Femiramis olvasói idén is szavazhattak kedvenc nőgyógyászukra. Több száz jelölés érkezett az ország minden pontjáról. Az év nőgyógyásza címet 2020-ban Dr. Csibi Noémi, a Semmelweis Egyetem szakorvosa nyerte el.  Az interjút Dr. Kelemen Csilla készítette. 

Femiramis nevében gratulálok a díjhoz. Mit jelent számodra ez az elismerés? Volt-e már hasonlóban részed?  

Köszönöm szépen. Be kell vallanom, elég nagy meglepetésként ért, nem volt még részem hasonlóban. Sokat jelent, mivel ez egy közvetlen visszajelzés a páciensek részéről. Az ellátás szakmai oldala csak egyik része a tevékenységünknek, viszont azok a kezelések, amelyeket mi végzünk, sok esetben hosszú távúak, ezért különösen fontos az orvos-beteg közötti jó együttműködés és kommunikáció. Ha az a visszajelzés érkezik, hogy ezt sikerül megvalósítani, akkor elértem a célom. 

Mindig is nőgyógyász szerettél volna lenni? 

Igen, amikor az egyetemi tanulmányok során szembesültem azzal, hogy miről is szól a szülészet-nőgyógyászat, már láttam, hogy ez lesz az én utam. 

A szülészet nem választható szét gyökeresen a nőgyógyászattól. Ugyanakkora szerepet vállalsz a szülészetben, mint a nőgyógyászatban? 

Nem, szerintem ez lehetetlen. Azt gondolom, hogy nem lehet mindkettőt egyforma erőbedobással végezni. Az én elsődleges szakterületem az endometriózis kezelése, melynek célja a kívánt gyermekvállalás elérése, valamint a fájdalmak csökkentése és ezáltal az életminőség javítása 

Mivel a tevékenységünk egyik elsődleges célja, hogy a páciensnek sikerüljön teherbe esnie, külön örömöt jelent, ha ez megvalósul. Így természetesen terhesgondozást is vállalok, de a szülészetben nem olyan volumenű a jelenlétem, mint a nőgyógyászatban. A pácienseim többsége a gyermekre váró, vagy endometriózissal és fájdalommal küzdő betegekből áll. 

Ha jól érzékelem akkor a nőgyógyászati részét szeretted meg hamarabb, jobban a szakmának… 

Ez közelebb áll a szívemhez. Nagyon szerteágazó, kreatív dolog a nőgyógyászat, az a rész, amivel én foglalkozom pedig különösen. Több módon lehet segíteni, akár műtéti úton, akár gyógyszeresen, ezáltal ez egy izgalmas dolog, ezért szeretem annyira. 

A szakterületed az endometriózis és a minimál invazív sebészet. Miért pont ez a rész tetszett meg? 

Amikor elkezdtem dolgozni, volt egy nagyon kedves mentorom, aki bevezetett a minimál invazív sebészet szépségébe és elkezdett tanítani. Az eleje nagyon nehéz volt. Az endoszkópos sebészetbe beletanulni nagyon sok időráfordítást, gyakorlást igényel. Amikor hetekig gyakorol valamit az ember és nem megy, majd elkezdenek sikerülni a dolgok, az nagyon jó érzés. 

A minimálinvazív sebészet jelentése, hogy minimális sebzéssel végzünk műtéteket. Ez két irányból törtéhet, vagy hiszteroszkópon keresztül, ami méhtükrözést jelent, vagy pedig hasi behatolásból 5-10 mm-es sebzéssel. Az ilyen típusú beavatkozásoknak számos előnye van, sokkal kisebb fájdalommal járnak ezek a műtétek, rövidebb a kórházi tartózkodás ideje, gyorsabb a felépülés, és természetesen az esztétikai eredmény is jobb. Mindezeken túl a teherbeesés szempontjából is kedvezőbbek az ilyen típusú beavatkozások. Bár a tréning a klasszikus hasműtétekhez képest eltérő és tanulási folyamat hosszú, a páciensek számára igen kedvező a minimál-invazív műtétek végzéseamennyiben a kórkép és a betegek adottságai, esetleges társbetegségei ezt lehetővé teszik. 

Ha jól értem, akkor ez egy külön tréning? Nem minden nőgyógyász foglalkozik ezzel? 

Erre hivatalos tréning hazánkban nincs, ugyanakkor számos sebészeti/nőgyógyászati osztályon rendelkezése állnak a körülmények ahhoz, hogy képezzük magunkat modellen történő gyakorlással. Természetesen a Klinika is ad erre lehetőséget. Előbb-utóbb pedig a modelleken történő gyakorlás lehetőségét átveszi a műtőben szerzett tapasztalat. 

A kedvenc témádról, az endometriózisról kérdeznélek. Mit gondolsz mennyire gyakori ez a betegség? Mennyire gondolnak a nők arra, hogy esetleg ez lehet a problémáik hátterében? 

Én azt gondolom, hogy nagyon gyakori, bár jelen tudásunk szerint a betegség biztosan csak műtéti úton diagnosztizálható. Pontosan ezért nem tudunk valós számokat arról, hogy hány beteg érintett, a szakirodalmi becslések szerint azonban a fogamzóképes korú nők 10-15%-a szenved endometriózisban 

Tapasztalataim szerint nagyon jó a betegek önképzése, az interneten nagyon sok hasznos információt találnak ezzel kapcsolatban. Mi sokat dolgozunk együtt a Női Egészségért Alapítvánnyal, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy legyen hivatalos és ellenőrzött információ az endometriózisról, amely segítheti azt, hogy a betegség korai stádiumban kerüljön felismerésre. A saját betegeim 80-90%-a úgy érkezik, hogy nagyon sokat olvasott, és célirányosan az endometriózis kizárása/megerősítése az érkezése okaA páciensek önképzése és az alapítvány működése által reményeink szerint egyre kevesebben kerülnek késői, súlyos állapotban felismerésre.  

