Mint mindig, a kérdés most sem ennyire egyszerű, de elöljáróban megnyugtatunk: ha a nőgyógyászati HPV-tipizálás során pozitív eredményt kaptál, közel sem biztos, hogy a méhnyakrákkal kell szembenézned, ugyanakkor komoly odafigyelést követel a helyzet. 

Hazánkban 400-500 nő hal meg évente méhnyakrákos megbetegedésben, de közel ilyen arányú a férfiak HPV-vel összefüggésbe hozható megbetegedésének aránya is. Ez az egyik leggyakrabban előforduló nemi fertőzés, közel száz, eddig megismert törzzsel. A HPV-fertőzés érintheti a vulvát, a vaginát, méhnyakat, gátat, végbélnyílást és a pénisz teljes felületét is. Nem ritkán a tünetek szájüreget és a torkot is érintik.

A HPV egyes törzseit a rákot nem okozó, ún. alacsony kockázatú (jellemzően ezek okoznak genitáliákon megjelenő szemölcsöket) és a magas kockázatú, azaz rákos megbetegedésre hajlamosító csoportokra oszthatjuk. Ezekből összesen tizenháromféle törzzsel való fertőződés vezethet méhnyakrákhoz, és ezekből legalább egy törzs képes a nemi szervek területén, valamint a szájban, a garatban rákos megbetegedést okozni. Jó hír viszont, hogy a szemölcsökért felelős törzsek alacsony kockázatúnak számítanak.

A legtöbb ember soha nem szerez tudomást arról, hogy egyáltalán HPV-vel fertőződött. Hogy ez miért jó? Mert jó esetben az immunrendszer két éven belül legyőzi a kórokozót, legyen szó alacsony vagy magas kockázatú törzsről.

Tehát nem kell megijedni, még a magas kockázatú HPV-fertőzöttség sem jelent automatikusan rákot! Férfiaknál gyakran semmilyen tünete nincsen a HPV-fertőzésnek. 

Ha magas kockázatú HPV-tözzsel fertőződtünk, és az immunrendszerünk nem tudja legyőzni magától a vírust, akkor hosszantartó HPV-fertőzéssel állunk szemben, ami megnövelheti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. 

A HPV-vel fertőzött nők 10 százaléka esik ebben a kategóriába sajnos a statisztikák alapján, a vírus megtámadhatja a vulvát, a vaginát, a méhnyakat, férfiaknál pedig a péniszt. Ekkor már rákmegelőző állapotról beszélünk. 

A szeméremtesten, vulván kialakuló rákos megbetegedés jóval ritkább, mint a méhnyakrák, de mindkét megbetegedés egyformán veszélyes. Az időben végzett, rendszeres szűrés, a HPV-elleni védőoltás a leghatásosabb eszközeink jelenleg a méhnyakrák és a HPV elleni harcban. Ha igazolt, hosszantartó, magas kockázatú HPV-fertőzésünk van, az immunrendszer támogatása, és az orvos utasításainak betartása elengedhetetlenül fontosak. 

via CDC