Az ösztrogén- és progeszteron hormonok az egész életünk során hatással vannak a testünkre

Az Ösztrogén- és a Progeszteron hormonok a szervezet lényeges folyamatait irányítják, ezért fontos, hogy harmonikusan, egyensúlyban működjenek. A progeszteron kulcsfontosságú a női termékenységben, az ösztrogén valamelyik formája pedig számos folyamatot szabályoz a női testben.

Az ösztrogének elsősorban női hormonok. az orvosok azért beszélnek róla többes számban, mert többféle van belőle. a pubertástól az utolsó menstruációig a petefészek tüszői állandóan termelik az ösztrogéneket, de mennyiségük a ciklusos szakaszoktól függően változik.

Kislányoknál az ösztrogének kiválasztásának első jele a mell fejlődése. A pubertás kezdete általában 11-12 éves korban indul meg. Ilyenkor kezdődik a szőrnövekedés a szeméremdombon és a hónaljban is.

Az első menstruációk jelentkezése, majd a ciklus kialakulása, a szexuálitás ébredése is mind hormonhatása következményei. Ugyancsak a hormon felelős a gyors növekedésért, majd a növekedés megállásáért is.

A felnőttkorban az ösztrogén hormonok folyamatosan hatnak a mellekre és a nemi szervekre, de egyéb hatásukat is fontos megismerni.

Az ösztrogének feladata a csontok szilárdságának fenntartása, összetételenéek megőrzése is, de elősegítik egyes ásványok – pl. a kalcium és foszfor – beépülését is. a klimax után az ösztrogénkiesés miatt a csontritkulásos betegségek kialakulásában van szerepe.

Az érrendszer vonatkozásában az artériák elmeszedésétgátló hatásukat kell kiemelni. A krónikus folyamat során a sárgás színű zsírlerakódások jelennek meg az érfalban, melynek hatására igen gyakran magas vérnnyomás és súlyos érrendszeri betegségek alakulnak kil

Az ösztrogéneknek, köszönhetően a nők helyzete kedvezőbb mint a férfiaké, de ezt az előnyüket elveszítik, amint a petefészek működése megszűnik.

Az ösztrogének növelik a bőr és a nyálkahártyák rugalmasságát és megakadályozzák kiszáradásukat. Továbbá csökkentik a női szervezetben termelődő férfihormon mennyiségét és a faggyúmirigyek működését is. A víz és só anyagcseréjét szabályozzák, elősegítve a visszatartást.

Az ösztrogének többek között hatnak a véralvadásra, a szénhidrát és zsíranyagcserére is. A terhesség sem jöhetne létre, ha hiányoznának ezek a nélkülözhetetlen hormonok.

Az ösztrogének a legfőbb szereplői a menstruációs ciklusnak, mert a pozitív vagy negatív visszajelző mechanizmus útján a hipotalamusz központilag szabályozza a vér hormonszintjét.

A progeszteron

Az ösztogénekkel ellentétben a progeszteron csak a tüszőrepedés után a sárgatest működésével termelődik. Amennyiben nem következik be tüszőrepedés, nem képződik sárgatest, sem progeszteron.

Az első menstruációt követő két évben, valamint a klimax során gyakori jelenség, de némely asszonyoknál egy nehéz életszakaszban is előfordulhat a a tüszőrepedés hiánya és ennek következtében az elégtelen progeszteronhatás.

A progeszteron ugyanis csak ösztrogén hormonok jelenlétében érvényesül, de ellensúlyozza is azok hatását: csökkenti a méh és a mellek folyadéktartalmát, lassítja a sejtek növekedését és osztódását, besűríti a méhnyakváladékot, hogy ezáltal nehezítse az ondósejtek haladását, valamint zárja a méhnyakat. végül mindenekfelett felkészíti a méhet egy esetleges terhesség kezdetére.

Csökkenti a méhösszehúzódásokat és nyugalmat biztosít, valamint támogatj a méhnyálkahártya szekreciós mirigyeinek növekedését.

Másrészről a progeszteron nyugtatóan hat az éhség, a szomjúság és a kedélyállapot idegrenszeri központjára. Lassítja az aktivitást, mintha arra akarná késztetni a nőt, hogy egy esetleges terhesség előkészületére koncentráljon. Néhány tized fokkal felemelteti a testhőmérsékletet és gátolja a férfihormonok bőrre gyakorolt hatását.

A menstruációt megelőző napokban észlelhető magatartászavarok és hangulatváltozások az ösztrogén-progeszteron arány kedvezőtlen egyensúlyi helyzetével magyarhátók.

