A menstruációs ciklus egy összetett, bonyolult és finomhangolt folyamat – a testünk rendkívül érzékeny bármilyen nagyobb behatásra, legyen az egy betegség, nagyfokú stressz, egyoldalú táplálkozás. A Covid-járvány éveiben még azok is tapasztalnak csúszást a ciklusukban, akiknek amúgy óramű pontossággal érkezik a vérzésük minden hónapban. Ennek oka a járvány okozta nagy mentális terhek (megbetegedéstől való félelem, létbizonytalanság, hozzátartozó elvesztése) is lehetnek, illetve az, ha megbetegszünk a Covid-fertőzésben. 

Pandémia-ciklus?

2022 januárjában az Obstetrics&Gynecology kutatásában arra jutott, hogy a felmérésben résztvevő nők (3959 fő) ciklusa átlagosan majdnem egy nappal hosszabb lett az oltás beadását követően. 

Fontos megjegyezni, hogy a PCOS-ben és/vagy endometriózisban szenvedő nők ciklusa akár több nappal is eltolódhatott az oltás után (BMI). 

A Covid-fertőzés miatt meghosszabbodott ciklusokról lényegében ugyanazt mondhatjuk el, mint általában a vírusfertőzések vagy hosszú, stresszes időszakok miatt csúszásokról: ha covidosak leszünk, az viszonylag nagy terhelést jelent az agy hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyén, ami a test központi stresszkezelő rendszere. 

A stresszhatásra ez a rendszer folyamatosan kortizolt bocsát ki, felkészíti a szervezetet az előtt álló harcra, és ez a készenléti állapot bizony befolyásolhatja a nők ciklusát – mondja Tharaneh Shirizian doktor az Everydayhealth cikkében.

Ezen túlmenően a hipofízis-hipotalamusz tengely túlterhelése, majd elnyomása következhet be, majd lassulhat az FSH- és LH-hormonok termelődése, ezek nélkül pedig a peteérés, és a ciklus végén menstruáció sem következik be. 

A hipofízis-tengely elnyomása sok nőnél a menstruáció elmaradását (amenorrhea) jelenti, ha a rendszer csak részlegesen lett elnyomva, akkor áttöréses vérzés, pecsételés, részleges menstruáció lehet az eredmény. Mindenki máshogyan reagál a hipotalamusz-hipofízis tengely elnyomására, tehát előfordulhatnak eltérések a barátnőd és a te „covidos ciklusodat” illetően.

Laure Streicher, a Chicagói Northwestern Egyetem professzora szerint minden súlyos vírusfertőzés okozhat menstruációs rendellenességeket, hogy ez a Covid esetében mennyire köszönhető a betegségnek, és mennyiben a járvány okozta stresszhelyzetnek, az további vizsgálatokat igényel – a Covid-fertőzés miatti, ciklusbeli eltérés elsősorban védekezés lehet a szervezet részéről az anya és a lehetséges utódja számára. 

Kimaradó menstruáció: mi lehet még az oka?

A világjárvány mentális következményeiről sajnos méltatlanul kevés szó esik, pedig nagyon is beszélnünk kellene a depresszió, a szorongás, a gyász és számos egyéb lelki problémáról, melyek a ciklusunkra is befolyással vannak. Streicher professzor további rizikófaktorként említi a járvány alatt felborult életmódunkat, a nagyfokú hízást, az elégtelen táplálkozást – ezek szintén rossz hatással lehetnek a (nem csak) a nők egészségére, és nem kedveznek a rendszeres ovulációnak sem. 

A meddőség réme

Sem az oltás, sem a Covid-fertőzés nem okolható meddőség kialakulásáért. 

forrás: Everydayhealth