Kissé félve, de belevágtam a LilyCup ONE tesztelésébe, mert megígértem a facebookos közösségünknek, nektek, hogy kipróbálom, és őszintén beszámolok egy “elsőkelyhező” élményeiről: ahogy ígértem, itt is van, kendőzetlenül, a tapasztalataim! (A cikk végén meglepetés kuponkód vár titeket!)

Országh Kitti cikke

A LilyCup ONE több szempontból is megtetszett: egyrészt kezdőknek, tinédzsereknek szánja a gyártó, gondoltam, ezzel talán nem lövök mellé. A keményebb kehely nekem idegennek tűnt elsőre, akkor is, ha kezdőknek sokszor a legalább közepesen kemény kelyheket javasolják. Nálam ugyan kevésbé jellemzőek a menstruációs görcsök vérzés előtt/alatt, akinek viszont ez visszatérő probléma, annak a puhább kelyhet javasolnám, ezek kevésbé merevek, és nem járulnak hozzá a görcsös fájdalom fokozódásához. Tudományos bizonyítékot ugyan nem találtam rá, de állítólag az erősebb görcsöket a kehelyhasználat jelentősen enyhítheti, másoknak akár meg is szüntette a napjaikat megnehezítő fájdalmat. 

A Lilycup viszonylag kisméretű, és orvosi tisztaságú szilikonból készült, duplaperemes kehely, ami már csak a tökéletes illeszkedés miatt is fontos. Ennek köszönhető, hogy a kehely könnyen kinyílik, vákuum képződik általa a hüvelyben, a méhszájon, a duplázott perem pedig biztosítja a tökéletes lezárást. Nekem a kihúzóhurok döntő jelentőségű volt: azért tervezték rá ezt a kis kiegészítőt, hogy a kezdők gyakori félelmeit is eloszlassák: sokan, köztük én is, féltem tőle, hogy annyira felcsúszhat a cup, hogy nem tudom leoperálni majd onnan. Közepes magasságú a méhszájam, nem szültem még, a hüvelyizomzatom rendben van, így lényegében ideális alany voltam a LilyCup One-hoz. 

És akkor lássuk, nálam hogyan szuperált a LilyCup One!

Ahogy azt olvastam, első alkalommal forró, lobogó vízben főztem ki a kelyhet, és csak utána helyeztem fel tiszta, megmosott kézzel. A használat napjaiban néha fellobbant bennem a pánik, hogy biztosan nem eléggé steril a kelyhem, tuti, hogy valami szörnyű fertőzést okozok magamnak, aztán higgadtan véggigondoltam, hogy a hüvely közel sem steril környezet, én egy tisztán tartott eszközt helyeztem fel, ami vákuum segítségével nem is engedheti a baktériumok elszaporodását, ez a higgadt hozzáállás pedig sokat segített. 

Alaposan végigolvastam az ajánlott felhelyezést, a kehely egyszerre tűnt rendkívül puhának és mégis masszívnak, első ránézésre is simán el tudtam képzelni, hogy tökéletesen fog illeszkedni a hüvelyemben. Szépen összehajtogattam, de valahogy mégis furcsa volt elsőre, hogy a kis szilikoncucc hogy is mondjam… befér, és majd odabent szépen kinyílik. Ennek ellenére, mint kés a vajban, úgy csusszant be a Lilycup, nem kellett semmit erőltetnem. Nagyon szépen illeszkedett, és bár elsőre megijedtem, hogy túlságosan felcsúszott, valójában a helyére került, és a kis eltávolító hurkot is simán elértem. A felhelyést illetően én szerencsés vagyok, mert otthonról dolgozom, nekem úgy a legkényelmesebb, ha a lábamat felteszem a kád szélére, ellazítom a hüvelyizmokat, és simán fel tudom helyezni a LilyCupot.

Eleinte óránként jártam ki a mosdóba, hogy ellenőrizzem, biztosan “nem tűnt el” :DD Nem nem tűnt el, tökéletesen a helyén volt a kelyhem. Felbukkant egy nagyon érdekes fejlemény is, az egyébként 4-5 napos vérzésem kétnaposra rövidült: ne kérdezzétek az okát, de a fórumos tapasztalatok, és a VICE cikke szerint sem vagyok ezzel egyedül. Tudományos magyarázat ugyan még nincs a jelenségre (miért is egyébként?), de a kehelyhasználók olyasmit sejtenek, hogy a vákuumhatás miatt könnyebben és gyorsabban válik le a nyálkahártya, így a menstruáció ideje is rövidebb. Méghozzá jócskán. 

Nem mondom, hogy a levétel nem volt először furcsa. Nekem nincsen ellenérzetem a saját menstruációs véremtől, sőt, kifejezetten valamilyen szupererőt látok bele a dologba… :) A kehely alsó részét össze kell nyomni a levételkor, nem kell aggódni, simán megoldható, különösen a kehely végén található kis hurokkal. Ha ez megvan, megszűnik a vákuum, a kehely lehúzható. Van egy jellegzetes, cuppanó érzete a dolognak. Szokni kell, hogy véresek lesznek az ujjaid, a menstruációs vért pedig a vécécsészébe kell önteni: én először 6, majd a maximálisan ajánlott 8 órát hagytam fent a LilyCupot, éjszakára viszont még nem mertem bevállalni. Következő alkalommal viszont biztosan megteszem, mert túl kényelmes és okos megoldás ez ahhoz, hogy ne használjam ki az előnyeit maximálisan. Nem mondom, egy munkahelyi vécében okozhat kellemetlenséget a levétel-felhelyezés utáni tisztálkodás, ilyenkor, mielőtt kimész a csapokhoz kezet mosni, jó ötlet vécépapírba megtörölni a kezedet. 

Sem szivárgást, melléfolyást, elcsúszást nem tapasztaltam, tényleg olyan volt, mintha rám szabták volna ezt a cupot. Tampont nagyon régóta nem használok, engem zavar az a szárazérzet, amit maga után hagy, nem vagyok benne biztos, hogy ez nem borítja fel a hüvelyflórát. Egy nőgyógyászati műtét miatt eddig csak a betét jöhetett szóba, de mostanra összeszedtem a bátorságomat egy kehelyhez, és azt kell mondjam, nem bántam meg! Sőt, lényegében teljesen elfelejtettem, hogy éppen menstruálok: rendszeresen járok futni, és a sportolás alatt sem tapasztaltam semmilyen kellemetlenséget. Őszintén, fel voltam rá készülve, hogy a negatívumokat is kendőzetlenül megosztom majd veletek, de erre egész egyszerűen nincsen szükség, mert nem tapasztaltam semmi ilyesmit. 

Gyengébb hüvelyizomzattal, magas méhszájjal a LilyCup A és B méreteiből érdemes választani, olvasd el a jellemzőiket, könnyen meg fogod találni a neked valót. 

És hogy titeket is bátorítsalak a sokkal környezetbarátabb menstruációs eszközre (az elhasznált betétek és tamponok közel 500 év alatt sem bomlanak le a környezetben), 

*bár a DiamondLily-t is üzemeltető Adexilis Hungary-nél dolgozom, a LilyCup ONE kelyhet saját pénzemen vásároltam, beszámolási kötelezettség nélkül.