Mi jut eszedbe először, ha a fogamzásgátlás kerül szóba?

A legtöbb nő ilyenkor azonnal az óvszerre és/vagy a fogamzásgátló tablettákra gondol. Ez teljesen érthető, hiszen a párkapcsolatban élő nők 36,8 %-a óvszerrel30,5, %-a pedig hormontartalmú tablettával védekezik.

különböző fogamzásgátló módszerek óvszer tabletta naptármódszer

Forrás: www.femiramis.hu

„Hódítanak” még az ún. természetes módszerek, ezeket 13,4%-ban alkalmazzák a nem kívánt terhesség megelőzésére. Természetes módszerek alatt jellemzően a megszakításos közösülést (8 %) és a naptármódszert (2 %) értjük. A vizsgálatban említésre kerültek még a lokális szerek és a hüvelyi pesszárium is.

Figyelemre méltó, hogy a nők csupán 18 %-a él intrauterin, azaz méhen belüli fogamzásgátló eszközökkel, mint mondjuk az öt évig zavartalanul használható Rézgyöngy vagy T-alakú spirálok. A T-alakú, hormonmentes spirál  réz-arany ötvözetből készül, az arany minimális mennyiségben van benne, és elsődleges feladata az, hogy lassítsa azt a folyamatot, mely során a kiszabaduló rézionok miatt a T-spirál huzalja élessé válik, élek képződnek rajta. A Rézgyöngynél  nincs szükség élekre, mert nem huzalból áll, hanem gyöngyökből. Az aranynak fogamzásgátló hatása nincsen. A Rézgyöngynél a flexibilis nitinol-vázzalmellyel elkerülhető a T-spirálokra jellemző élek megjelenése. Ezen kívül, használatban vannak még (1,3 %) egyéb hormonális fogamzásgátlási módszerek, mint például az injekció, a hüvelygyűrű, az implantátum1. És az ún. esemény utáni (72 órás), vagy más néven sürgősségi tabletta.

Minél többet ismerünk, annál nagyobb valószínűséggel választjuk a számunkra legmegfelelőbbet

Ilyen széles tehát a fogamzásgátló módszerek skálája, mégis nagyon kevés nő van tisztában a lehetőségek többségével,vagy nem bíznak meg más módszerekben. Így rutinból a tablettát és/vagy az óvszert választják a nem kívánt terhesség elkerülésére.

Nem elég azonban tudni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. A választáshoz szükséges tudnunk, egy-egy fogamzásgátlási módszer mennyire megbízható. Ezt a tényezőt azonban a választás során nem minden nő veszi figyelembe. Sokszor inkább kényelmi, vagy érzelmi szempontok alapján döntenek. Legtöbbször nem is gondolják, hogy ezzel a nem kívánt teherbe esés kockázatának lehetőségét növelik.

fogamzásgátló módszerek használatának százalékos aránya

Forrás: www.femiramis.hu

Honnan tudjuk meg, hogy melyik fogamzásgátló módszer mennyire hatékony?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os kimutatása alapján, ha a nők semmilyen védekezési módszert nem alkalmaznak, egy éven belül 85 %-uk teherbe esik. Spermicidek2 használata esetén az első évben, tipikus használat mellett teherbe eső nők aránya 28 %. Naptár módszerek használata mellett a nők 24 %-a, megszakított közösülés esetén pedig 22 %-uk esett teherbe az első évben. A naptár módszerek alkalmazása esetén a gondot legtöbbször az okozza, hogy a nők nincsenek tisztában azzal, hogy a ciklusuknak csak a második fele fix. Ez azt jelenti, hogy a peteérésig eltelt idő változhat. Csupán a peteérés és a menstruációs vérzés megjelenése közötti idő állandó, így tehát a peteérés napjának kiszámolása kevéssé megbízható.

Kondom használata mellett a teherbeesési arány 18 %-ra és 21 %-ra változott, attól függően, hogy férfi, vagy női kondomot alkalmaztak a felek.  Ez esetben a legtöbbször mechanikus okok, szakadás, lecsúszás, felhelyezési, illetve alkalmazási hibák vezetnek a nem kívánt terhességhez.

fogamzásgátló módszerek biztonsági foka első évben teherbeesés

Forrás: www.femiramis.hu

De mit is jelent a tipikus használat?

Vegyük például a fogamzásgátló tablettát:

Bárkinek, aki szedett már ilyen tablettákat, és csak egyetlen szemet is elfelejtett bevenni, ismerős lehet az a hirtelen ijedtség és szorongás, amit akkor érzett, amikor rájött, hogy kimaradt egy szem gyógyszer. Ez, akármilyen gondosan és nagy odafigyeléssel szedjük is a tablettát, bármikor megtörténhet. Már ez az egyetlen egy kimaradt tabletta is jelentősen megemeli a teherbe esés kockázatát. Természetesen, minél rendszertelenebbül szedi valaki a tablettát, annál valószínűbb a teherbe esés lehetősége.

Tehát a tipikus használat azt jelenti, hogy ha nem 100%-os gondossággal, nem a legtökéletesebb odafigyelés mellett történik a használat, akkor ilyen arányban fognak alakulni a nem kívánt teherbe esések számai.

Azon nők közül, akik fogamzásgátló tablettákat alkalmaztak a nem kívánt terhesség elkerülésére, a nők 9 %-a esett teherbe az első évben. A tabletták hatástalanságát szintén több tényező okozhatja. Ilyen például a különböző gyógyszerekkel való kölcsönhatás. Hiszen sokszor eszünkbe sem jut, hogy egy-egy gyógyszer akár hatástalaníthatja is a fogamzásgátló tablettát. De előfordulhat az is, hogy hányás, esetleg hasmenés hatására a tabletta hatóanyaga még a felszívódás előtt kiürül a szervezetből. Hasmenés okozója lehet például a laktóz intolerancia, ami különösen releváns ha tudjuk, hogy sok fogamzásgátló tabletta tartalmaz laktózt. A tabletták esetében további problémát okozhat még a vivőanyag-allergia miatti felszívódás csökkenés is.

Az implantátumot használó nők kevesebb, mint 1%-a esett teherbe az első évben. És szintén kevesebb, mint 1 % esett teherbe azon nők közül, akik hormonmentes méhen belüli eszközt, választottak a teherbe esés elkerülésére.

További cikkeinket megtalálod a BLOG menüpont alatt vagy ide kattintva.

Forrás: www.ferimamis.hu/cikkek/