fbpx

Hólyagfájdalom, avagy fájdalmas hólyag-szindróma

2020-07-21T15:22:37+02:002020. június 15.|Hólyagfájdalom, Női egészség|0 komment

Sokakat érint a nem bakteriális eredetű visszatérő “felfázás”, a zavaróan gyakori vizelési ingerek, a fájdalmas vizeletürítés. De milyen okok állhatnak a háttérben?

Mindannyian tudjuk, mennyire egészséges a folyadékbevitel. Megpróbálunk tehát legalább 3 liter vizet inni egy nap – különösen a nyári időszakban. A különböző folyadékoknak persze önmagukban is élvezeti értéke van: kávézás/teázás a barátokkal, hűsítő sportolás után, egy turmix reggel vagy napközben. Ha azonban a folyadékok elfogyasztása után fájdalmat érzünk a hólyagunkban, és az érzés állandósul, ha tele a hólyagunk, akkor az akár egy súlyos probléma jele is lehet. Ez a fájdalmas hólyag-szindróma, “hólyagfájdalom” szakmai nevén interstitialis cystitis. Egy olyan betegség mely a húgyhólyag kellemetlen, fájdalmas érzésére épül, melyhez gyakori vizelési ingerek, fájdalmas vizeletürítés hólyagtájéki, illetve medencetájéki fájdalom társul. A fájdalom érzése, amelyet átélünk, elviselhetetlenné válik, különösen akkor, ha a hólyag megtelt, és csupán enyhül, ha a hólyag üres. Életminőségünk romlik, szociális életünk összeomlik. A szórakozással töltött idő megkeseredik…

Milyen szervünk is pontosan a húgyhólyag? Hogyan működik? És mi okozza a problémát?

holyag_szerkezet

Mi befolyásolja a hólyagfájdalom kialakulását?

  1. Kor: a legtöbb fájdalmas hólyag-szindrómában szenvedő ember 30 évesnél idősebb korú.
  2. Nem: a probléma általában nőknél jelentkezik a fent leírtak alapján. Férfiaknál a problémát többnyire a prosztata okozhatja.
  3. Bőr- és hajszín: érdekesnek tűnhet, de úgy tűnik, hogy a probléma a vörös hajú és világosabb bőrszínű embereket gyakrabban érinti.
  4.  Meglévő krónikus betegségek: például irritábilis bél szindrómával (IBS), fibromiológiával élő emberek esetében is nagyobb a kialakulás lehetősége.

Milyen tünetek jelezhetik az interstitialis cystitist – fájdalmas hólyag-szindrómát?

  • krónikus medencetájéki fájdalom – hólyagtájéki, húgycsőtájéki, hüvelytájéki kisugárzás
  • nehézségek a vizelettartásban – gyakori vizelési ingerek
  • az előbbiből kifolyólag általában csak kis mennyiségű vizelet ürül
  • gyakori, fájdalommal járó nappali és éjszakai vizelés (hólyag ürüléssel a fájdalom átmenetileg csökken, majd ismételten nő a vizelet képződéssel)

A fenti tünetek összetétele emberenként változhat, akárcsak a súlyosságuk, vannak olyan tünetek is, melyek kifejezetten csak adott személyeknél – életmódból adódóan jönnek elő. Bár az interstitialis cystitis urológiai problémának számít, fontos, hogy a fenti tünetek nem bakteriális eredetűen jelentkeznek, és antibiotikum kezeléstől függetlenül fennállnak / hamar visszatérnek. Fontos tehát, hogy nincs kimutatható kórokozó a fenti tünetek kapcsán.

A fájdalomérzet fokozásáért az alábbi tevékenységek mind felelősek lehetnek egy hólyagfájdalommal élő embernél: nemi közösülés, stressz, menstruáció, hirtelen mozgások, étkezés kihagyása, kiszáradás, éghajlatváltozás, súlyos emelés, álló helyzet, vizelet visszatartása, szoros nadrág viselése.

Lehetséges kezelési módok

Noha sok vélemény van a betegség kezelési protokolljáról, jelenleg még nincs határozott kezelési módszer. Vannak azonban bizonyos gyógyszerek és műtéti beavatkozási lehetőségek a betegek által tapasztalt problémák csökkentésére. Ezenkívül vannak olyan étrend-kiegészítők, amelyek csökkenthetik az intersticiális cystitis tüneteit és javítják az érintettek életminőségét.

UNISIS product image

A Unisis by Diamondlily is ilyen étrend-kiegészítő!

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy néhány, a kozmetikumokból már ismert hialuronsavat és az ortopédiai betegségek kezelésére használt glükózamint tartalmazó kiegészítők jelentősen csökkentik az intersticiális cystitis tüneteit. A Unisis előrendelhető webshopunkból!

Hagyj egy üzenetet!