Mára a műanyag az életünk minden területén jelen van – a technológia és a társadalmi nyomás hatására rákényszerülünk, hogy a higiénés termékeink plasztik anyagokból készüljenek. Létezik vajon jobb megoldás? Mit tud a menstruációs kehely?

A műanyag térhódítása a menstruációs kellékek tárában – élet a menstruációs kehely előtt

A menstruációs kellékek, mint az egészségügyi betét vagy a tampon, a XX. század közepe óta, hol kevesebb, hol több műanyaggal, az életünk részei. Legtöbbször a megfelelő forma és design kialakításának nevében, fejlesztésére törekednek a gyártók, ezért alkalmaznak egyre több és több műanyagot termékeikben. Egy átlagos nő élete során több, mint ötezer darab tampont és betétet is elhasználhat, melyek használat után a szemétlerakókban végzik, műanyag szemétként. A műanyag sajnos teljesen beágyazódva, a kultúránk része. A tamponokat műanyag fóliákba csomagolják, egyes típusoknál az applikátor is a termék része, szintén műanyagból, illetve maga a tampon is kaphat egy szintetikus bevonatot.

A menstruációs kelyhek csökkentik az ökológiai lábnyomunkat

Miért éppen műanyag?

Az 1960-as években annyira gyorsan fejlődött a technológia, hogy a gyártóknak új piacot kellett találniuk, ahol felhasználhatják az új anyagokat, ez lett aztán (többek között) a menstruációs termékek piaca. A betétek rugalmas, vékony, nem áteresztő polipropilén vagy polietilén réteget kaptak. Ma már elképzelhetetlen, hogy régen csatos megoldással rögzítették a betéteket, a hatvanas években viszont egy ragadós réteget találtak ki a betétek hátoldalára, ami így könnyen a fehérneműhöz illeszthető. Nem kellett tíz év sem, hogy a termékfejlesztők rájöjjenek, műanyagból kis “szárnyakat” is tudnak a betétekre tervezni, így ezzel is bővült a termékekhez alkalmazott műanyag mennyisége. A betét pamut részébe pedig vékony poliészter szálak fűződtek, melyek elvezették a folyadékot a betét belsejébe.

A menstruációs kehely kevesebb csomagolóanyagot használ fel, mint a tampon vagy betét

Fő a diszkréció

Hamarosan a termékeket egyesével csomagolták, hogy minél diszkrétebben lehessen használni, akár egy munkahelyi íróasztaltól a mosdóig is kézben el lehet vinni. Az egyik márka odáig ment, hogy hangtalanul kibontható tamponokat gyártott, hogy véletlenül se jöjjön zavarba a menstruáló nő, hogy mások hallják, amint kibontja a tamponja csomagolását. A menstruációt mai napig szégyen és tabuk övezik, nyilvános beszédben szinte egyáltalán nem jelenik meg, a nők pedig a lehető legdiszkrétebb módon igyekeznek elrejteni a világ elől, hogy menstruálnak.

Amit használsz, nem bomlik le

Szomorú tény, hogy az elhasznált műanyag betétek és tamponok legalább 500 évig nem fognak lebomlani a környezetben, miután a használták őket.

A menstruációs tabu megdöntése kulcsfontosságú lenne, nem csak a nők szégyenérzetének csökkentéséért. Az olyan alternatívák, mint a menstruációs kelyhek, bugyik, mosható betétek megoldást jelenthetnének az iszonyatos műanyagszennyezést magával hozó hagyományos tampon- és betéthasználatra.

A menstruációs kehelyé a jövő

Új generációs menstruációs kehely

A LilyCup menstruációs kelyhek háromféle méretben kaphatóak, legalább két évig használhatóak, így rengeteg műanyagszeméttől kímélheted meg velük a környezetedet! Az anyaguk orvosi szilikon, és mára rengeteg nőnek jelent megváltást, hogy nem kell napközben a mosdóba rohangálnia, és figyelmeztetnie saját magát a tampon- vagy betétcserére, hiszen a LilyCup akár 12 órát is kibír úgy, hogy nem üríted ki az összegyűlt menstruációs folyadékot. Hosszú távon pedig még spórolsz is vele! Próbáld ki, mert a jövő a fenntartó fogyasztásé, aminek mindannyian részesei vagyunk.