ENDOMÁRCIUS

8 kérdés és válasz az endometriózisról

Amennyiben endometriózissal küzdesz, biztosan rengeteg kérdés cikázik a fejedben. Mivel március az endometriózis betegség hónapja, így mi is szeretnénk minél jobban felhívni az emberek figyelmét a betegségre. Előző cikkünkben általánosan mutattuk be Nektek az endometriózist, tüneteit és kezelési lehetőségeit. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk 8 olyan kérdést, amiket talán nem tesznek fel túl gyakran az emberek, de mégis fontos rájuk tudni a választ.

1. Miért alakult ki nálam az endometriózis?

Az endometriózis betegség oka egyelőre ismeretlen. De az biztos, hogy nem a Te hibádból alakult ki. Genetikai, környezeti és anatómiai okok egyaránt közrejátszhatnak a betegség kialakulásában.

2. Az endometriózis fertőző, vagy egyfajta rák? Vagy rákká alakulhat?

Ez a betegség nem egy fertőzés és nem fertőz – nem lehet személyről személyre átadni. Továbbá ez nem is a rák egyik formája. Viszont a testünk minden jóindulatú szövete potenciálisan rákossá válhat, ezért a méhen kívül beágyazódott szövetekre nézve is fenn áll ez a veszély, azonban az esély erre minimális.

Endometriózis betegség tünetei és kezelése

3. Teherbe eshetek a betegség mellett?

Az endometriózis betegség sajnos okozhat meddőséget, amennyiben a reproduktív szerveket is érinti a terjedése. Becslések szerint az edometriózissal küzdő nők 50 %-a küzd teherbeesési nehézségekkel. De pozitívan nézve a dolgot, ez ugye azt is jelenti, hogy a betegek felének nincsenek ilyen nehézségei és könnyedén babát tudnak vállalni. Ha Te úgy érzed, hogy bár próbálkoztok, de nem jön össze a baba, akkor mindenképpen keresd fel a kezelőorvosod, hogy együtt kitaláljátok a következő lépést.

4. Az orvosom azt mondta, hogy a terhesség majd rendbehozza az endometriózist. Ez tényleg így van?

Az endometriózis sajnos egy krónikus állapot, amire egyelőre nem létezik teljes gyógyír. A terhesség alatt felszabaduló hormonok ideiglenesen elnyomják ugyebár a menstruációt – ezáltal csökken a betegség néhány kellemetlen tünete, a menstruáció alatti görcsölés és az erős fájdalom. Sok nő úgy találja, hogy a szülés után visszatérnek a tünetek, hiszen ugye visszatér a menstruáció is. Kizárólag a tünetek csökkentése miatt tehát nem ajánlott teherbe esni. A gyermekvállalás sok mindentől függ, érezni fogod, amikor eljön az ideje.

5. Nem vagyok depressziós, az orvosom mégis antidepresszánsokat akar felírni nekem a fájdalom csökkentésére.

Az antidepresszánsok eredeti célja az, hogy a depressziót kezeljék. Van viszont ezeknek a gyógyszereknek egy olyan hatása is, hogy megakadályozzák a szervezetben a fájdalom üzenetének eljutását az agyba. Éppen ezért szoktak antidepresszánsokat alkalmazni krónikus fájdalom kezelésére is.

Annak ellenére, hogy egyeseknek nagyon hatékonyak, nem mindenkinek működnek. Mellékhatásai is lehetnek, ezért kérjük, hogy a szedésükről konzultálj kezelőorvosoddal.

6. A barátaim, a családom és a partnerem nehezen érti meg, hogy hogyan is érzek. Hogyan tudnám megértetni velük, hogy milyen hatással van rám a betegség?

Mindegyiküknek különböző oka lehet rá, hogy úgy érzed, nem értenek meg téged. Lehet, hogy tehetetlennek érzik magukat, vagy saját magukat hibáztatják. Lehet, hogy nem tudják, hogyan viselkedjenek körülötted, mit vagy mit ne mondjanak. Lehet, hogy kicsit kívülállónak is érzik maguk, amiért már nem csinálhatjátok a megszokott közös dolgaitokat.

A legfontosabb dolog a kommunikáció. Nyíltnak és őszintének kell lenni. Ha késznek érzed magad rá, akkor érdemes lehet mélyebben beszélgetni a betegségről a szeretteiddel. Mondd el nekik, hogy hogyan érzed magad, hogyan érint téged a betegség, hogyan éled meg a tüneteket. Így biztosan jobban megértik majd és jobban is tudnak támogatni.

Endometriózis betegség támogatás

7. Nem szeretnék gyógyszert szedni a betegségre, és műtétet sem szeretnék. Mi mást tehetek?

Végső soron a Te kezedben van a döntés arról, hogy vállalod-e a műtétet vagy szedsz-e gyógyszert. Erről mindenképpen konzultálnod kell egy orvossal. Vannak viszont alternatív terápiák, melyekkel kontrollálni lehet a tüneteket. Sok nő javulást érez például akupunktúrás vagy homeopátiás kezeléssel, illetve ott van még lehetőségnek a reflexológia és a csontkovácsolás. Az is járhat pozitív előnyökkel, ha kicsit változtatsz az étrendeden – csökkentsd a vörös hús, a búza és a tejtermékek bevitt mennyiségét.

8. Van olyan szervezet, ami támogathat engem az endometriózis betegség során?

Az orvosod és szeretteid támogatásán kívül érthető, hogy szükséged van olyanok támogatására is, akik szintén érintettek az endometriózisban és pontosan tudják, hogy min mész keresztül. Számtalan Facebook csoport és civil klub szerveződik már a betegség köré, tele olyan emberekkel, akik szintén endometriózisban szenvednek. Ezenkívül van egy „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, ami az egyetlen magyarországi hivatalos civil szervezet, mely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt. Orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal, intézményekkel, szervezetekkel és alternatív terápiával foglalkozó szakértőkkel karöltve nyújtanak segítséget az endometriózissal küzdő nők számára. Előadásokkal, klubnapokkal, rendezvényekkel, cikkekkel igyekszenek tájékoztatni a hölgyeket az endometriózisról, segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy mielőbb megfelelő, szakértő orvosokhoz kerüljenek, és törekszenek arra, hogy a felmerülő tévhiteket eloszlassák.

Forrás