HPV-szemölcsök: a lehető legrosszabbkor jönnek elő mindig, megszabadulni tőlük pedig néha végeláthatatlan harcnak tűnik. Akár most először tapasztalod a HPV – vírus által okozott szemölcsöket, akár visszatérő probléma ez nálad, mindenképpen érdemes a teljes életmódodra odafigyelned, és megfontolni pár változtatást. 

Hogyan alakulnak ki a HPV-szemölcsök?

Előző cikkünkben is foglalkoztunk a kérdéssel, azt talán már te is tudod, hogy a HPV (human papillomavirus) egy elsősorban, de nem kizárólag szexuállis úton terjedő fertőzés, amit akár egy közös törölközőhasználattól is el lehet kapni. Nem minden HPV-vírustól alakul ki a rettegett méhnyakrák, hiszen a vírus alacsony kockázatú törzsei elsősorban HPV-szemölcsök kialakulásáért felelősek.

Honnan tudhatom, hogy HPV-szemölcs alakult ki nálam?

A HPV okozta szemölcsök lényegében a test teljes egészén megjelenhetnek, ebből 40 ismert HPV-törzs terjed szexuális úton.

Felbukkanhatnak a vulván, szeméremajkakon, hüvelynyílásnál, ánusz környékén, férfiaknál a péniszen. 

Ha volt már HPV-tipizálásod, találkozhattál a törzsek számozásával, leggyakrabban a 6-os és 11-es jelölésű vírustörzsek okozzák a genitális szemölcsöket, ezek tipikusan alacsony kockázatúak rákbetegség szempontjából, leginkább szeméremtájékon megjelenő dudoroknak, karfiolszerű kinövéseknek tűnhetnek. 

Melyek a HPV-szemölcs tünetei?

A legtöbb esetben semmilyen tüneteket nem tapasztalsz, ugyanis a HPV-fertőzést  szervezeted önmagától meggyógyítja, így nem is észleled a tüneteket. Az alacsony kockázatú törzsek lapos, kiemelkedő, bőrszínű, rózsaszín, esetleges pirosas kinövések, melyek azért észrevehetőek annyira, hogy ne kerüljék el a figyelmedet. A HPV-szemölcsök a test teljes felületén megjelenhetnek, kézen, arcon is, gyorsan terjednek, fájdalmat viszont nem, vagy csak minimálisan okoznak. 

Hogyan kezelhetőek ezek a HPV-szemölcsök?

Ha orvoshoz fordulsz, mert megijedsz az első tünetektől, az teljesen érthető! A doktor valószínűleg gyógyszert, ecsetelőt ír fel, esetleg fagyasztással, lézerrel szüntetik meg a kellemetlen szemölcsöket a bőrfelületen.

Ha visszatérőek a HPV-szemölcsök, akkor érdemes lehet az immunrendszeredet felvértezni, hogy leküdzje a fertőzést, és bármilyen kórokozóval is könnyebben felvehesse a harcot. 

A zöld teát, fahéj- és édesgyökérkivonatot, kvercetint, szelént tartalmazó komplex készítmény, a Pavirona ebben is tud segíteni.

PAVIRONA

Az összetevők hatékonyságát vizsgáló kutatás azt találta, hogy a HPV-szemölcsök “letisztultak” az érintettek bőrfelületéről, többen HPV-mentesek lettek, a kezelés csökkentette az aktív HPV-fertőzés időtartamát. A kutatásban 59 , HPV-vel fertőzött személy vett részt, a szemölcsök megszűnésének átlagos ideje 3 és fél hónap volt. 

Nagyon fontos megjegyzés, hogy a kontrollcsoporthoz képest a kutatásban résztvevők 100 százaléka megszabadult egy év alatt a HPV-szemölcsöktől.*

*Human papillomavirus (HPV): systemic treatment with Gene-Eden-VIR/Novirin safely and effectively clears virus

Olvass még!

Méhnyakrákom lesz, ha HPV-vel diagnosztizáltak?