Nap mint nap elcsépeltnek tűnő figyelemfelhívó üzenetek tömkelege áraszt el minket minden létező csatornán az egészséges életmóddal kapcsolatban, de értsük meg, hogy a téma fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Ki ne szeretne egészséges lenni?

A válasz talán egyértelmű, viszont sokszor elkerüli figyelmünket, hogy egészségünk javításáért és megőrzéséért magunknak kell tenni.

Az első, és legfontosabb lépés reálisan megfogalmazni olyan célokat, amiket el szeretnénk érni. Ilyenkor sorra vehetjük, hogy mi az, amire vágyunk és mi motivál minket a legjobban. Ehhez tisztában kell lenni aktuális egészségügyi állapotunkkal, és érdemes nem túl drasztikus változtatásba kezdeni, sokkal inkább kis lépésekkel haladni a kitűzött cél felé.

A továbbiakban néhány tanácsot fogalmazunk meg, melyekkel segítünk Neked is, hogy egészséged megtarthasd, és esetleges betegségek kialakulását előzhesd meg.

Hagyj fel az egészségkárosító szokásokkal!

Életmódváltásba kezdeni a káros szokások felhagyásával tanácsos. Ilyen például a dohányzás, aminek mellőzésével nem csak a lehelet tisztul és a fogak fehérednek, hanem a tüdőrák kockázata és a cukorbetegség szövődményei is csökkennek.
Érdemes azt is megemlíteni, hogy dohányzók esetében alacsonyabbak a terhességi ráták, mivel férfiaknál a dohányzás csökenti a hímivarsejtek mennyiségét, korlátozza mozgásukat, és az alaki felépítést is, így a megtermékenyítés esélye kisebb lesz. Ám terhesség esetén dohányzóknál növekedik a vetélés, a koraszülés és a genetikai rendellenességek kialakulásának valószínűsége, illetve dohányzó apák fiúgyermekeinél felnőtt korban gyakoribb a nemzőképesség-zavar. Ezen kívül nőknél a dohányzás az endometriózisnak és a méhen kívüli terhességnek is rizikófaktora.
Külön ki szeretnénk emelni, hogy káros hatású még a passzív dohányzás is!

Ajánlott az alkoholbevitelt is korlátozni, mivel az alkohol például folyadékot von el a szervezetből, ezzel lassítva az anyagcserét.

Táplálkozz okosan!

Az egészséges testsúly megőrzése – ami megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással tartható – szintén alappillére az egészséges életmódnak. A tartósított és kész-, vagy félkész ételek helyett javasolt olyan étrendet követni, ami rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, halakat, és mérsékelt mennyiségű húst tartalmaz, ezzel segítve az emésztést, és hatékonyabbá téve a természetes méregtelenítést.

Mozogj többet!

A testmozgás számos jótékony hatása között szerepel például, hogy megelőzhető vele a csontritkulás, csökkenhet a magas vérnyomás, erősödhet a szervezet, miközben növekedik az izomerő és az oxigénfelvevő képesség. Rendszeres sportolással javítható a szexuális élet minősége és fejlődhet a mentális egészség is.

Engedd el a stresszt!

A hétköznapokon is fontos időt szentelni a kikapcsololódásra, az egyensúly megteremtése érdekében. A túlterhelt életmód a stressz betegítő hatását idézi elő, ezért szükséges gondot fordítani arra, hogy ne hatalmasodjon el rajtad a stressz, mert megterhelheti a szív-, és érrendszert, de tüneteként különféle gyomorbántalmakat is okozhat.

Pihenj jobban!

A nem megfelelő életmódot folytatók nehezebben tudják kipihenni magukat, a káros szenvedélyek és a stressz itt is befolyásoló tényezők. Ebben az esetben segíthet, ha egy rendszert alakítasz ki, és minden nap azonos időben kelsz, illetve fekszel le aludni. Fontos arra is odafigyelni, hogy kényelmes testhelyzetben, a gerincet tehermentesítve aludj éjszakánként.

 

Az egészség tehát összetett dolog: szervezetünk megfelelő működésén át az emocionális és mentális egészségig mindent magában foglal. Őrizzük meg és vigyázzunk rá, hogy gondtalan és boldog életet élhessünk!

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5