“Hüvelyégés, kezelés után visszagombásodás, szárazság, 0 libidó, fejfájás, ingerlékenység… már közel 5 éve.. az elmúlt hónapokban kezdődött…és csak fokozódik..🙁

“Olyan kérdésem lenne,  hogy libidócsökkenéssel küszködöm már nagyon régóta. Egészen fiatalon kezdődött, 18 éves koromban, és már lassan kilenc éve tart. Voltam nőgyógyászaton igazából ott minden rendben van, vérvételen is, nem találtak semmit. Azóta több kapcsolatom is emiatt tönkrement és már…”

Ezek a kérdések a DiamondLily Minden, ami nőgyógyászat csoportjából származnak, és rengeteg további posztot tudnánk hozni nektek, ugyanezen kérdésekkel. Arra vagytok kíváncsiak, hogy

miért nem kívánjátok a szexet, mi az oka a hirtelen fellépő hüvelyszárazságnak?

Nos, először is fontos tisztáznunk, hogy a nők libidója (és általában az embereké) nem egyenletesen magas folyamatosan, az életük során, bár a társadalmi elvárások hajlamosak az ellenkezőjét sugalmazni. Teljesen normális, hogy nem mindig, vagy nem mindig ugyanannyira, esetleg hosszabb ideig egyáltalán nem kívánod a szexet a partnereddel, és az is, ha egyedülállóként egyáltalán nincs kedved lefeküdni senkivel, akár hosszú időn át sem. 

A te tested, a te igényeid, ezt mindig tartsd szem előtt. A szex nem teljesítménytúra.

Lássuk azokat a pszichés és testi okokat, melyek miatt viszont valóban csökkenhet a libidód. Ha tartósan fennáll ez az állapot, érdemes nőgyógyászhoz, pszichológushoz fordulni, hosszú, mély beszélgetésekre összeülni a partnereddel.

Az alacsony libidó lehetséges okai 

A női lét során teljesen normális, ha változik a libidónk, egyszer jobban kívánjuk a szexet, máskor kevésbé, elég csak arra gondolni, hogy terhesség, menopauza, betegségek, kimerültség esetén mennyire hullámzik az igényünk a szexualitásra. 

Fontos tudni, hogy nincsen semmilyen mértékegység az alacsony libidó meghatározására, az érzet teljesen szubjektív. A Mayoclinic meghatározása szerint akkor gyanakodhatunk, hogy valami nincs rendben, ha: 

 • egyáltalán nem foglalkoztat a szex, ideértve a maszturbálás gondolatát is
 • soha, vagy csak nagyon ritkán vannak szexuális fantáziáid, nem gondolsz a szexre
 • szorongsz amiatt, hogy a gondolataid között sincsen a szexualitás

Az alacsony libidó testi okai

Még egyszer, a libidód alakulása hormonális, életmódbeli, egészségi állapottal, és akár a vallásoddal, neveltetéseddel is összefügghez. Nézzük, mi minden befolyásolja: 

 • szex során jelentkező fájdalom (ez ok, és már következmény is lehet)
 • betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás stb)
 • gyógyszerek, különösen az antidepresszánsok, és sok nő számol be a hormonális fogamzásgátló mellékhatásaként libidócsökkenésről
 • életmódbeli szokások (túl sok alkohol, kábítószer, cigaretta)
 • műtétek, különösen az alhast érintő beavatkozások
 • természetesen a mentális állapotod, a fizikai jólléted is nagyon fontos szempont
 • menopauzában az ösztrogénszint csökken, ami hüvelyszárazsághoz vezethet, esetenként kifejezetten kellemetlenné teheti az aktust
 • a terhesség és a szoptatás alatti hormonális változások, a kimerültség, és a kisbaba körüli teendők szintén okozhatják, hogy kevésbé érzel kedvet az együttléthez.

Az alacsony libidó mentális és pszichés okai 

Az alacsony önértékelés, testképzavarok, szorongás és depresszió mind-mind okozhatják, hogy nem kívánod a szexet. A korábban elszenvedett traumák, kellemtlen szexuális tapasztalatok feldolgozása egy megbízható szakemberrel rendkívül fontos lehet, ha úgy érzed, elakadtál, mindenképp beszélj erről a partnereddel. 

Amennyiben ez nem segít, javasoljuk, hogy keress fel egy megbízható pszichológust, akivel együttműködve a probléma gyökeréig juthattok, ami a gyógyuláshoz vezető út egyik legfontosabb lépése. 

Országh Kitti