A fájdalmas hólyag-szindróma elszenvedői élők sok-sok életmódbeli könnyítéssel segíthetnek magukon: gondoltad volna, hogy egyáltalán nem mindegy, mit sportolsz, vagy milyen ruhákat viselsz? A testedet érő textíliák és kozmetikumok anyagának kiválasztása egyáltalán nem elhanyagolandó szempont: a tusfürdő, a sampon és a mosószer sem. A megfelelő, kényelmes ruházatban pedig ellazulni, és a tüneteket elviselni is könnyebb. 

woman in gray tank top and blue denim shorts standing on road during daytime

Mindenből a kímélőt!

Először is nagyon fontos, hogy a bőrödet érő kozmetikumok ne tartalmazzanak irritáló, bőrkiszárító anyagokat – legfőképpen az intim tisztálkodásra gondolunk itt, a hüvelyzuhany például potenciálisan károsíthatja a hüvelyfalat, kikezdheti annak egészséges flóráját, ez pedig fájdalmas hólyag-szindrómával élőknél nagyon megnehezíti a gyógyulást

A hüvelyszárazság jellemző tünet a fájdalmas hólyag-szindróma megjelenésénél. Minden vegyszer, amit alkalmazol, amivel a fehérneműidet, az ágyneműdet mosod, hatással van a bőrödre az intim területeken is, nagy figyelmet kell fordítanod annak védelmére. 

A ruha is számít

A legideálisabb természetesen a pamut fehérnemű viselése, a szintetikus textíliák a felfázásos betegeknek nem ajánlott. A természetes, pamut anyagú ruhák vagy a selyem ágynemű növelik a komfortérzetedet, a színes ruhák pedig a hangulatodnak tesznek jót. Ha új ruhát vásárolsz, sose felejtsd először kimosni, és ha lehet, évszaknak megfelelően, részesítsd előnyben a szoknyákat és egyberuhákat. 

woman stands and poses near shore

A rendszeres testmozgás, a séta szerepe

Amikor éppen a felfázás legszörnyűbb tüneteit tapasztalod, egyáltalán nem biztos, hogy van kedved kimozdulni a házból, a testmozgás gondolata meg pláne távolinak tűnik. Az ember ilyenkor úgy érzi, mintha kést szúrnának a hólyagjába, a minimális mozgás gondolata is távolinak tűnik.

Azt azonban tudnod kell, hogy a legkisebb fizikai erőfeszítésed is óriási előnyt jelent a gyógyulásodban, a tüneteid enyhítésében, lelkileg és testileg is. Különösen segítik az izmokat erősíteni, a medencetájéki gyakorlatok pedig ez különösen hasznos ott, ahol a legnagyobb fájdalom jelentkezik. 

A jóga és a meditáció fokozza az ellazultságot és a relaxációs állapot elérését.

Fájdalmas hólyag-szindróma ellen a könnyed úszás is nagyon hasznos lehet, azonban a víz hőmérséklete és a benne lévő baktériumok miatt nagyon elővigyázatosnak kell lenned. Érdemes olyan medencét választani, amit klór helyett brómmal fertőtlenítenek, a frissen vegyszerezett vizet azonban mindenképpen kerül el. Ne nyeld le a medence vizét, és semmiképp se maradj nedves fürdőruhában úszás után!

UNISIS-táplálékkiegészítőnket itt vásárolhatod meg.

További cikkeink a témában: