Mi az elmúlt két év tapasztalata a koronavírus-fertőzés és a cisztás fibrózis (CF) betegek egészségi állapot között? Veszélyesebb-e vagy sem a koronavírus a CF-betegekre?  

A válasz igencsak meglepő.  

Ez az írás a Cisztás Fibrózis Betegek Egyesülete oldalán megjelent interjú és egy amerikai tudományos kutatásból született cikk alapján készült. 

koronavírus hatása cisztás fibrózisos

Miért lehet veszélyes a koronavírus a cisztás fibrózisos betegek számára? 

A cisztás fibrózisos beteg tüdejének nyálkahártyája állandó gyulladásban van, mert a képződő sűrű nyákban a baktériumok, vírusok könnyebben tapadnak meg és szaporodnak el. Gyakorlatilag a cisztás fibrózisos tüdőben folyamatos jelen van valamilyen baktérium okozta fertőzés.  

A betegség miatt a tüdő nyálkahártyájának a védekezőképessége is gyengébb, mint az egészséges embereké. Emiatt a fertőzésekre érzékenyebb és kevésbé tud ellenállni a betegségeknek. 

A betegség által legyengített nyálkahártyában sokkal könnyebben alakulnak ki a fertőzések. 

A hörgőkre tapadó sűrű váladék csökkenti a légzőfelületet, ennek hatására a tüdőkapacitás romlik. Ha a tüdőkapacitás 50% alá esik, az magas kockázatot jelent szövődményekre, a koronavírus okozta fertőzésben. 

A tüdő állapota a cisztás fibrózisos betegek esetén az idő előrehaladtával jellemzően romlik, vagyis minél idősebb a beteg, annál inkább veszélyeztetettnek számít. 

Mi a tüdőkapacitás és hogyan mérik? 

A legfontosabb paraméterek, amikkel a tüdőkapacitást mérjük, a következő: 

  1. Erőltetett (forszírozott) vitálkapacitás (FVC) 
  1. Az erőltetett vitálkapacitás mérésekor a kilégzés első másodpercében kilélegezhető levegő mennyisége (FEV1) 

A vitálkapacitás1 a nyugodt, maximális belégzés és kilégzés közötti levegő térfogat különbség, amit literben adnak meg. Ez egészséges embereknél 3-5 liter. Az erőltetett vitálkapacitás pedig akaratlagosan, erővel kell belélegezni majd kifújni a levegőt, mely a tüdő izmainak állapotáról árulkodik. 

A két érték arányából lehet következtetni a tüdők állapotára. Ez az ún. spirometria2, azaz ambuláns légzésfunkciós vizsgálat. 

A spirometria során azt vizsgálják, hogy a FEV1 és FVC aránya csökkent-e. 

A következőket mérik3

  1. Tüdő térfogata 
  1. A légzés minősége 
  1. Gázcsere, keringés állapota 

Hogyan reagáltak a cisztás fibrózisos betegek a koronavírus fertőzésre? 

Az első bekezdésben ismertetett veszélyek ellenére a cisztás fibrózisos betegek nem reagáltak rosszabbul a koronavírus-fertőzésre, mint bárki más és eleve kevesebb CF-beteg kapta el a fertőzést4

Hogyan lehetséges ez? 

Ebben a 2022-es tanulmány5 szerint az alábbi okok állhatnak a háttérben: 

  1. A CF-betegek általában fiatalabbak és ritkábban túlsúlyosak 
  1. A CF-betegek járatosak a fertőzés megelőzésében 
  1. Hatékonyabb sejt szintű védelem 
  1. Hatékony CFTR gén modulátor terápia 

Mit jelent a hatékonyabb sejt szintű védelem? 

Fertőzés során a test egy citokin6 nevű fehérjét bocsát ki, aminek magas szintje a tüdőben komoly problémákat okoz. A koronavírus hatására a szervezetben a citokintermelés megnő. Azonban úgy tűnik, hogy a CF-betegek szervezete nem termel olyan sok citokint, így a betegség lefolyása sem lesz olyan erőteljes. Feltételezések szerint a cisztás fibrózisos betegek szervezete már hozzászokott a fertőzések jelenlétéhez, ezért nem reagál emelkedett számú citokintermeléssel. 

A koronavírus tehát a korábbi várakozások ellenére – eddigi ismereteink szerint – nem okozott komolyabb tüneteket a cisztás fibrózisos betegnél.