Könnyen lehet, veled is nemrég közölte a nőgyógyászod, miómád van. Ne ijedj meg!

Ez a jóindulatú szövetburjánzás ugyanis a szülőképes korú nők legalább nyolcvan százalékát érinti, aggodalomra nincs ok, az esetek túlnyomó többségében ugyanis a mióma nem okoz tüneteket, és rendszeres ultrahangos vizsgálattal a növekedése vagy éppen stagnálása is jól követhető.

A miómák rendkívül gyakoriak a fogamzóképes nők körében, de szerencsére nem számítanak rákos elváltozásnak, melyek sosem fordulnak át rosszindulatú daganattá. Fontos tudnod, hogy a mióma nincsen összefüggésben a méhnyakrákkal.

A miómák méretüket illetően lehetnek az emberi szem számára észrevehetetlenül kicsik vagy akár 5-10 centiméteresek, egyedüli vagy csoportos elrendezésűek is. Legtöbbször rutin nőgyógyászati vizsgálat során derül rájuk fény, vagy addig, amíg nem okoznak panaszt. Különösebb teendő nincs velük, de az orvosod valószínűleg félévenkénti kontrollt fog javasolni.

Mik lehetnek a mióma tünetei?

Könnyen lehet, hogy semmilyen változást nem tapasztalsz a testedben, a tünetek megjelenése ugyanis függ a mióma méretétől, elhelyezkedésétől is. Mivel járhat a kialakulása?

  • Erős menstruációs vérzés
  • elhúzódó, egy hétnél hosszabb menstruációs vérzés
  • medencetájéki nyomás, fájdalom
  • hát- vagy lábfájdalom
  • gyakori vizeletürítés
  • nehézkes vizelés
  • székrekedés

women sign

Orvoshoz akkor érdemes fordulnod, ha nem szűnő medencetájéki fájdalmat tapasztalsz, elhúzódik a menstruációd, esetleg két menstruáció közötti, pecsételő vérzést észlelsz.

Nagyon éles medencetájéki fájdalom, erős hüvelyi vérzés esetén haladéktalanul fordulj orvoshoz!

De mitől lett miómám?

Az orvosok egyértelmű okokat még nem találtak a miómák kialakulására, de a következő tényekben biztosak lehetünk:

  • sok mióma genetikai állománya különbözik a normál méhizom sejtektől
  • a miómák több ösztrogén- és progeszteronreceptort tartalmaznak a normál méhizomsejtekhez képest, és hajlamosak a menopauza után összezsugorodni
  • a mióma úgy alakul ki, hogy a méh simaizomszövetei osztódni kezdenek, végül egy gumiszerű tömeget hoznak létre.

Mikor van nagyobb esélyed a méhmióma kialakulására?

Örökletesség: ha a testvéredet vagy édesanyádat miómával diagnosztizálták, nálad is nagyobb az esély a kialakulására.

mother daughter

Életmódbeli tényezők: hormonális fogamzásgátló szedése, elhízás, D-vitamin hiány, nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása, kevesebb zöldség az étrendben, gyümölcsök, tejtermékek, alkoholfogyasztás (különösen a sör), de ezek elkerülése nem jelent garanciát a mióma megelőzésére.

Befolyásolja a teherbeesést a mióma?

Alapvetően a méhmiómák nem befolyásolják a teherbeesés lehetőségét, de bizonyos típusai csökkenthetik a termékenységet vagy növelhetik a vetélés kockázatát. Megelőzni sajnos egyelőre nem igazán lehet, de a jó hír az, hogy a miómák az esetek kis százalékában igényelnek csak kezelést, beavatkozást.