Te is tapasztaltál már fájdalmat szex közben? Nem vagy egyedül, a nők többsége élete során legalább egyszer, de inkább többször szembesül ezzel a kellemetlen érzéssel – a jó hír, hogy az okok felderítése után a probléma kezelhető, és a szex újra örömforrássá válhat.

Ha az aktus során fájdalmat érzel, annak sok oka lehet a testi, és pszichológiai kiváltó okokat is ideértve. A fájdalmas szexet a tudomány dyspareuniának nevezi, jellemzője, hogy szex előtt, közben vagy után érzel kellemetlen fájdalmat a genitáliák környékén. Érdemes erről beszélned az orvosoddal, aki az okok megtalálásával célzottan tudja kezelni a problémádat. Addig is jó, ha végiggondolnod a következőket, rád melyik mennyire jellemző:

  • fájdalmas a behatolás
  • minden behatolás fájdalmas, ideértve a tamponhasználatot
  • fájdalmas lökések az aktus során
  • égető vagy éles fájdalom
  • lüktető fájdalom a közüsülés után, ami órákig is eltart.

Mit tegyél, ha rendszeresen fájdalmat élsz meg szex során?

A legfontosabb, hogy a struccpolitika nem segít, semmiképp se dugd homokba a fejedet! Ha sikerült kezelni a problémát, a szex újra élvezetes lesz, ami sokat javít az önbecsüléseden is! Van megoldás!

szerelmespár

A fájdalmas szex okai

Ahogy említettük, a szex során érzett fájdalom okai különbözőek attól függően, hogy behatoláskor vagy aktus során, után érzed.

Fájdalom behatoláskor

Ennek leggyakoribb oka, hogy hüvely nem elég nedves, valószínűleg nem fordítottatok kellő figyelmet az előjátékra. Okozhatja még az ösztrogénszint csökkenése menopauza vagy szoptatás során. Az elnyújtott előjáték, simogatás segíthet a problémán, próbáljatok ki síkosítókat is, és ha a helyzet így sem javul, mindenképpen konzultálj a nőgyógyászoddal!

Próbáld ki az Intimina sikosító gélt, amely aloe verával gazdagított és 100%-ban hüvelybarát!

Sérülés, trauma, műtét

Ideértendőek a balesetekből vagy műtétekből származó sérülések, mint kismedencei műtétek vagy a szülés során szerzett vágások, mellyel a szülőcsatornát hosszabbították meg.

Gyulladás, fertőzés, bőrelváltozás

Ha fertőzésed, hólyaggyulladásod, ekcémás bőrtüneteid vannak az intim területen, a szex könnyen okozhat fájdalmat.

Vaginizmus

A hüvely görcsös összerándulása, ami lehetetlenné és fájdalmassá teszi a behatolást. Az okok pszichológiai eredetűek, mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel.

Veleszületett rendellenességek

Olyan rendellenességek lehetnek ezek, mint a nem teljesen kifejlődött hüvely vagy egy hártya képződése, ami elzárja a hüvelybemenetet.

A mélyen érzett fájdalom okai

Ennek bizonyos betegségek lehetnek az okai, mint: endometriózis, a medence gyulladásos megbetegedései, méhmióma, hólyaggyulladás, irritábilis bél szindróma, aranyér, petefészekciszta. Ha nemrégiben kemoterápián vettél részt, az is okozhat változásokat a szexuális életedben, ami fájdalmassá teszi a közösülést.

fájdalmas szex

Ne feledkezz meg róla, hogy mentális, érzelmi okok is lehetnek a háttérben!

Pszichológiai problémák, mint a depresszió, a szorongás, félelem az intimitástól vagy a külsőd miatti folyamatos aggodalom szintén végződhetnek fájdalmas közösülésben. A terápia, meditáció segíthetnek a megfelelő önkép kialakításában, a szorongásaid csökkentésében.

Másik ok lehet a stressz, hatására a medencefenék izmai összehúzódhatnak, ami fájdalmassá teszi a behatolást.

Végül meg kell említeni a szexuális abúzust is. Ha nemi erőszak áldozata lettél, a nemi élet folytatása szorongást és fájdalmat hozhat, mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulni segítségért.

Kérj segítséget a visszatérő, fájdalmas szex esetén, és ne felejts róla kommunikálni a partnereddel sem! Ez a probléma kezelhető, ha a fájdalom miatt kerülöd a szexuális érintkezést, mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat!