Bizonyára mindenki életében előfordult már, hogy fájt a feje. A fejfájás sosem jön jókor, de szerencsésebb esetben csak átmenetileg, rövid ideig szenvedünk tőle kevésbé súlyos okokból, például a túl kevés vízfogyasztástól vagy egy napszúrástól. Sokak viszont állandósult fájdalommal küzdenek. A fejfájásnak tehát különböző típusai vannak, és mindegyiknek megvannak a maga okai és tünetei. Olvass tovább, hogy megismerd az 5 legkínzóbb típust és azok tüneteit.

migrénes fejfájás tünetei és okai

1. Szinusz fejfájás

A szinusz típusú fejfájás mély és állandó fájdalmat okoz az orcák, az orrnyereg és a homlok területén. A fájdalom általában erősödik, ha a törzset, a fejet hirtelen mozdítjuk meg. Ez a típus főként akkor fordul elő, amikor a fejünkben található levegővel telt üregek, másnéven szinuszok elzáródnak, begyulladnak. Ezt olyan tünetek kísérik, mint például füldugulás, láz, orrfolyás, arcduzzanás. A szinuszok begyulladása miatt továbbá még előfordulhat, hogy zöldes vagy sárgás színűvé válik az orrváladék.

szinuszos fejfájás tünetei és okai

2. Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a leggyakrabban előforduló típus a tinédzserek és a felnőttek körében egyaránt. Ebben az esetben a fájdalom enyhébb és tompább, de a homlok egész területén jelentkezik. Ahhoz szokták hasonlítani, mintha egy túl szoros öv szorítaná a fejet, és ez a kellemetlen fájdalom a fej hátulsó részénél, a nyaknál, a vállnál illetve a szem környékén is érezhető. Általában ez a típus csak jön és megy – hirtelen jelentkezik és viszonylag hamar elmúlik. A tenziós fejfájás nem jár kísérőtünetekkel.

3. Migrén

A migrén a fejfájások mumusa – rendkívül intenzív és lüktető fájdalommal jelentkezik. Az ilyen típus 4 órától kezdve akár 3 napig is tarthat, és havonta akár 4 alkalommal is megismétlődhet. A kínzó fájdalom mellett olyan tünetek kírésik, mint hányinger, hányás, étvágytalanság vagy gyomorfájás. A gyerekek esetében a migrén szédülést, homályos látást és lázat is okozhat.

4. Cluster fejfájás

A Cluster típus nagyon intenzív, égő, szúró fájdalommal jár együtt a szem környékén. A fájdalom lehet lüktető vagy konstans jellegű. Jellemzően a nőknél fordul elő gyakrabban, és általában az egyik szemnél erősebben jelentkezik a fájdalom, mint a másiknál. Ez a típus nem túl gyakori, de többféle tünet is kísérheti: szemvörösödés, kisebb pupilla, könnyezés, kókadt szemhéj. Továbbá azon az oldalon, ahol a fájdalom erősebb, ott akár orrdugulás vagy orrfolyás is előfordulhat.

5. Hormonális fejfájás

A nők esetében az epizódikusan változó hormonháztartás miatt is előfordulhat fejfájás. Ez a típus például terhesség vagy menopauza alatt jelentkezik. A nőket a nemi hormonok szintjének havi menzesszel párhuzamosan történő változása is migrénszerű fejfájásra hajlamosítja. Az ösztrogén hormon vérszintje ugyanis menstruáció előtt leesik. A fogamzásgátló tablettákat szedő nők is tapasztalhatnak ilyet.

fejfájás terhesség alatt

Forrás