Kegel-gyakorlatok kezdőknek – Az első lépések útmutatója

2020-01-31T21:03:34+01:002018. július 23.|Inkontinencia, Női egészség|5 hozzászólás

Lehet, hogy hallottad már a Kegel-gyakorlatok kifejezést – de, talán még mindig azon tűnődsz, hogy pontosan mi is az? Hogyan működik? Nos, a mai egy tökéletes nap, hogy elkezdd az intim tornát, a Kegel edzésedet, hogy javítsd az intim egészségedet és ráadásul a szexuális életedet is!

Mik azok a Kegel-gyakorlatok?

A Kegel-gyakorlatok (vagy Kegels) egyszerű összehúzás-elengedés gyakorlatok, amelyek megerősítik a medencefenék izmait. Ezek az izmok támogatják a méhet, a húgyhólyagot és a beleket. Gondolj úgy a kismedencei izmokra, mint egy függőágyra, ami mindent fent tart. Dr. Arnold Kegel, egy amerikai nőgyógyász bizonyította, hogy a medencefenék gyakorlatok hatékonyan erősítették a medencefenék izmait – így lett a gyakorlatok neve Kegel gyakorlatok.

Ki végezhet Kegel-gyakorlatokat?

Mindenki végezhet rendszeres Kegel-gyakorlatokat, de ha az alábbi helyzetek bármelyikében vagy, a gyakorlatok még  jobban az előnyödre válnak majd:

 • Vizeletszivárgást tapasztalsz, amikor köhögsz, tüsszentesz, erősen nevetsz, vagy valamilyen nehéz tárgyat emelsz fel
 • Terhességre készülsz
 • Nemrég szültél
 • Úgy gondolod, hogy az intim együttlétek lehetnének jobbak is

Kegel-gyakorlatok a KegelSmart-tal

A megfelelő izmok megtalálása, mozgatása

A medencefenék izmainak azonosítása érdekében próbáld meg pisilés közben elállítani a vizeleted.  Ez a szorítás a medencefenék izmainak helyes működése. Ez még nem a gyakorlat, de így próbálhatod meg egyszer vagy kétszer beazonosítani a medencefenéki izmaidat. A medencefenéki izmokat úgy is érezheted, hogy egy nedves ujjadat behelyezed a hüvelyedbe, hogy érezd hüvelyfalad, miközben összeszorítod a medencefenék nyílásait (hüvely, húgycső és ánusz).

A gyakorlat elvégzése

Miután megtaláltad a medencefenék izmait, kipróbálhatsz néhány Kegel-gyakorlatot. Csinálhatod ülve, állva vagy fekve. Íme, mit kell tenned az egyedül végezhető Kegel-gyakorlat elvégzéséhez – egyszerű:

Kezdő Kegel-gyakorlatok

Próbáld ki a lift-módszert

A Kegel-gyakorlatok egyik igazán nagyszerű módja a lift-módszer. Képzeld el a hüvelyedet úgy, mintha egy liftakna lenne, és a földszint a hüvelynyílás. Lassan húzd össze a medencefenék izmokat, így felemelve a liftet a köldököd felé. Tarts egy rövid szünetet a tetején. Ezután lassan engedd vissza a liftet. Ismételd ezt meg 5 alkalommal. Lélegezz normálisan, és próbáld meg nem összeszorítani a fenék vagy a hasizmokat.

Segédeszköz használatával egyszerűbb is lehet!

Most, hogy felfedezted a medencefenék izmait és elsajátítottad a módszert, eljött az ideje, hogy kialakíts egy Kegel rutint. A gyakorló segédeszköz segítségével könnyen erősítheted a medencefenéki izmokat, biztosítva, hogy mindig a megfelelő izmokkal dolgozol, és érezhető legyen az eredmény már pár edzés után. A KegelSmart személyes edző, valamint a többféle nehézségben kapható hüvelysúlyok is fokozzák az izmokkal szembeni ellenállást, ezáltal hatékonyabban erősítve a medencefenék izmokat, lehetőséget sem hagyva a hibázásnak!

A KegelSmart használatát bármilyen edzettségi szintnél elkezdheted, hisz személyre szabott edzésprogramot állít be számodra, mint egy személyi edző. Ha pedig hüvelysúlyokat választanál, 3 különböző súlyú hüvelygolyó közül választhatsz, kezdőként javasoljuk, hogy a legkönnyebb súllyal kezdj!

5 hozzászólás

 1. […] nekikezdenél, fontos, hogy megtanuld őket helyesen elvégezi. Ehhez segítséget nyújt egyik blogbejegyzésünk, de ne szégyelld akár a nőgyógyászod segítségét is kérni. A megfelelő Kegel gyakorlatok […]

 2. […] Akad egy olyan lehetőség, melynek keretein belül otthon végezheted az intim torna gyakorlatokat, méghozzá egy szakértő segítégével! A KegelSmart™ edző segítségével otthonod kényelméből végezheted a gyakorlatokat. Ez az okos személyi edző képes érzékelni, hogy milyen erősek az izmaid, ehhez alakítja az edzésedet. Nagyon egyszerűen működik: amikor rezeg, össze kell húznod az izmaidat, amikor nem rezeg, el kell engedned azokat. Kezdőknek való gyakorlatokról olvashatsz korábbi blogcikkünkben is. […]

 3. […] 6 hét után már a nőgyógyászunkkal egyeztetve elkezdhetjük a tornát könnyedebb, rövidebb gyakorlatokkal. Ezt végezhetjük csoportos foglalkozáson vagy egyénileg is otthon. Utóbbihoz nyújthat […]

 4. Szilvi 2019. június 21. at 17:18 - Reply

  a nőgyógyászunk elég elfoglalt és türelmetlen de örülök, hogy van ez az oldal, kipróbálom, hátha megúszom a műtétet. cystocele,miatt

 5. […] a Kegel-gyakorlatok világában, akkor figyelmedbe ajánljuk két régebbi cikkünket. Kattints IDE, ha szeretnél egy általános útmutatót kapni a gyakorlatokról, vagy kattints IDE, ha érdekel, […]

Hagyj egy üzenetet!