Nincs egyértelműen igazolt összefüggés bizonyos ételek fogyasztása és az interstitialis cystitis (IC) kialakulása között, ugyanakkor egyértelműen igazolják a kutatások a táplálkozás és az IC-s tünetek lehetséges fokozódását. Az egészséges étkezés az általános egészségünk miatt is fontos, ebbe pedig a húgyhólyag védelme is beletartozik. 

A IC-s betegek élete nem egyszerű, sokan tapasztalják, hogy bizonyos ételek és italok sokat rontanak a panaszaikon, sőt, akkor erősödnek fel igazán, amikor a korábban megszokott, kedvenc finomságaikat fogyasztják. A kávé, a szénsavas vagy sima üdítők, az alkohol, a paradicsom, a juice-ok, gyümölcslevek (különösen az előre gyártottak), a magas savtartalmú ételek, italok sokat ronthatnak az egyébként is fájdalmakkal élő IC-s beteg állapotán. 

A természetes és szintetikus édesítőszerek is ilyenek, sokan észreveszik egy-egy üdítő vagy mentesnek mondott édesség elfogyasztása után, hogy a tünetek újra fellángoltak. 

Az IC-vel meg kell tanulni együttélni. Rengetegen vezetnek étkezési naplót (erre nálunk is találsz ötleteket a blogon itt és itt és itt is). Ez azért is hasznos szokás, mert ha lejegyzed, mikor és mit ettél, jelentkeztek-e a tüneteid, könnyen észreveheted az összefüggéseket, például azt, hogy narancs vagy paradicsom fogyasztása után lettél rosszabbul. Ha idáig eljutottál, a kezelőorvosod, dietetikusod máris sokkal többet tud segíteni egy étkezési terv összeállításában, amire szükséged is lehet, különösen, ha soha nem elemezted még az élelmiszerek összetevőlistáját. 

Ez a tudás az IC-ben aztán egész életedre segítség lesz, mert megtanulod, mely összetevők azok, amelyek provokálják a fájdalmas tünetek jelentkezését. 

Ha kihagysz bizonyos összetevőket egy időre, majd egyet-egyet visszaemelsz a diétádba, könnyen észreveheted, hogy melyik alapanyag a ludas, és ha problémát okoz, és minden további kiiktathatod az étrendedből, egyre közelebb kerülve a saját szabad-nem szabad listádhoz. 

Lehet-e táplálék-kiegészítőket, vitaminokat fogyasztani IC-betegként?

Nagyon kevés adatunk van eddig arra vonatkozóan, hogyan hatnak az egyes multivitaminok, folyékony vitaminkészítmények, kiegészítők a hólyagfájdalommal élők állapotára. Már vannak visszajelzések a betegektől a nemzetközi szakirodalomban rendszerezve, melyek szerint egyes termékek fokozták a panaszokat, így érdemes a gondosan kitapasztalt IC-diétánkra támaszkodni. A friss ételekből származó tápanyagbevitel mindig a legjobb módja a szervezetünk vitaminokkal, nyomelemekkel való ellátásának, ezt sose felejtsük. 

Minden új étrend-kiegészítő használata előtt érdemes egyeztetni az orvosunkkal, nem szabad bedőlni az olcsón, nagy ígéreteket támasztó termékeknek. A kalcium-glicerofoszfátot tartalmazó Alkapure segíthet csökkenteni az ételek savasságát, ezzel is nagyobb komfortot biztosít az IC-ben szenvedőknek. 

Új termékünk, az Alkapure egy kalcium-glicerofoszfátot tartalmazó étrend-kiegészítő. Ez az anyag segíthet csökkenteni a savas ételek/italok irritáló hatásait, ugyanis magára az ételre hat, nem a szervezetre. Az Alkapure teljes egészében gyógynövények és növényi elemek felhasználásával készült, vegetáriánus és vegán használatra alkalmas.

IC-diéta: kerülendő és fogyasztható ételek listája, 2. rész

IC-diéta: 7 tipp, hogy enyhítsd a tüneteket