszanak a női ciklusban, az ovuláció megindításában, a megtermékenyítésben. Éppen ez a célunk egy lombik során, nemigaz?

Másik fontos vitaminféleség, valójában hormon, a D-vitamin, ami olajos halakban, tojásban található nagyobb mennyiségben, és növelheti az ösztrogén, valamint a progeszteron termelését a női ciklusban, ezek nagyon fontos, ovulációt, illetve terhesség fennmaradását támogató hormonok, a szervezet optimális működését tekintve is fontos építőkövek.

Férfiaknál is fontos szerep jut a D-vitaminnak, mert a megfelelő mennyiségben fogyasztva növeli a spermium mennyiségét,  tesztoszteronszintet.

Érdemes megnézetni a D-vitamin szintjét laborvizsgálattal már hónapokkal a lombik kezdete előtt, az optimálisként meghatározott D-vitaminszint nemzetközileg és laboronként is eltérő ajánlásokat mutat, de 55 nm/mol körül szintje már normálisnak mondható. Ha étrend-kiegészítővel szeretnénk pótolni a hiányát, kérjük ki az orvosunk tanácsát, 1000-4000 NE, azaz nemzetközi egységre, vagy ennél akár többre is szükség lehet egyes esetekben. 

Azt tudni kell, hogy a vitaminok sokkal kevésbé jól szívódnak fel a kiegészítőkből, mint az ételekből, szerencsére éppen ezért a gyártók ma már jobban figyelnek rá, hogy a vitaminok hordozóközege (D-vitaminnál például az olaj) megfelelő legyen a hasznosuláshoz. Az omega-3 és a D-vitamin is biztonságosan szedhető a terhesség alatt. 

Miért jó a mediterrán diéta, ha lombik kezelésben vesztek részt?

A mediterrán diéta megnövelheti a sikeres fogantatás esélyét, de az omega-3 és a D-vitamin vonatkozásában további kutatásokra van szükség.

Ma még nem állnak rendelkezésünkre egyértelmű ajánlások, miből mennyit érdemes fogyasztani a lombikozás során a mediterrán diéta alapanyagaiból, de azért a fenti mediterrán táplálékpiramis fotója jó kiindulási alap lehet, érdemes dietetikussal egyeztetni róla.

via IVF Au

Vujkovic M, De Vries JH, Lindemans J, Macklon NS, Van Der Spek PJ, Steegers EA, Steegers-Theunissen PM. The preconception Mediterranean dietary pattern in couples undergoing in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection treatment increases the change of pregnancy. Fertility and sterility Vol. 94, No 6, November 2010