Ahogy azt már egy előző cikkünkben említettük, az, hogy sikerül-e teherbe esned és hogy mennyi idő telik el a között, hogy belevágtok a babaprojektbe és a hogy pozitív lesz a terhességi teszteredményed, nem csak rajtad múlik. A férfi termékenység ugyanis szintén javítható.

A meddőséggel küzdő párok esetében ugyanis 40%-ban férfi oldalú a probléma, de egészséges párok esetében is tud tenni a férfi azért, hogy növelje a termékenységét, amivel magasabb esélyekkel sikerülhet a teherbeesés.

sperm

Bár a petesejt megtermékenyítéséhez elegendő egyetlen egészséges spermium, ennek a győztes spermiumnak időben kell célba érnie. Ehhez mozgékonynak kell lennie, a megtermékenyítéshez pedig megfelelő morfológiával kell rendelkeznie. Minél magasabb valakinek a spermaszáma, annál nagyobb az esélye, hogy a sok millió spermium közül egy rendelkezik ezeknek a feltételeknek a megvalósulásáért felelős tulajdonságokkal.

A normálisnak tekinthető spermiumszámot különböző vizsgálatok alapján a World Health Organization 15 millió/ml spermium per ondóban határozta meg. Az e fölötti spermiumszám tekinthető normális mennyiségnek, ez alatt pedig alacsonynak. A spermaszámot nem csak a férfi termékenység miatt érdemes tudni, hanem azért is, mert az ez alatti értékkel rendelkező férfiak esetében magasabb volt a magas vérnyomással és nagyobb testzsírral rendelkező férfiak száma, ami a diabétesz, a stroke és a szívroham kockázatát is növeli.

Azonban önmagában a normál spermaszám nem elegendő ahhoz, hogy normális termékenységről beszéljünk. Előfordulhat ugyanis az, hogy bár a spermiumszám/ml 15 millió felett van, maga, a spermium nem életképes, mozgékony vagy rendellenes az alakja. A normális termékenységhez az ondóban lévő hímivarsejtek 58%-nak életképesnek és 32%-nak progresszív mozgékonyságúnak kell lennie, valamint minimum 4%-nak megfelelő morfológiájúnak kell lennie.

Mit tehet a párod azért, hogy a férfi termékenység javuljon?

Ha nem tudjátok a párod pontos értékeit, akkor sem árt a babaprojekthez bizonyos dolgokra neki is odafigyelni.

A normál spermatermelődéshez nagyjából 4°C-kal hűvösebb környezetre van szükség a herékben, mint a testhőmérséklet. A herék hőnek való kitétele így ronthatja a normál spermatermelődést.

  1. A babaprojekt alatt érdemes lehet párodnak kerülnie a szaunát és a forró fürdőket.
  2. A súrlódást eredményező tevékenységekkel szintén ajánlott ideiglenesen felhagyni, mint a biciklizés vagy a motorozás. 
  3. Figyeljen oda arra is, hogy a laptopot ne az ölébe téve használja.
  4. Érdemes a szűk alsónadrágokat is erre az időszakra bővebbekre cserélnie.

5. Kerülje a stresszt! Kimutatott, hogy pszichológiai stressz hatására csökkenhet a spermiumok progresszív mozgékonysága és több morfológiailag hibás spermium fordulhat elő. Mivel a stressz kiváltó oka szubjektív, ezért fontos, hogy amennyiben párod tudja, kerülje a stresszt kiváltó tevékenységeket vagy környezetet!

6. Az is megoldás lehet, hogy megbeszélitek, mik azok, amik megnyugtatják vagy elterelik a figyelmét a stresszt okozó gondolatoktól és próbáljátok beépíteni ezeket az időtökbe a babaprojekt alatt. Ez lehet egy kirándulás, egy mozi vagy egy hobbi, például horgászat vagy golf, a lényeg, hogy élvezze az idejét és próbáljon nyugodt lenni.

relaxed man

7. Ajánlott felhagyni a dohányzással, a túl sok alkohol fogyasztásával és csökkenteni a koffeinmennyiséget is.

8. A rendszeres testmozgással szintén javítható a férfi termékenység. Egy kutatás kimutatta, hogy a túlsúlyos férfiak esetében magasabb arányban fordulnak elő meddőségi problémák.

9. Étkezzen egészségesen!

Megfigyelték, hogy a kiegyensúlyozott, vitamindús, antioxidánsokban gazdag táplálkozás jótékony hatással van a sperma minőségére. Az omega3-ban gazdag mediterrán diétát kifejezetten ajánlják, mert számos jótékony hatása van a szervezetre, férfiaknál például felelős lehet a sperma minőségének növekedéséért. Ugyanakkor a feldolgozott húsok, például a felvágottak, a túl cukros vagy zsíros ételek a spermaminőség romlásával hozhatóak összefüggésbe. Így javasolt kerülni az ilyen élelmiszereket, mert rossz hatással lehetnek a párod termékenységére.

10. Szedjen étrend kiegészítőt!

A fenti javaslatok betartása mellett is érdemes termékenységfokozó étrend kiegészítőt szedni, mert kiegészíti az egészséges életmódot. Termékenységnövelő hatással több antioxidáns is bír és ezeket még egészséges életmód és táplálkozás mellett sem mindig kapja meg a szervezet. A termékenységnövelő táplálkozás kiegészítők esetében egy pohár folyadékban elkeverve és tabletta formájában be lehet juttatni a szervezetbe olyan antioxidánsokat és vitaminokat, amik jótékony hatással lehetnek párod spermaszámára, mozgékonyságára és morfológiájára.

A Conceptio® Férfiaknak termékenységfokozó étrend kiegészítő segíthet a sperma minőségének javításában a benne lévő antioxidánsok és vitaminok segítségével.

Conceptio Férfiaknak és Conceptio Nőknek étrend kiegészítő

A Conceptio® Férfiaknak csomagban is kapható a Conceptio® Nőknek étrend-kiegészítővel, hogy mindketten, egy csapatként tudjatok tenni a normál termékenységért és reprodukcióért. A terméket itt tudod megvásárolni!

 

Forrás: 1 2 3