Sok nőnél jelentkezik szabálytalan menstruáció, mely lehet nagyon erős vagy akár kimaradó vérzés is. Az alábbiakban azokat az okokat ismertetjük, melyek egészséges nőknél jelentkeznek, és néhány tanácsot adunk, hogy mit lehet tenni. Az átlagos ciklus 28 napos, de 24 és 31 nap között normálisnak számít. A rendszertelen menstruációs ciklus annak jele, hogy valami nincs rendben.

Megerőltető edzés

A gyakori, kemény edzés és az alacsony testzsír-százalék megterheli a szervezetet, ezért jelzés megy az agyba, hogy ne termeljen több nemi hormont. Pár napos késés még nem gond, de ha valakinek 3 hónapnál tovább kimarad a ciklusa, keresse fel orvosát.

Túlsúly és a szabálytalan menstruáció

A felesleges kilók nemcsak az öltözködésnél okoznak gondot: megemelkedik az ösztrogén szint, ami gátolja a peteérést. Az elhízott nőknek általában ritkább, hosszabb ideig tartó, erős vérzésük van. Ilyenkor nem elégséges megoldás a szupertamponok használata, mert a magas ösztrogénszint növeli a rák kockázatát is. Ha nem sikerül fogyni, érdemes konzultálni nőgyógyászunkkal.

Vényköteles gyógyszerek

Minden olyan gyógyszer, mely a hormonháztartást érinti (pajzsmirigy-gyógyszerek, szteroidok vagy antipszichotikumok) befolyásolhatják a ciklust. Ha pár nap késést tapasztalsz, nincs ok pánikra, de ha folyamatosan késik, vagy korábban jön meg a vérzés, keresd fel orvosod.

szabálytalan menstruáció és a gyógyszerek

Növényvédő és gyomirtó szerek

Ezek a kemikáliák a hormonokat utánozzák, ezért a női szervezetre is ártalmasak lehetnek. Érdemes kerülni a kezelt gyümölcsöt, zöldséget is.

Stressz, kimerültség, szabálytalan menstruáció

Evolúciós oka van annak, hogy a stresszes időszak nem alkalmas a gyerekszülésre,- nevelésre. Ha babát szeretnél, kerüld a stresszt és tanuld meg kezelni.

szabálytaéan menstruáció és stressz

Szabálytalan menstruáció a tabletta miatt

Sokan éppen azért kezdenek tablettát szedni, hogy szabályosabb legyen a ciklusuk, de kell néhány hónap, míg a szervezet hozzászokik. Ahogy a méh nyálkahártyája fokozatosan elvékonyodik, jelentkezhet kis köztes vérzés.

szabálytalan menstruáció és a tabletta

Az életkor

A menopauza közeledtével sokan azt várják, hogy ritkább lesz a vérzésük, de előfordulhatnak meglepetések is. A hormonháztartás változásai miatt eleinte még gyakoribb is lehet a vérzés, mielőtt teljesen elmaradna.

Alváshiány

A kialvatlanság nemcsak a mindennapi életben okoz gondot, de felboríthatja a havi ciklust is. A váltott műszakban dolgozóknál (nővérek, légi utaskísérők) gyakran jelentkezik szabálytalan havi vérzés. A biológiai óra változásai hatással vannak a nemi hormonokra, így a peteérésre és a menstruációra is. Sötétíts be és használj füldugót a nappali alváshoz.

szabálytalan menstruáció és alváshiány

Időeltolódás

A melatonin nevű hormon jelzi a szervezetnek, hogy ideje aludni. Ha azonban másik időzónába lépünk át, a melatonin ugyanúgy termelődik, mint otthon, ezért a szervezet megpróbálja gátolni, mely hat a menstruációs ciklusra is. Ez egy-egy alkalommal még nem okoz gondot, de rendszeres esetben már megoldást kíván. Beszéld meg orvosoddal a teendőket.

Forrás: Informed