A hormonális fogamzásgátló tabletta szedésével a tested egy csomó változáson megy keresztül, hányingert, ingerültséget stb. tapasztalhatsz. Így van ez akkor is, amikor abbahagyod a fogamzásgátó tabletta szedését. Ne ijedj meg, a többségük teljesen normális! Mutatjuk, mire figyelj!

Természetesen mindenkinek más a teste, különbözően reagálunk, de van néhány általános jelenség, ami számos nőnél jelentkezik, miután abbahagyta a fogamzásgátló tabletta szedését.

Teherbe eshetsz

Igen, tudjuk, ez azért nem akkora meglepetés, de egy esetleges terhesség előbb bekövetkezhet, mint gondolnád. A nők többsége abban a hitben él, hogy sok-sok idő, mire a tabletta után egyáltalán esélye lehet a fogantatásra, pedig sok esetben ennek semmivel sem kisebb az esélye azokhoz a nőkhöz képest, akik pl. óvszert (barrier módszerek) használtak tabletta helyett a védekezéshez. Fél éven belül a fogamzásgátlót elhagyó nők fele teherbe esik egy nemzetközi felmérés szerint, de természetesen vannak nők, akiknek ez több időbe telik. Ha több mint egy éve sikertelenül próbálkoztok a teherbe eséssel, érdemes felkeresni az orvosodat.

Abbahagytad a hormonális fogamzásgátlót és hormonmentes megoldást keresel? Kattints ide, ha többet tudnál meg az IUB™ Rézgyöngy Ballerine-ről!

Rendszertelen lehet a menstruációd

Akkor is, ha a fogamzásgátló szedése előtt óramű pontosságú volt a ciklusod, a hormonális fogamzásgátlás után tapasztalhatsz hektikusságot a ciklus hosszát illetően, így pár hónapot hagynod kell a szervezetednek, amíg újra rendeződik a hormonháztartásod. Ha rendszertelen volt a menstruációd, akkor sajnos újra számolnod kell azzal, hogy a hiperpontosan érkező menstruáció nincs többé, és csak a tablettában lévő hormonoknak köszönhetted. Amennyiben teljesen elmarad a menstruációd, adj magadnak pár hónapot, ha így sem javul a helyzet, mindenképpen fordulj nőgyógyászhoz.

A menstruációd megterhelőbbé válik

Ha erős menstruációs vérzéssel, sok fájdalommal, görccsel kellett szembenézned a fogamzásgátló szedése a vérzésed előtt, akkor sajnos nagy a valószínűsége, hogy a tabletta elhagyásával ezek az állapotok visszatérhetnek. Ha viszont utoljára tinikorodban jelentkeztek a fájdalmas menstruáció jelei, most pedig a harmincas, negyvenes éveidben jársz, akkor könnyen lehet, hogy már meg is úszod őket.

tabletta abbahagyása után

Újra beköszön a PMS

A tabletta balanszírozza a hormonok szintjét a szervezetedben, így nem kell szenvedned a depresszív hangulatoktól vagy a szélsőségesen vidám és szomorú, ingerlékeny kedélyhullámzástól. Sajnos a fogamzásgátló elhagyása ezt az állapotot is újra előhozza.

Újra megérzed az ovulációdat

A legtöbb hormonális fogamzásgátló arra épít, hogy megakadályozza az ovulációt – amint elhagyod a tablettát, újra találkozhatsz az ún. középidős fájdalommal, amikor a petesejt kiszabadul a petefészekből. Ezzel együtt erőteljesebb hüvelyi folyást is tapasztalhatsz.

Kisebb fogyással kell számolnod

Ha bármely hormonális fogamzásgátlót abbahagyod, könnyen lehet, hogy pár kilóval kevesebbet mutat majd a mérleg. Nem pontosan tisztázottak a jelenség okai, viszont több mozgással és egészséges táplálkozással sokat segíthetsz a testednek a helyes működésben.

Akné és szőrösödés

Akárcsak a hangulatingadozások, a szép bőr és a kellemetlen szőrösödés is megszűnhet a fogamzásgátló szedésével, de a hatás ebben is átmeneti, ugyanis ennek is a tabletta által előidézett, kiegyensúlyozott hormonszint az oka. A felborult hormonrendszerrel sajnos a kellemetlen külső tünetek is visszatérnek, érdemes extra figyelmet fordítani a bőrápolásra, szükség esetén konzultálni az orvosoddal.

Megnő a libidód!

Bizonyos nőknél a fogamzástló tabletta libidócsökkenést eredményez, ami természetesen annak elhagyásával ismét visszatérhet!

Csökkennek a fejfájásos időszakok

Aki hajlamosabb volt a tabletta szedése alatt a fejfájásokra, jó hír, hogy valószínűleg ennek is búcsút mondhat!

Abbahagytad a hormonális fogamzásgátlót és hormonmentes megoldást keresel? Kattints ide, ha többet tudnál meg az IUB™ Rézgyöngy Ballerine-ről!