A Kegel torna egyike a legfontosabb gyakorlatoknak, melyekkel a nők megőrizhetik az intim egészségüket, bármilyen korban legyenek is! A gyakorlattal hatékonyan lehet formálni és erősíteni a medencefenéki izmokat, amik a méh, a húgyhólyag és a belek támogatásáért felelősek, emellett segítenek kézben tartani a vizelés és a bélmozgások feletti irányítást.

megfelelő Kegel gyakorlatok edzés fekvő pozíció

A megfelelő Kegel gyakorlatok végzése elengedhetetlen az egészséges terhességhez, szüléshez és a szülés utáni felépüléshez is – a terhesség és a szülés ugyebár hatalmas munka egyetlen izomcsoport számára. Ennek ellenére rengeteg nő esik abba a hibába, hogy nem végzi megfelelően a Kegel gyakorlatokat, és emiatt nem részesül a gyakorlatok adta előnyökből. Kutatások alapján a nők 50%-a írásos vagy szóbeli utasítások alapján nem tudja helyesen végezni a Kegel összehúzásokat. Hogy te magad is átéld a megfelelő Kegel gyakorlatok adta örömöket, és hogy rajtad ne fogjanak ki az egyébként egyszerűnek tűnő gyakorlatokat, összeszedtük a leggyakrabban elkövetett hibákat és a leghasznosabb tippeket is azok elkerülésére!

Rossz izmok használata

Ez talán a leglényegesebb hiba, amit elkövethetsz. A megfelelő Kegel gyakorlatok nem igénylik a has, a fenék vagy a combok megfeszítését. Fontos, hogy találj egy kényelmes pozíciót, aminél csak a medencefenék összehúzására koncentrálhatsz. Ez egy olyan mozdulat, mely során a végbélnyílás, a húgycső és a vagina összehúzódik és felemelkedik, de a test többi része nyugalomban marad. Mielőtt bármilyen Kegel gyakorlatnak nekikezdenél, fontos, hogy megtanuld őket helyesen elvégezi. Ehhez segítséget nyújt egyik blogbejegyzésünk, de ne szégyelld akár a nőgyógyászod segítségét is kérni. A megfelelő Kegel gyakorlatok végzése tényleg rendkívül fontos, és az orvosod bizonyára örömmel segít ebben.

Nem megfelelő forma

Szintén gyakori hibának számít, ha lenyomod vagy megfeszíted a medencefenéki izmokat, bélmozgást imitálva. Ez nem csupán helytelen, de növelheti a hasüregi nyomást, ráadásul a medencefenéki izmok károsodásához is vezethet – ez pedig ugyebár pont az ellentéte annak, amit elérni szeretnél. Bizonyosodj meg arról, hogy az összehúzódások befelé és felfelé irányulnak. Ha jól csinálod, akkor a mozdulatnak olyan érzést kell eredményeznie, mintha megállítanád félúton a vizeletürítést, vagy visszatartanád a bélgázt.

A változatosság hiánya

A medencefenék izmai tulajdonképpen két különböző izomrostból épülnek fel: lassú és gyors izomrostokból. A gyorsan összehúzódó izomrostok fürgén reagálnak a nyomásnövekedésre – például köhögésre vagy tüsszentésre -, míg a lassan összehúzódó izomrostok a medencefenék hosszabb távú támogatására szolgálnak. Nem meglepő módon a különböző típusú izomrostok különböző típusú gyakorlatokat igényelnek. Hogy a teljes medencefeneket erősítsd, és hogy a legtöbbet tudd kihozni a Kegel-edzésedből, a rutinod tartalmazzon gyors összehúzás-elengedés gyakorlatokat, valamint hosszabb ideig tartott erős összehúzásokat is.

