A női szervezet egyik leggyakoribb megbetegedése a hüvelygyulladás. Jó eséllyel te is találkoztál már a tüneteivel, fiatal és idősebb korban egyaránt jelentkezhetnek a panaszok. Ezek változatosak lehetnek kezdve a különböző fertőzésektől a túlzásba vitt intim higiénés szokásokig.

Hüvelygyulladás

A hüvelygyulladás, másik nevén vaginitis leggyakoribb okozói

  • bakteriális fertőzés: a hüvelyflórában normál esetben is jelen vannak a baktériumok, ezek a lactobacillusok gondoskodnak róla, hogy a kórokozó baktériumok ne szaporodjanak el a vaginában. Probléma akkor lép fel, ha ez az egyensúly megbomlik, és túlsúlyba kerülnek a kórokozók a lactobacillusokkal szemben
  • hüvelygomba: a hüvelyben normálisan is jelen van a Candida albicans nevű gomba, elszaporodása viszont fokozott hüvelyi folyáshoz vezet
  • trichomoniasis: az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő parazita, jellegzetes tüneteket okoz, antibiotikus kezelést igényel.

A hüvelygyulladás sikeres kezeléséhez nőgyógyászhoz kell fordulnod. Bimanuális vizsgálattal, szükség esetén kenetvétellel és tenyésztéssel megállapítható a gyulladás oka és az ehhez szükséges kezelés.

hüvelygyulladás tünetei

Milyen tünetek alapján sejtheted, hogy hüvelygyulladásod van?

  • a hüvelyi folyás megváltozott mennyisége, szaga, színe, állaga
  • szeméremtáji viszketés, irritáció érzete
  • fájdalmas szexuális együttlét (dyspareunia)
  • fájdalmas vizeletürités
  • pecsételő vérzés

A megváltozott hüvelyi folyás  sokat elárul arról, hogy milyen típusú hüvelygyulladással állsz szemben. Bakteriális fertőzésnél gyakori a bő, halszagú, szürkésfehér hüvelyi folyás, gombás fertőzésben szeméremtájéki viszketést és sűrű, fehéres, túrószerű folyást tapasztalhatsz, a trichomoniasis pedig jellegzetes zöldessárga, sokszor habos állagú hüvelyi folyást okoz.

Mikor fordulj orvoshoz hüvelygyulladás gyanújával?

Ha úgy érzed, megváltozott a folyásod szaga, állaga és mennyisége, és korábban kezeltek már valamilyen hüvelyi fertőzéssel. Ha az utóbbi időben több partnerrel is volt szexuális kapcsolatod, szintén erősen ajánlott a tüneteid kivizsgálása, ugyanis előfordulhat, hogy szexuális úton terjedő betegséget kaptál el, amit minél előbb kezelni kell. Ha korábban a nőgyógyászod már előírt a tüneteidre egy számodra megfelelő kezelést, de a tüneteid továbbra is fennállnak, mindenképp kérj újra időpontot az orvosodhoz. Különösen ajánlott a rendelő felkeresése, ha a tüneteidet láz, hidegrázás vagy kismedencei fájdalom kísérik. Trichomoniasis vagy bakterális fertőzés esetén az orvosod valószínűleg szájon át szedhető antibiotikumot és helyileg alkalmazott krémet, vagy hüvelykúpot fog felírni neked.

hüvelygyulladás és antibiotikum

Nem szükséges minden esetben felkeresni az orvosodat, ha korábban már diagnosztizáltak nálad hüvelygyulladást, de a tünetek kiújultak. Ebben az esetben próbálkozhatsz vény nélkül kapható gomba- és baktériumellenes készítményekkel, de figyelj rá, ha a panaszaid nem enyhülnek mindenképpen orvosi ellenőrzésre van szükség!

A hüvelygyulladás rengeteg nőnek okoz problémát élete során. A hormonális változások (menopauza, fogamzásgátló szedése, terhesség) és az aktív szexuális élet már önmagukban hajlamosítanak rá, akárcsak a hosszas antibiotikum kúra, spermicidek használata vagy a kezeletlen cukorbetegség. Talán azt gondolod, hogy a drogériákban kapható intim tisztálkodó szerekkel jót teszel magadnak, pedig a túlzásba vitt intim zuhany, illatosított lemosók könnyen felborítják a hüvelyflóra működését, így sokkal védtelenebb leszel a kórokozókkal, gombákkal szemben. Meggondolandó a túlzottan szűk nadrágok és nem pamut alsóneműk, tangák viselése is, mert ezek is kedveznek a hüvelygyulladás kialakulásának. Fontos, hogy vécéhasználat után mindig elölről hátrafelé töröld magad, és a nyilvános fürdőkben is fokozott fertőzésveszélynek teszed ki magad.  Az óvszerhasználattal megelőzheted a szexuális úton terjedő betegségek kialakulását is, gyakori partnerváltás esetében ezt semmiképp se hagyd figyelmen kívül!