Tudjuk, hogy más sem csinálunk, csak a medencefenék izomzat fontosságát hangsúlyozzuk, de ha egyszer tényleg annyira lenyűgöző és fontos a női egészség működésében, akkor muszáj beszélnünk róla! Ez a függőágyszerű izomzat nem csak a belső szerveidet tartja, hanem az emésztés utolsó fázisaiban is aktívan besegít, de az orgazmusod során is nagyobb sebességre kapcsol.

Szerintünk ez önmagában éppen elegendő ok, miért kellene mindenkinek Kegel-gyakorlatokat végezni, de mivel mindenki teste más, ezért érdemes egyénre szabott gondolkodni: honnan tudhatod, hogy meggyengyült a medencefenéki izomzatod? Leírunk néhány jelet!

Csepegést, vizeletszivárgást tapasztalsz

Nem vagy egyedül, ha nevetés, ugrálás közben vizeletszivárgást tapasztalsz, valójában rengeteg nőt érint ez a probléma – ha elkezded a medencefenéki erősítést, határozottan nagy javulást érhetsz el…

… esetleg valami kitüremkedőt észlelsz a kezeddel, aminek egyértelműen nem kéne ott lennie a hüvelyben. A szülés, túlsúly vagy genetikai tényezők mind közrejátszhatnak abban, hogy a húgyhólyag, a méh vagy a végbél süllyedéses tüneteit tapasztalod, ebben pedig a medencefenék meggyengülésének nagy szerepe van. 

A Kegel-gyakorlatok akár teljesen helyreállíthatják az izomzat épségét, a süllyedéses panasz megszűnhet, ehhez mindenképpen kérd gyógytornász szakember segítségét. 

Nem tudod visszatartani…

… bizony, ha úgy érzed, hogy üléskor, guggoláskor egyszerűen nem tudod visszatartani a szellentést, az elég kínos lehet, de ne ess kétségbe, mert ha a medencefenék-tréninget rendszeresen végzed, ez a zavarbaejtő probléma is megoldódhat. 

Nem érzed magad olyan érzékenynek szex közben, mint korábban

Az orgazmusod során a medencefenéki izom összehúzódása történik a háttérben – a ritmusos összehúzódás okozza a szexuális örömérzet csúcsát. Ha azt veszed észre, hogy akár maszturbálás, akár a partnereddel átélt orgazmus kevésbé erőteljes, a medencefenéki izomzatod gyengülése is lehet a háttérben. Persze olyan is van, hogy nehezebb, stresszes időszakot élsz, így a pszichés tényezőket is vedd figyelembe ilyenkor. 

A tampon vagy a kehely nem marad a helyén

A testünk az idő múlásával változik, ez egy teljesen normális folyamat, így az is, ha azt érzed, a régen megszokott menstruációs eszközöket már nem tudod használni, mert kicsúsznak a hüvelyből, nem maradnak a helyükön. A jó hír az, hogy a gyengült medencefenék áll a háttérben nagy valószínűséggel, ami pedig könnyen edzésbe hozható. 

Mit tehetsz, ha meggyengült a medencefenék-izomzatod?

Először is, mindenképp konzultálj az orvosoddal, gyógytornásszal, a Laselle hüvelysúlyok és KegelSmart is jó ötlet a rendszeres edzéshez, ami nemcsak az edzettségi szintedet mutatja, hanem azt is, hogyan haladsz a gyakorlatokkal. 

via Intimina

12 tipp medencefenéki problémákra az orvostól >>