3 women smiling and standing beside white wall

Az endometriózis egy nagyon sok arcú betegség, a minimális, nagyon enyhe, 5 perces műtéttel megoldható esettől kezdve a több órás, különböző szerveket érintő betegség is előfordul, ahol már a szervek részleges eltávolítása is szükséges lehet ahhoz, hogy panaszmentességet, valamint terhességet tudjunk elérni a pácienseknél. A cél tehát az, hogy minél korábbi stádiumban legyenek felismerve és kezelve ezek a betegek, hogy a fent említett radiális és megterhelő műtéti beavatkozások elkerülhetővé váljanak. 

 Meddőség kivizsgálással, kezeléssel is foglalkozol? Mi a meddőség leggyakoribb oka a magyar nők körében? 

A női meddőség egyik leggyakoribb oka az endometriózis, ugyanakkor a kivizsgálás kapcsán az endokrin, immunológiai okokra és esetenként ritkább faktorokra is figyelmet fordítunk. Fontos, hogy ne csak egy dologban gondolkozzunk.  

Mennyire hálás része a munkádnak az endometriózis kezelése? Mekkora a sikerarány? 

Ez egy krónikus kezelést jelent. A műtét egy lépése a kezelésnek, de nem minden esetben része a kezelésnek. A betegeim rendszeresejárnak kontrollra, követem őket. Nagyon sok vidéki beteget is gondozunk a klinikán, rendszeresen kapok e-mailtamelyben a korábban nálunk operált/gondozott páciens kisbabájáról küld képeket. A páciensek másik részében a várandósgondozást is együtt végezzük. Ezekért a sikerekért dolgozunk. Az endometriózis egyes esetekben nagyon súlyos betegség lehet, komoly fájdalmakat tud okozni. Vannak betegeim, akik úgy jönnek, hogy elmesélik, minden menstruációkor táppénzen vannak, nem tudnak felkelni a fájdalomtól. Ebben is tudunk érdemi előrelépést tenni. Ez nem egy elhanyagolható dolog. Fiatal nőkről van szó, akik munkaképesek, aktívak, párkapcsolatban élnek. Amikor már nincs szükségük napi szinten fájdalomcsillapítókra és a betegségük a napi aktivitiásukra nincs negatív hatással, az szintén nagyon nagy sikerélmény. 

Mi a leggyakoribb panasz, amivel hozzád fordulnak a nők? 

A fájdalmas menstruáció. Ez a döntő. Akinek komoly fájdalmai vannak menstruáció kapcsán, érdemes ilyen irányú kivizsgálást kezdeményeznie, főleg, ha gyermekvállalás előtt áll az illető. 

Van olyan része a szakmádnak, amit nem szívesen csinálsz vagy nem szeretsz? 

Nyilván az endometriózis egy szűk szelete a szülészet-nőgyógyászatnak, de a napi gyakorlatban természetesen én is foglalkozom a szakma egyéb területeivel is. Olyan, amit kifejezetten nem szeretek, nincs, de nem titok, hogy a minimál-invazív sebészet áll a szívemhez a legközelebb. 

Mit gondolsz mennyire tudatosak a magyar nők saját testüket illetően, nőgyógyászati kórképekkel kapcsolatban? 

Akik hozzám fordulnak, általában nagyon céltudatosak és tájékozottak. Nyilván sok szempontból ez egy speciális betegcsoport, de a tapasztalataim szerint a magyar nők egészségtudatosak és érdeklődőek a saját szervezetüket illetően. 

Folyamatosan részt veszel nemzetközi konferenciákon, kurzusokon. Mik a jövőbeli terveid? 

Jelenleg a PhD fokozatszerzésemen dolgozom, ebben az évben szeretném megvédeni a disszertációmat. Ennek kapcsán az eddigiekben alapkutatási témákkal foglalkoztamamelynek célja az endometriózis kóreredetének jobb megértése voltHosszabb távon szeretnék klinikai vizsgálatokban is részt venni, hiszen a mindennapi gyakorlatban végzett beavatkozásaink tudományos összevetése javíthatja a betegellátás színvonalát.  

Mennyire foglalkozol a nők fogamzásgátló választásával a mindennapi rutinban? Hogyan történik a megfelelő módszer kiválasztása a te rendelődben? 

Ez egy alapvető nőgyógyászati kérdés, sőt, mivel a fogamzásgátlóval való kezelés is indokolt lehet az endometriózissal szenvedőkben, abszolút. Először felmérjük, felmerül– e bármilyen rizikófaktor a hormonkezelést illetően. Ezek ugyanis gyógyszeres kezelések, melyek nem rizikómentesek. Ezután a ciklustulajdonságok, hormonháztartásra vonatkozó információk feltérképezése történikA fentiek alapján szoktuk megbeszélni a lehetséges alternatívákat.  

Láttál e változást az évek során a fogamzásgátlási trendekben? 

Nagyon sokat bővült a paletta, a lehetőségek szerteágazóbbak. Van olyan hormontartalmú spirálunk is, amit nem szült nőknek is fel lehet helyezni. Vannak olyan kombinált készítmények, amelyeket nem szájon át kell szedni, de ugyanolyan hatékonysággal bírnak, pl. a hüvelygyűrű. Ezáltal számos mellékhatást lehet kiküszöbölni.