Vajon hány nő ismeri Magyarországon (is) a visszatérő felfázást? Az a gyanúnk, hogy nagyon is sokan. A cystitis, köznapi nevén felfázás a húgyhólyag gyulladásos megbetegedése, amit húgyúti fertőzés okoz. Rendszeresen visszatérőnek akkor tekinthetjük, ha fél éven belül kétszer, vagy évente legalább háromszor diagnosztizálnak vele. Sokszor nem sikerül a kiváltó okokat megtalálni mögötte, de odafigyeléssel és egy lelkiismeretes szakemberekkel felderíthető, mi áll a hátterében. 

Miért tér vissza a felfázás?

Szerencsére a testünk egy nagyon okosan működő rendszer, ami különböző mechanizmusokat alkalmaz, hogy megvédjen minket a húgyúti fertőzésektől. A hüvelyváladék és a húgycsőnyílás környéke is savas ph-jú éppen azért, hogy megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását. A rendszeres hólyagürítés is ezért fontos, és mint láthatjuk, normál esetben a húgyhólyag és a húgycső is védenek a fertőzéstől. 

Nem mindig azonosítható egyértelműen a cystitis oka: lehet, hogy a szervezeted baktérium-egyensúlya pillanatnyilag kibillent, esetleg az immunrendszered nem működik teljes hatásfokkal, és ez azért gyakran előfordul a rohanó mindennapokban. Ilyenkor az egyensúly megbillenése kedvez a fertőzéseknek, fogékonyabbá válunk rájuk, legyen szó egy megfázásról vagy cystitisről. 

A kiváltó okok között lehetnek még:

  • a rendszeres szexuális élet 
  • néhány nőnek húgyhólyag és veseproblémái lehetnek
  • spermicidek, pesszáriumhasználat is növelheti a kialakulás esélyét
  • menopauzában a csökkent ösztrogénszint elősegítheti a baktériumok elszaporodását (a hormonális változások várandósság alatt is okozhatnak ilyen problémát)

Hogyan előzheted meg a felfázást?

Sajnos egyelőre nincs tudományosan bizonyított életmódbeli változás, ami egyértelműen megelőzhetné a visszatérő felfázást.

Az orvosok sok-sok folyadék, vörösáfonya fogyasztását javasolják, utóbbit illetően a tapasztalatok azért biztatóak, illetve vizsgálatok folynak a hüvelyi probiotikumok alkalmazásáról. 

Sajnos sok nő a rendszeres szexuális élettel hozza összefüggésbe a visszatérő tüneteit, megfigyeléseik pedig egyáltalán nem alaptalanok: a heves mozdulatok szex közben a baktériumokat a húgycsőnyílás felé terelhetik, az ottani védelmi környezet gyengülésekor pedig a káros baktériumok bejuthatnak a húgycsőnyílásba is. Ezért is fontos az együttlét utáni gyors vizeletürítés, mosakodás, hogy az elszaporodott baktériumoktól mielőbb megszabadulj. Nem beszélve a megfelelő síkosító használatáról: a kevésbé nedves hüvelyi környezet védekezni is kevésbé tud a felbukkanó kórokozókkal szemben, ezért érdemes a kommunikációra is odafigyelni a partnereddel, illetve időt hagyni a testednek, hogy hangulatba kerüljön az együttléthez. 

Folytatjuk.

via Patient