Menstruációs kelyhek. Szilikon kelyhek. A kis szilikon cucc, amit minden hónapban a táskámban hordok. Akárhogy is hívjuk, ezek a kényelmes, rendszeresen használható cupok a legjobb és legtrendibb opciónak számítanak, ha menstruációs eszközökről van szó. 

Tengernyi okot tudunk mondani, miért érdemes menstruációs kehelyre váltani tamponról vagy betétről. Az első és legfontosabb talán a kelyhekkel járó minimális hulladéktermelés, szemben az egyszerhasználatos eszközökkel. A cupok egyértelműen csökkentik a női higiénés eszközökkel járó szeméthalmozást, kevesebb papír- és műanyaghulladékkal terhelve a környezetet, valamint nincsenek fehérítő hatású vegyszerekkel kezelve sem. 

Hihetetlen, de akár 12 órát is kibírnak ezek a kis szilikon eszközök: ennyi ideig nem kell foglalkoznod az ürítésükkel, ami valljuk be, egyértelműen a legkomfortosabb választássá teszi őket, arról nem is beszélve, hogy nincs mellettük szivárgás, és nem kell tartanod a toxikus sokk szindrómától sem, ami a tamponról nem mondható el. 

Mint minden innovatív dolognak, a menstruációs kehelynek is vannak ellenzői, a kialakult mítoszokat oszlatjuk most el!

Mítosz 1: a menstruációs nem higiénikus folyamat, a távozó vérhez nem szabad hozzáérni

Természetes, hogy a vér látványáról kellemetlen dolgokra, sérülésre, betegségre, kórházra asszociálunk. A menstruáció esetében viszont nem erről van szó. A kehely felhelyezésekor elkerülhetetlen, hogy valamennyire véresek legyenek az ujjaid, azonban ettől nem kell megijedni. A menstruációs vér sok elhalt sejtet is tartalmaz, amelyek a méhből származnak, ez pedig azt jelenti, hogy bőven elég fertőtlenítésképpen felhelyezés előtt és után alapos, szappanos kézmosással gondoskodni a higiéniáról. 

Mítosz 2: a menstruációs kelyhek nem tudnak mit kezdeni az erős menstruációval

Téves feltételezés. Hidd el, bár neked rengetegnek tűnhet az első napok vérmennyisége, mégsem olyan sok az, mint gondolnád. Minden vérzéskor nagyjából 5 ml vért veszítesz, ez nagyjából 6 evőkanálnyi mennyiség. Próbáld csak ki, hogy egy pohárba 6 evőkanál folyadékot töltesz. Annyira kis mennyiség ez, hogy egy hörcsög megitatásához is többre van szükség :)

Mítosz 3: nem egészséges hosszú időre műanyagot helyezni a női hüvelybe

Ez még akár igaz is lehet, már csak az a kérdés, milyen műanyagot helyezel a vaginádba, mielőtt messzemenő következtetéseket vonnál le. A Lilycupok orvosi szilikonból készülnek, amit műtéteken is használnak az orovosok, az egyik egbiztonságosabban alkalmazható anyag a női testben. A Lilycup termékek 100%-os biztonságú orvosi szilikon tartalmaznak, de egyes szexshopokban árulnak olyan szexuális segédeszközöket, kiegészítőket, menstruációs kelyheket, melyek tartalmaznak például PVC-t, ezeket kerüld el messzire, mert a belőlük kioldódó anyagok potenciálisan károsak az emberi szervezetre. 

Mítosz 4: nem lehet szexuális életet élni, mialatt kelyhet használsz

Mindeddig ez igaz is volt, most viszont engedd meg, hogy bemutassuk az új kedvencedet, a ZiggyCupot. A Ziggy abban különbözik a többi kehelytől, hogy kúp helyett félkör alakú, így könnyen feljebb tolhatod, hogy több helyet biztosíts a vaginában. Egyikőtök sem fogja érezni az eszközt az együttlét alatt, és nincsen többé foltok sem az ágyneműn! Meggyőztünk?

ITT választhatsz kelyhet magadnak!