Itt a nyár, és a legújabb bikini beszerzésén kívül a fényvédelemre és az anyajegyszűrésre is oda kell figyelned – az éves szűréssel a bőrgyógyászod időben észreveheti az elváltozásokat, ami a melanóma kezelésében kulcsfontosságú.

Biztosan sokat hallottál már a melanómáról, a bőr rosszindulatú daganatos megbetegedéséről, ami nőket és férfiakat egyaránt érint (előbbieket nagyobb arányban). Ha azt gondolod, még túl fiatal vagy, hogy foglalkozz a szűréssel, jó, ha tudod, a melanóma már a huszas éveidben megjelenhet a bőrödön, ráadásul észrevenni is nehéz. Az elmúlt években Magyarországon is megduplázódott a melanómával diagnosztizáltak száma, így nem érdemes kockáztatnod! Eláruljuk, mire figyelj!

Az időben felismert melanóma szinte százszázalékos eséllyel gyógyítható!

Az anyajegyszűrésen a bőrgyógyász dermatoszkóppal vizsgálja meg a bőrödet, melynek során észreveszi, ha valamelyik anyajegyed gyanús elváltozásnak indult. Te is sokat tehetsz önvizsgálattal azért, hogy megkönnyítsd az orvos dolgát, a következőkre érdemes figyelned:

ha az anyajegy:

  • növekedett
  • szélei, határai elmosódottak, megváltozott az alakja
  • sötéten pigmentált, megváltozott a színe
  • új anyajegy
  • váladékozásnak, vérzésnek indult.

A melanóma rizikófaktorai között meg kell említenünk a genetikai tényezőket és a nagyon világos bőrtípusokat. Ezek önmagukban is hajlamosítanak a rosszindulatú bőrdaganatok megjelenésére, de a fokozott UV-sugárzás, a szolárium és a napozás bizonyítottan megsokszorozzák a melanóma kockázatát. Gondolj csak bele, ma már irodákban, naptól (viszonylag) elzártan éljük a mindennapjainkat, így a napsugárzáshoz nem szokott bőr könnyen leég, ami tovább sokszorozza a betegség kialakulásának esélyeit. A leégés elkerülése kritikus fontosságú a melanóma megelőzésében!

A legfontosabb nyári kiegészítő, a fényvédő

fényvédő

Talán mondanunk sem kell, hogy 11 és 16 óra között kerüld el a közvetlen napsugárzást, és mindig használj fényvédőt! Ma már rengeteg termék közül választhatsz, egyéni igények, bőrtípus szerint is. A fényvédőknek két típusa kapható, a fizikai, valamint a kémiai szűrőket tartalmazó készítmények, de bármelyiket választod, arra ügyelj, hogy az UVA és UVB sugarak ellen is védelmet nyújtson. A kémiai szűrők (pl: octocrylene, homosalate) felszívódnak a bőrbe, és UV-sugarak hatására, egy idő lebomlanak. Ezzel szemben a fizikai szűrők, mint cink-oxid, titánium-oxid védőréteget képeznek a bőrön, és visszaverik a káros UV-sugarakat. Mindkét fényvédő típusra jellemző, hogy különösen nyáron, érdemes kétóránként újrakenni őket, reggel pedig vastagon felvinni a terméket, máskülönben nem képesek kifejteni jótékony védelmüket.

Fontos tudnod, hogy a melanóma korai felismerése életmentő lehet, ezért érdemes rendszeres járnod szűrésre! Az idejében diagnosztizált betegség az esetek túlnyomó többségében sebészi kimetszéssel eltávolítható és gyógyítható, és a beavatkozás akár az életedet is megmentheti. A melanóma az egyik legagresszívebb daganattípus, nagyon gyorsan terjeszkedik, és könnyen eléri a környező szöveteket, ahol áttéteket képez. Ne spórold meg idén az anyajegyszűrést, gondoskodj bőröd, egészséged védelméről!