Ha a pároddal a babaprojekt küszöbén álltok és hamarosan szeretnétek családot alapítani, érdemes tájékozódni, hogy ti mit tehettek azért, hogy nagyobb eséllyel sikerüljön a terhesség és a ti egészségetek hogyan befolyásolja a magzatét! Milyen hatással van a dohányzás, alkoholfogyasztás és a koffein a férfi és női termékenységre és a magzatra? 

A dohányzás rendkívül egészségtelen, így a gyermeket tervező párnak ajánlott felhagyni vele.

A dohányzás számos egészségre káros hatással bír, például összeszűkíti az ereket. A testünk több funkcióját is befolyásolja ez a tulajdonsága, például az összeszűkült erek merevedési zavarokhoz is vezethetnek. A merevedési zavarokból pedig hosszú távon impotencia alakulhat ki. A dohányzás a spermiumok számát csökkentheti, illetve negatívan befolyásolhatja a morfológiájukat és a mozgékonyságukat. A fogantatáshoz pedig jó minőségű, életképes spermiumra van szükség. Így a dohányos férfiak, akiknek kevesebb a jó minőségű spermája, kevesebb eséllyel termékenyítik meg a petesejtet.

A dohányzó nőknél gyakrabban fordul elő menstruációs zavar, ebből kifolyólag nehezebben tudják kiszámolni az ovuláció időpontját, amikor a legmagasabb az esély a fogantatásra, valamint gyakrabban fordul elő terméketlenség is.

say no to cigarette

A dohányzás a magzatra is nagyon káros, hiszen egy kismama testére ugyanúgy kihat a dohányzásból fakadó érösszeszűkítő hatás, ami gátolja a magzat megfelelő vérellátását és ez vezethet vetéléshez, vagy amennyiben megmarad a kisbaba, nagyobb az esélye a születési rendellenességnek, koraszülésnek, születéskori halálozásnak, illetve a csecsemő nagyobb valószínűséggel kisebb súlyú és kevésbé intelligens lesz.

A babaprojekt előtt állóknak szintén ajánlott felhagyni a túlzott alkoholfogyasztással a saját és a leendő gyermekük egészsége érdekében.

Az alkohol felelős lehet, ha a gyereket tervező párnak később sikerül a megtermékenyítés. A férfiaknál a szesz csökkenti a libidót, impotenciát okozhat és csökkentheti a spermiumok számát, mozgékonyságát és alakjuk minőségét is. A dohányzáshoz hasonlatosan, ha egy nő a terhessége alatt rendszeresen alkoholt fogyaszt, az növeli a korszületés esélyét és nagyobb valószínűséggel születik a gyermek bizonyos rendellenességgel.

Aki felelősségteljesen vág bele a családalapításba, az valószínűleg tudja, hogy le kell mondania az alkoholról és a cigarettáról.

Na de mi a helyzet a koffeinnel?

Magyarországon a 15 éven felüli lakosság 70% napi rendszerességgel fogyaszt kávét, ami az egyik elsődleges koffeinforrás.

coffee

A koffein hatással lehet a petevezetékek csillószőreinek mozgási aktivitására, melynek hatására a petefészekből a méh üregébe vándorolnak a petesejtek. Kutatások kimutatták, hogy a koffein szintén késleltetheti a teherbeesés idejét, így a koffeint fogyasztó párok esetében hosszabb időbe telhet, amíg megtröténik a fogantatás. Bár ennek oka még nem egyértelműen bizonyított, de a koffein hatása a termékenységre kimutatott.

Így, amennyiben pároddal babát szeretnétek, érdemes mindkettőtöknek még a babaprojekt előtt lemondani a dohányzásról, alkoholról és a koffeinről, hogy ezeket a káros hatásokat elkerüljétek. Illetve a magzat egészsége érdekében a terhesség, majd később a kisbaba egészségéért a szoptatás ideje alatt szintén kerülendőek.

Forrás: 1 2 3 4 5 6