Herpesz a szánk szélén, a lehető legrosszabbkor: ismerős helyzet? Sajnos a herpes simplex virus (HPSV) nem csak az arcunkon okozhat tünetet, de az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségként a nemi szerveken is, genitális herpesz formájában. A vírust elkapni nagyon könnyű, az óvszerhasználat segíthet megelőzni a fertőzést.

Rengeteg ember elkapja élete során valamikor a genitális herpeszt okozó vírust, de a legtöbben, akárcsak a HPV-fertőzésekben, ebben az esetben is tünetmentesen átvészelik, amíg az immunrendszer elvégzi a dolgát, azaz legyőzi a vírust. Az illető viszont ebben az esetben is továbbadhatja a vírust a partnerének, akkor is, ha nincsenek tünetei. 

Genitális herpesz – mik a tünetek?

Jórészt nincsenek, ha mégis, akkor az apró, viszkető, fájdalmas hólyagok, sebszerű kezdemények tűnnek fel a külső nemi szerveken, a vulvánál, hüvelybemenetnél, néha a méhszájon, férfiaknál a péniszen. 

A genitális herpeszre gyógymód egyelőre nem létezik, de a tünetek jó eséllyel csökkenthetőek, mérsékelhetőek. A fertőződés után nagyjából 12 nappal megjelennek az első tünetek, fájdalmas, apró piros pöttyök, fehér hólyagok formájában. 

Ezek a kiütések általában piros, viszkető, esetleg fájdalmas hólyagokként jelentkeznek, pár nap alatt pedig fehér hólyagokká alakulnak.

A genitális herpesz fellángolása során a hólyagok kifakadhatnak, kisebb varasodással gyógyulhatnak, és sokszor tapasztalhatunk influenzaszerű izomfájdalmat, esetleg duzzadt nyirokcsomókat. 

Hol alakulhat ki a genitális herpesz?

Nőknél és férfiaknál is  gyakorlatilag a teljes szeméremtesten, a külső nemi szerveken, így a vulván, szeméremajkakon, hüvelybemenetnél, a gátnál, végbélnyíilásnál,a  pénisz teljes felületén előfordulhatnak a hólyagok. Azon a területen jelenik meg a fertőzés, ahol azt elkaptuk, így genitális herpesznél természetesen az intim tájékon. 

Az biztos, hogy a fertőzés gyakran kiújulhat, ha az immunrendszerünk legyengül, a genitális herpesz fellobbanása viszketéssel, húzódó, kissé fájdalmas érzéssel járhat, egyeseknek több, másoknak jóval kevesebb alkalommal jelentkezik az évben. 

Elkaphatom, ha idegen helyen ráülök a vécére?

Szerencsére erre a válasz, hogy nem valószínű, ugyanis a herpeszvírus egy nemi úton, bőr-bőr kontaktussal terjedő szexuális betegség, ami nyálkahártyán keresztül jut a szervezetbe. Az emberi testen kívül a vírus nagyon gyorsan megsemmisül.

Hogyan előzhető meg a genitális herpesz?

Természetesen az óvszerhasználattal és rendszeres szűrővizsgálattal. Ha már megfertőződtünk, érdemes immunerősítésbe fogni, az amerikai Gógyszerfelügyeleti Szövetség például jóváhagyta a zöldtea genitális herpesz elleni alkalmazását, ami kvercetin, fahéj, szelén és más hasznos összetevők mellett az egyedülálló PAVIRONA étrend-kiegészítőben is megtalálható. 

A PAVIRONA használata csökkentette a genitális herpesz jelenlétének időtartamát a kutatásban résztvevők  87%-ánál, és 7-9 napról átlagosan 2 napra rövidítette a tünetek időtartamát. *

*Clinical study of Gene-Eden-VIR/Novirin in genital herpes: suppressive treatment safely decreases the duration of outbreaks in both severe and mild cases