Az intim torna az az alapvető edzésmód, melyet minden hölgynek ismerni és alkalmazni kellene. Segít megelőzni és kezelni az inkontinenciát, segít a szülésben, rehabilitációban, és az élvezetes együttléthez is hozzájárul. De mi is ez pontosan és van-e otthon végezhető intim torna? Megmutatjuk!

intim torna

Milyen esetekben segíthet az intim torna?

Az intim torna a medencefenéki izmokra koncentráló torna, mely számos problémát képes megelőzni és akár kezelni:

  • Inkontinencia  – A nevetésre, köhögésre, tüsszentésre elcseppenő vizelet nagyon gyakori probléma a nőknél, pontosan legalább 3-ból 1 nőt érint. A panaszok általában szülés után jelentkeznek. A helyesen végzett intim torna képes csökkenteni panaszait, a tünetek részben vagy akár teljesen megszüntethetőek!
  • Felkészülés a szülésre vagy könnyebb felépülés a szülés után – Az intim torna segít a kismamáknak is, hiszen várandósként felkészít a vajúdásra, megtanulhatóak a különböző relaxációs technikák is. Emellett az edzett izmok könnyebben regenerálódnak a szülés után – még a szüléskor gyakran szükséges gátmetszés (a gátizom átvágása a gyermek világra segítésének megkönnyítése miatt) izmokra gyakorolt negatív hatásait is képes ellensúlyozni.
  • Intim műtétek utáni rehabilitáció – Lézeres intim kezelések és műtétek után az orvosok ajánlani szokták az intim tornát, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és hatékonyabb legyen.
  • Élvezetesebb együttlétek – Szülés után sok párnál probléma, hogy a medencefenéki izmok nem elég erősek az élvezetes együttléthez. Ebben is segíthet a torna, visszahozza a hüvely feszességét, mely következtében a nő és a férfi is jobban élvezheti az együttlétet.

Milyen lehetőségeink vannak az intim torna gyakorlására?

Az intim tornának két alapvető fajtája van: a csoportos intim torna és az otthon végezhető. A csoportos intim torna keretein belül szakértő mellett erősítheted az izmaidat, viszont el kell járnod a foglalkozásokra, ráadásul mások előtt kell végezned az intim gyakorlatokat. A csoportos órákra járás különösen járványhelyzetben nem kimondottan előnyös, nem is beszélve arról, hogy egy újdonsült családnak is kényelmetlenség, ha a kismama nem lehet otthon. Szerencsére a technika fejlődésének hála már elérhetőek azok az eszközök, amelyek akár teljesen helyettesíthetik a csoportos intim torna foglalkozásokat, mi több hatékonyságuk is messze túlszárnyalja a várakozásokat!

Van otthon végezhető intim torna?

Korábban egyszerűen különféle izmaink összehúzásával végezhettünk gyakorlatokat, ezeket hívják Kegel gyakorlatoknak. Az ilyen gyakorlatoknál nehézség, hogy nem könnyű felismerni azokat az izmokat, amiket edzeni szükséges – ezért hosszú gyakorlás és sok útmutatás szükséges a helyes végrehajtáshoz. A gyakorlatok elvégzését valamelyest megkönnyíti a hüvelysúlyok alkalmazása, de talán a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett okos eszközt használunk – mint amilyen a KegelSmart. Egy okos eszközökkel végzett intim torna olyan, mintha saját, személyi intim edzőnk lenne – egy hüvelybe helyezhető eszköz segíti a tökéletes edzést. Az okos eszköz folyamatosan figyeli gyakorlatainkat és edzettségi szintünkhöz alkalmazkodva biztosítja a teljes átmozgatást, finom rezgésekkel irányítja a megfelelő gyakorlatok végrehajtását.

A KegelSmart otthoni, intim edző okos eszköz

A KegelSmart™ edző segítségével otthonod kényelméből végezheted a gyakorlatokat. Ez az okos személyi edző képes érzékelni, hogy milyen erősek az izmaid, ehhez alakítja az edzésedet. Nagyon egyszerűen működik: amikor rezeg, össze kell húznod az izmaidat, amikor nem rezeg, el kell engedned azokat. Kezdőknek való gyakorlatokról olvashatsz korábbi blogcikkünkben is. Emellett  a KegelSmart™ azt is megjegyzi, hogy éppen milyen szinten vagyunk, így legközelebb onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk. További előnye még, hogy körülbelül napi 5 perces edzésekkel letudható az intimtorna, így minimális elfoglaltságot jelent az egyéb teendők mellett! Itt meg is vásárolhatod a KegelSmart™ intim torna személyi edzőt

KegelSmart intim torna eszköz

Mikor érdemes elkezdeni az intim tornát?

Az intim tornát szinte nem lehet elég fiatalon elkezdeni, de minimum akkor érdemes elsajátítani, ha már valaki gyermeket szeretne. Az intim tornában való jártasság ugyanis segíti a kismamákat a várandóság időszakában, a szüléskor és legfőképpen a szülés utáni regenerációban is.

Milyen gyakran kell intim tornázni?

A legjobb, ha napi rendszerességgel végzünk torna gyakorlatokat, legalább napi 5 percben. Így folyamatosan edzésben tartjuk a medencefenék izmainkat, az esetleges panaszok is gyorsabban enyhülnek majd. A mindennapos intim tornához pedig a legjobb társ a KegelSmart™ edző, mely segítségével sokkal könnyebb betartani a napi edzéseket.