Ha már gondolkodsz egy ideje a menstruációs kehely vásárlásán, akkor a neten keresgélve könnyen belefuthattál  abba a tanácsba, hogy a méhszájmagasságod szerint érdemes kelyhet választani. Hát oké,oké, gondolhatod, de azt mégis hogyan kell lemérni? Annyit már tudsz, hogy más kehely kell szült, és még nem szült nőknek is. De mi a helyzet a méhszáj magasságával?

Először is, mi is az a méhnyak? Biztos, hogy hallottál már róla, de akkor most elmagyarázzuk, hogy tiszta legyen a kép, hogyan is működik egy menstruációs kehely. A méhnyak lényegében a vaginát és a méhet összekötő “kapu”, apró, de nagyon fontos része a női anatómiának. Egy kb. 3 centi átmérőjű, fánk-kinézetű részünk, ami a menstruációs ciklus, terhesség, szexuális izgalom változásainak, hatásainak megfelelően lesz hol keményebb, hol puhább. Kis nyílás található rajta, ezen keresztül távozik a váladék a hüvelyen keresztül, de itt jutnak be a spermiumok is a méh üregébe, és persze a szüléskor is nagy szerep jut neki a kisbaba világra jövetelében. 

Miért is fontos akkor a méhszáj?

Azért, mert ahogyan farmerből is létezik az ideális, neked megfelelő méret, nincs ez másképpen a kehellyel sem: a hüvelyed hosszúsága meghatározza, melyik kehelyre lesz szükséged. Nagyon fontos, ahhoz, hogy a kehely megfelelően ellássa a funkcióját, a hüvelyen belül kell lennie, és illeszkednie kell a méhszáj alá, hogy felfogfassa a távozó menstruációs vért. 

Tehát a lényeg: hogyan mérd le a méhszáj magasságát?

A méhszáj magassága úgy mérhető legkönnyebben, ha a tiszta, megmosott kezedet használod segítségül. A méhszáj szövete kicsit másabb, puhább, mint a hüvelyfalé, ahhoz az érzéshez hasonlít, mint amikor megérinted az orrod hegyét. Ha egy ujjperceddel már eléred a méhszájat, akkor az alacsonyan fekvő, ha kettő ujjperccel, akkor átlagosan, ha az egész ujjad befér, mielőtt eléred a méhszájat, bingó! Magas méhszájmagasságúak táborát erősíted.

A méhszáj magassága egyénenként eltérő tehát, az alacsonyan fekvő méhszájakhoz a rövidebb szárú menstruációs kehely jobban passzol, ilyen a LilyCup Compact is. A kis csésze szára még így is levágható, ha az szükséges, maga a pohár pedig akár ki is fordítható. 

A magasabb méhszáj befolyásolja, hogy melyik cup lesz alkalmas neked, nyugodtan választhatsz a hosszabb, és rövidebb szárú termékekből is. A klasszikus LilyCup jó választásnak tűnik, ezeket ritkábban is kell üríteni.

LilyCup B méret, már szült nőknek

Rövidebb szárú LilyCupok használatakor a medenceizmaid segítségével, nyomásgyakorlással tudod nagyon könnyen eltávolítani a kelyhedet. Bonyolultnak hangozhat, valójában a gyakorlatban természetesen ráérezhetsz a a dolog menetére. 

Még több LilyCupért kattints IDE!

via Intimina