Nemrég szavazást indítottunk a Minden, ami nőgyógyászat csoportunkban arról, hogy a tagjaink milyen módon adtak életet kisbabájuknak. Császár, háborítatlan szülés, indított szülés, sürgősségi császár – sok minden volt a válaszok között. Megosztjuk veletek a szavazás végeredményét, és adunk pár tippet arra, ha természetes úton szeretnétek szülni. Császáros anyukáknak szóló

interjúnkat a Császárvonallal ITT találod.

2860 válasz, sok császáros válaszadó

37%-otok úgy válaszolt, hogy császármetszéssel szült – a válaszok között a programozott és a sürgősségi eljárás is szerepelt, de olyan is volt, aki természetes szüléssel indult, végül altatni és műteni kellett.

47 %-nyi válaszadó volt, aki azt jelölte be, hogy természetesen hozta világra a gyermekét – ideértünk minden, indítással, oxitocinnal, tágítással, bármilyen beavatkozással végzett, de hüvelyi szülést. Azok, akik háborítatlanul, saját tempójukban szültek, összesen 19 %- a válaszadóknak.

A fennmaradó 16%-ában a válaszoknak felmerült még az otthonszülés, pár szavazat érkezett a VBAC-ra, azaz a császármetszés utáni hüvelyi szülés. A többiek arról szavaztak, hogy bármilyen ok miatt, de nem szeretnének gyereket vállalni.  

Hazánkban nagyon magas a császármetszések aránya, egyes kórházakban akár az 50%-ot is meghaladó aránnyal. A Császárvonal cikkéből is kiderült, hogy ma már ugyan nagy biztonsággal végezhetőek ezek a beavatkozások, de mégis nagyon megterhelő, komplikációkat is magukban rejtő műtétekről van szó. 

Mire ügyelj, ha természetes úton szeretnéd megszülni a babádat?

Mindenképpen tisztázd saját magadban, hogy mit értesz háborítatlan szülésen: minden beavatkozástól mentes, vagy például a fájdalomcsillapító használata belefér? Milyen pozícióban szeretnél szülni? Mi az oka annak, hogy a természetes szülést preferálod: korábbi rossz, egészségügyben szerzett tapasztalat vagy személyes meggyőződés?

Szülésfelkészítésre mindenképp érdemes eljárnod, legyen szó légzéstechnikáról vagy kismamatornáról. Nagyon megkönnyíti majd a dolgodat, ha felkészülten ér a szülés testileg és lelkileg is. Válassz olyan szülészorvost, aki támogatja a természetes szülést, és tudd, hogy nem kötelező a klasszikus, hanyattfekvéses, orvosi pozícióban megszülnöd a babádat. 

Te mit gondolsz a szülésről? Beszélgessünk, oszd meg velünk a gondolataidat itt, vagy akár a Minden, ami nőgyógyászat, zárt Facebook-csoportunkban a többi nőtársaddal!