Nem megfelelő rutin követése

Rendkívül fontos az is, hogy az edzési rutinod az erősségi szintednek megfelelő mennyiségű összehúzódásból álljon. Természetesen ahogyan fokozatosan erősödsz, úgy a gyakorlatok nehézségi szintjét is fokozatosan emelned kell. Ha túl kevés összehúzást csinálsz, akkor a gyakorlat nem lesz eléggé hatékony, a túl sok összehúzás pedig fáradságot vagy akár fájdalmat is okozhat. Ajánlott lehet egy intelligens Kegel eszköz használata, mely automatikusan személyre szabott rutint készít, megfelelő számú és kombinációjú összehúzódásokkal. Így Neked már nem kell aggódnod az optimális edzés kialakítása miatt. Továbbá nélkülözhetetlen a megfelelő Kegel gyakorlatok végzése közben odafigyelned arra, hogy hogyan érzed magad – soha nem lenne szabad fájdalmat érezned, ezért ha mégis előfordul, akkor keress fel egy hozzáértő orvost és változtassatok a technikádon.

A fejlődés mérésének elhanyagolása

Szintén lényeges az eredményeid, a fejlődésed számon tartása és figyelemmel követése. Ez azért is fontos, hogy motivált maradj – más izmokkal ellentétben a medencefenéki izmok formálódása és erősödése szemmel nem látható. Éppen ezért ajánlott beépíteni a rutinodba egy biológiai visszacsatolást biztosító okoseszközt, amivel könnyebben felbecsülheted a haladásod. Egy ilyen funkcióval bíró Kegel tréner folyamatosan ellenőrzi a medencefenék erősségét és megfelelő visszacsatolást ad, arra ösztönözve, hogy kitarts az edzés mellett a céljaid eléréséig.

kegelsmart medencefenék erősítő okos eszköz

Megfeledkezés a lazításról

A medencefenéki izmok összehúzása mellett ugyanolyan fontos ezen izmok tudatos ellazítása is. Ha egy-egy összehúzás után nem lazítod el teljesen az izmaid, akkor könnyen előfordulhat, hogy túlterheled és túlfeszíted őket, ez pedig akár kellemetlen medencefájdalomhoz vezethet. Az medencefenék táji izmaid teljes ellazítása különösen hasznos szülésnél, ugyanis megkönnyíti a baba szülőcsatornán történő áthaladását és csökkentheti a hüvelyi szakadás esélyét is. Tehát ne feledd, minden egyes összeszorítás után lazítsd el teljesen az izmaid – a gyakorlatok így lesznek a lehető leghatékonyabbak!

Következetesség hiánya

Minden típusú edzés esetében a hatékonysághoz következetességre van szükség, ez alól a medencefenék erősítése sem kivétel. Ezért különösen fontos, hogy rendszeresen időt szakíts az edzésre és tarts lépést a rutinoddal – elegendő akár naponta csak 5 percet szánnod a gyakorlatok elvégzésére. A reggeli felébredés után ideális lehet az edzés, ugyanis az izmok megfelelően kipihentek. Meg fogsz lepődni, hogy csupán minimális „én idő” beiktatásával mennyire egyszerű tartani magad a rutinodhoz.

Feladás

Sokan úgy kezdenek hozzá a Kegel gyakorlatokhoz, hogy azonnali eredményekre számítanak. Viszont be kell látni, hogy – mint minden testmozgásnál – a szemmel látható tényleges változáshoz minimum 12 hétre van szükség. De ha egyszer elkezded látni és érezni az eredményeket és a fejlődést, az megváltoztatja az életed – úgyhogy nem szabad feladni!

Akár évek óta csinálod a Kegel gyakorlatokat, akár csak most fogsz belevágni, fontos, hogy mindig megbizonyosodj a gyakorlatok helyes végzéséről. Ugyanis a megfelelő Kegel gyakorlatok végzésével számos előnyhöz juthatsz! Ha az általunk összegyűjtött hibák közül bármelyiket elkövetted Te is, ne aggódj, nem vagy egyedül! Szánj időt magadra és a testedre, fogadd meg tippjeinket és hozd ki a legtöbbet minden egyes összehúzásból.

Kérjük, vedd figyelembe, hogy az itt olvasható tanácsok nem biztos, hogy helytállóak a Te egyedi esetedben. Az egészségedet érintő kérdésekben mindig konzultálj az orvosoddal, vagy egyéb engedéllyel rendelkező doktorral!

megfelelő Kegel gyakorlatok kitartás az edzés mellett