Meddőségi gondokról akkor beszélhetünk, ha egy párnál egy év rendszeres szexuális együttlét után sem történik meg a teherbeesés. Ez a probléma pedig többeket érinthet, mint az elsőre gondolnád. Magyarországot nézve nagyjából 300 ezer pár küzd terméketlenségi problémákkal.

Milyen okok állhatnak a meddőségi probléma mögött?

A meddőségi problémák 40% női, 40% férfi okokra vezethetőek vissza. Mindkét nemnél vannak olyan egészségtelen életmód miatti indokok, amik a termékenység romlásához vezetnek. Ilyen például a dohányzás, elhízás vagy a túlzott alkoholfogyasztás. Azonban meddőségi probléma akkor is kialakulhat, ha a pár egészséges életmódot folytat, odafigyel a megfelelő táplálkozásra, mozgásra és kerüli az egészségre káros hatással lévő szereket és ételeket.

smoking

A nők termékenysége 35 éves koruk után fokozatosan visszaesik,

míg végül 40 év felett a természetes úton történő teherbeesés esélye minimálisra csökken. A nők már születésükkor rendelkeznek az összes petesejtjükkel és a húszas éveikben van a legtöbb egészséges petesejtjük. Így ez az időszak tekinthető a legoptimálisabbnak az első gyermekáldásra, azonban, az első gyerek születése – elsősorban társadalmi okokból –  egyre inkább kitolódott.  Magyarországon egy 2012-es statisztikai adat szerint a nők átlagéletkora 27,7 volt az első gyermek születésekor. Ez annak tudható be, hogy a nők később találnak párt, akivel később alakítanak ki megfelelő környezetet egy gyerek számára. Illetve nagyobb hangsúlyt fektetnek a tanulmányaikra és később a karrierjükre, ami szintén késlelteti a gyerekvállalási kedvet.

Business woman

Ezért egyre több nő vállal gyereket 30 éves kora fölött, ami a második és adott esetben a harmadik és azon felüli gyerek születését is későbbi időpontra tolja át. Minél idősebben szeretne teherbeesni egy nő, annál kevesebb egészséges és termékeny petesejt áll rendelkezésére a sikeres fogantatáshoz. A petesejtek öregedése mellett terméketlenségi problémát okozhat endometrózis, hormonális probléma, petevezeték elzáródás, illetve peteérés vagy méhüreg rendellenesség.

A férfiak meddőségi problémái is különböző okokból adódhatnak.

Gyakori tévedés, hogy a férfiak bármilyen életkorban képesek ugyanolyan hatékonysággal gyermeket vállalni, mert a spermára nincsen hatással a férfi életkora.

Ez sajnos nem igaz, kutatások kimutatták, hogy bizony a férfiak spremáinak száma, mozgékonysága és morfológiája az életkor előrehaladtával romlik és egyre kevesebb életképes hímivarsejtjük marad. Azonban a férfiaknál erről nagyjából 45 éves koruk után beszélhetünk egy egészséges férfi esetében. Ennek ellenére a férfiaknál is vannak nem életkorhoz köthető terméketlenségi problémák. A nem megfelelő számú, mozgékonyságú és morfológiájú spermák a 45 éves fiatalabb férfiaknál is megfigyelhetőek, náluk beszélhetünk meddőségről. Egy, több száz férfi termékenységet 1973 és 2011 között vizsgáló tanulmányt összefogó elemzés kimutatta, hogy a férfiak spermaszáma 60%-kal csökkent a fejlett országokban. A már említett életmóddal összeköthető, illetve az idősebb életkor mellett ejakulációs rendellenesség, hormonális problémák, fertőzés, herevisszérvsérv és genetikai okok adhatnak magyarázatot a férfi terméketlenségre.

Fontos azonban tudni, hogy néhány a meddőségi probléma a legtöbb esetben visszavezethető a fenti okok valamelyikére. Ezeknek egy része megelőzhető,  például a káros szenvedélyek abbahagyásával, óvatossággal, a stressz csökkentésével. A termékenység pedig növelhető, például a Conceptio Férfiaknak és Nőknek csomagban is elérhető étrend-kiegészítők segítségével.

Forrás: link1 link2 link3 link4  link5 link6