Mit okoz az ösztrogén hiány az egyes testrészeknél

Mell

A mirigyek és a tejutak visszafejlődnek – kötőszövet veszi át a helyüket -, így a mellek veszítenek terjedelmükből, kisebbek lesznek, szövetük petyhüdtté válik

Bőr

Az anyagcsere lelassul, a bőr elvékonyodik, így nem tudja már megkötni a vizet, kiszárad és ráncossá válik. csökken a bőr és a nyálkahártyák vérkeringése, így a tápanyaggal való ellátottságuk is hiányt szenved. Amikor megjelentek az „antibébi” tabletták, olyan változásokat indítottak el, amelyeknek talán ma sem látjuk át minden következményét. Szinte teljesen szétvált a szerelmi élet és az utódnemzés, ami alapvetően változtatott meg társadalmi szokásokat, sőt, sokak erkölcsi felfogását is – ami kevés más gyógyszerről mondható el. Rövid időre úgy tűnt, hogy innentől kezdve csak két ember szabad elhatározásán múlik a kapcsolat. Sajnos rövid idő alatt kiderült, hogy a helyzet bonyolultabb. Miután a fogamzásgátló tabletta – a kondommal szemben – nem véd a fertőzésektől, hozzájárult a nemi betegségek terjedéséhez is.
ösztrogén és progeszteron hormonok hatása a bőrreTestalkat

az ösztrogén felelős a tipikus női idomokért, a melleken, a csípőn és a combokon található „zsírszövettöbbletért”. amikor az ösztrogén termelés csökken, a testalkat megváltozik, átrendeződik, akár férfiassá is vállhat. a klimax után a zsír már nem csak a tipikus nőies helyeken, hanem pluszban a hason is megjelenik.

Ösztrogén és progeszteron hormonok hatása a női testre hajraHaj

Alacsony ösztrogén szinten a haj elvékonyodik, intenzívebben hullik – kopaszodó halánték – és a fejbőr hajlamossá válik a korpásodásra.

Szív és keringés

Az ösztrogén természetes módon szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. a vérben csökkenti a kedvezőtlen LDL- és növeli a kedvező HDL-koleszterin szintjét. Amikor a természetes védelem megszűnik, ugrásszerűen megnövekszik a szívinfarktus és az agyvérzés rizikója is.

Agy

Az ösztrogén fontos szerepet játszik a köztiagy idegi egyensúlyában. Ha hanyatlik a hormon termelődése, idegi zavarok léphetnek fel, amelyeknek tipikus jellemzői a hőhullámok , a fokozott szívverés, az idegesség, a rendszertelen pulzus, a nyugtalanság, az agresszivitás és az ingerlékenység. az ösztrogén alacsony szintjének gyakran egyenes következménye a depresszív hangulat. ilyenkor az alvászavarok oka is – a hormon hiányának következtébe – a köztiagy működésében keresendő

hormonok hatása a csontokra
Csontok és izületek

A szervezetünk állandóan változó szövete a csont. Folyamatosan fel- és leépül. Eközben az ösztrogén megakadályozza, hogy a csontjaink sűrűsége csökkenjen. Amennyiben hiányzik ez az ösztrogén hormon, évente akár 1-10%ot is veszíthetünk csonttömegünkből, s a csontritkulás veszélye fenyeget.

A hormonhiány az izületeket is érinti, elsősorban az ujjak és a csukló izületeit. az izületek és a porcoknál lévő folyadék a hormonhiány következtében egyre kevesebb vizet köt meg, így növekszik a súrlódás, amitől jobban kopnak, majd fájdalom jelentkezik.

Alhas

A húgyhólyag és a húgyvezeték rugalmassága is csökken, az izomat és a kötőszövet petyhüdtté válik. Ennek következtében a női nemi szervek „előreeshetnek”, és hólyaggyengeség, intkontinencia jelentkezhet.

A hüvely nyálkahártyája az ösztrogénhiány következtében szárazabb, vékonyabb és így sérülékenyebb lesz, a vérkeringés hatékonysága is csökken. Az állapot következménye, hogy a nemi élet kevesebb örömöt és sok esetben fájdalmat okozhat. Miután a hüvely ellenálló képessége csökken, könnyebben keletkezhetnek gyulladások, melyeket égető érzés, viszketés és folyás kísér.

Blog

További olvasmányokat a BLOG menüpontunkban találhatod, vagy ha ide kattintasz!

Kövess minket Facebookon és Instagramon!