Sokan átéltük már: gondtalanul nevettünk a barátokkal, amikor “hoppá!” … megtörtént az első kis szivárgás. Abba kellett hagynunk a beszélgetést, és a táskánkat fedezéknek használva kiosontunk a mosdóba. Ez sok nővel megtörtént már egyszer-egyszer, de a rendszeres vizeletszivárgás gyakran valami komolyabb dolognak is a jele lehet.

vizeletszivárgás és inkontinencia

Vizeletszivárgás – De mi okozhatja?

A rövid ideig tartó csepegéseket húgyúti fertőzés, bizonyos gyógyszerek, vagy akár székrekedés is okozhatja. Ha úgy találtad, hogy ez rendszeresen történik veled, akkor lehet, hogy úgynevezett stressz inkontinenciában szenvedsz. Ez kissé ijesztőnek tűnhet, de ez a hivatalos kifejezés a vizelet elcseppenésére köhögés, tüsszögés, nevetés vagy valami nehéz tárgy emelése után.

Mi az a stressz inkontinencia?

A stressz inkontinencia a női vizeletinkontinencia négy fő típusának egyike. Általában akkor fordul elő, amikor a medencefenéki izmaink elgyengülnek. Ha ezek az izmok nem olyan erősek, mint amilyennek lenniük kéne, akkor elveszítjük a záróizmok feletti irányítást. Általában tudatosan lazítjuk el ezeket az izmokat, amikor kimegyünk a mosdóba. Ha gyengült medencefenéki izmaink vannak, köhögünk, a hasban nyomás alakul ki, amely lefelé tolja a húgyhólyagot, és a medencefenék izmai nem elég erősek a vizelet megtartásához. Ez okoz szivárgást.

A nők első szivárgásukat általában terhesség vagy szülés után tapasztalják, amikor a medencefenék izmai megnyúltak és elgyengültek. Az életünk során később is kezdődhetnek szivárgások a test hormonjainak megváltozása miatt, különösen akkor, ha elértük a menopauzát, ami elgyengíti a medencefenéki izmokat.

Mit tehetek, ha úgy gondolom, hogy vizelet-inkontinenciában szenvedek?

Bár a szivárgás zavarba ejtő lehet, és nehéz lehet beszélni róla, de tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Nők millióinak vizelettartási problémái vannak, de sokan nem keresnek segítséget. Azonban a jó hír az, hogy a stressz-inkontinencia hatékonyan kezelhető, gyakran műtét vagy gyógyszerek nélkül. A legfontosabb az, hogy korán cselekedjünk és beszéljünk orvosunkkal, amint szivárgást észlelünk.

Milyen kezelések vannak vizeletszivárgás ellen?

A székrekedés vagy gyógyszeres kezelés miatti rövidtávú inkontinenciában az orvos segítséget tud nyújtani az alapul szolgáló probléma megoldásában. Viszont, ha a szivárgásodat a gyengített medencefenék miatti stressz-inkontinencia okozza, orvosod első ajánlása valószínűleg a Kegel-gyakorlatok elkezdése lesz. Azonban ha hagyod, hogy a szivárgás hosszú ideig kezeletlenül maradjon, akkor sajnos akár a műtét maradhat az egyetlen lehetőség.

Hogyan segíthetnek a Kegel-gyakorlatok?

A Kegel-gyakorlatok egyszerű összehúzás-elengedésből álló gyakorlatok, amelyek segítik a medencefenék izmainak erősítését – meggátolva ezzek a vizeletszivárgást. Ha az izmok erősek, akkor kontrollálni tudjuk, hogy a testünk mikor engedi ki a vizeletet. Az intelligens Kegel gyakorló segítségével hatékonyabban és gyorsabban építheted fel ezt az erőt. Az orvosod tudni fogja, hogy mi a helyes Kegel technika, és tanácsot tud adni a gyakorló eszközök kiválasztásáról.

  • Akció

    KegelSmart medencefenék erősítő eszköz

    36 999 Ft (ÁFA az árban)
    Kosárba teszem Részletek

Ha többet szeretnél megtudni a Kegel gyakorlatokról, elolvashatod a Kezdők útmutatóját a Kegel-hez. Könnyen elvégezhetőek, alacsony kockázatúak és olyan hatékonynak bizonyultak, hogy ezek az orvosok által is ajánlott első számú megoldások az enyhe vizeletinkontinencia kezelésére.
Ha észlelted a fent leírt panaszokat, akkor itt az ideje, hogy tegyél valamit ez ellen! Nem vagy egyedül, és senkinek sem kell vizeletszivárgással élnie – van rá megoldás! A szivárgások miatt nem kell szégyellned magad, könnyen találsz megoldást, ha egyszer úgy döntesz, hogy tennél ellene.