Sokan megijednek, amikor bővebb folyást tapasztalnak az alsóneműn, pedig a legtöbb esetben semmi kóros nem áll a háttérben: a hüvely természetes tisztulási, önvédelmi folyamatai miatt a ciklusunk különböző szakaszaiban (28-35 nap alatt átlagosan) teljesen eltérő mennyiségű, színű, állagú folyással találkozhatunk. 

Ne legyen többé tabu a hüvelyfolyás!

Így is kezdhettük volna ezt a cikket, ugyanis a Minden, ami nőgyógyászat csoportunkban folyamatosan kétségbeesett posztokat kapunk a tagjainktól, akik sokszor évek óta próbálják megszüntetni az általuk nem normálisnak ítélt hüvelyfolyást. Legtöbbször arról írnak, hogy nagy mennyiségű, kellemetlen szagú nedvességet vesznek észre a tisztasági betétjükön, aminek a használata nélkül már a mindennapjaik is elképzelhetetlenek. 

A hüvelyváladék jelenléte valójában annak a jele, hogy minden jól működik

Mindjárt kitérünk az egészségesnek nem mondható állapotokra is, de egyelőre nézzük a normál esetet.

A ciklusod elején:

a vérzés után minimális a hüvelyi nedvesség jelentkezik, ennek mennyisége napról napra növekszik, ahogy közeledik az ovulációd, vizes hüvelyfolyást érezhetsz napról napra.

Az ovuláció előtt pár nappal tetőzik az ösztrogénszint, ami miatt extra nedvességet tapasztalsz hüvelyben és környékén, a tested ugyanis termékeny szakaszába érkezett, tehát a peteérés közeledtével igyekszik nedves környezetet biztosítani a spermiumoknak, hogy azok túlélhessék a hüvely savas környezetét, és eljussanak a petesejtig.

A ciklus sztárja, az ovuláció, az energiaszinted és a libidód az egekben lehet (akkor sincs baj, ha nem így van), ekkor, a ciklusod 14. napja körül (+- 2-5 nap lehet, de nincsenek törvények, ennél több is lehet az eltérés), ekkor tapaszthatsz sűrű, nyúlós, tojásfehérje állagú folyást, amitől nem kell megijedni, mert az egészséges női működés része!

Az ovuláció után fokozatosan csökken a nedvességérzet, de valamennyi hüvelyfolyás még ekkor is normális, majd a menstruációhoz közeledve fokozatosan a száraz érzet veszi át a hüvelyi nedvesség helyét.

Az egészséges hüvelyfolyás színtelen, esetleg halvány krémszínű

Problémát a zöldes, élénksárga váladék jelez, de ide tartozik a pirosas, véres és szürkés váladék is. Az sem jó jel, ha kifejezetten kellemetlen szagú a folyásod, de tudnod kell, hogy a női hüvelyfolyásnak, a nemi szervünknek alapvetően is van egy jellegzetes illata, ami teljesen normális. 

A reklámok, a társadalmi nyomás hajlamosak elhitetni a nőkkel, hogy ez egy szégyellnivaló dolog, ami a higiénia hiányát jelenti, de ez egyáltalán nem igaz, ne dőlj be neki. Nincs szükséged illatosított lemosókra, pláne dezodorokra az intim részeken!

A hüvelyfolyás különböző árnyalatait a mellékelt ábrán szemléltetjük, mentsd el, legyen meg valahol, mert ez alapján egy idő után már könnyen tudod azonosítani, ha elbizonytalanodnál, vajon minden rendben van-e odalent.