Minden, amit tudnod kell a menstruációs kelyhekről

2018-12-11T16:23:06+01:002018. december 7.|Legfrissebb, Női egészség|1 komment

Menstruációs kehely – Minden, amit tudni érdemes róla

Bizonyára minden nőt kellemetlenül érint a havi vérzés, hiszen sok kényelmetlenséget tud okozni. Nem is beszélve arról, hogy a nők rengeteg pénzt költenek havonta intim higiéniai termékekre, például betétre vagy tamponra. Ezek nem csupán rendkívül drágák, de még a környezetet is terhelik és az intim egészségre is károsak lehetnek. Létezik viszont az úgynevezett menstruációs kehely, mellyel a nehéz napok valamennyire megkönnyíthetők és kényelmesebbé tehetők. Lássuk tehát, hogy pontosan mi is ez az eszköz és milyen előnyei vannak!

Mi is az a menstruációs kehely?

A menstruációs kehely egy olyan tölcsér alakú eszköz (szokták intimtölcsérnek is nevezni), mely 100%-ban rendkívül puha orvosi szilikonból készül, könnyen hajlítható és alul zárt. A menstruáció ideje alatt a hüvelybe kell felhelyezni, ahol összegyűjti a menstruációs folyadékot. A menstruációs kelyhet nem kell a kukába dobni a használatot követően, hanem tisztítás után újra és újra felhasználható, akár 2-3 éven keresztül. Ebből következik a kehely két fő előnye a tamponhoz és a betéthez képest, vagyis hogy hosszú távon egy kehely sokkal olcsóbb, és emellett sokkal környezetbarátabb is, hiszen nem termelünk vele annyi hulladékot.

Menstruációs kehely

Forrás

Milyen előnyei vannak?

Azon kívül, hogy sok pénzt meg lehet vele spórolni és a környezetet is kímélhetjük vele, számos előnnyel rendelkezik még a menstruációs kehely:

 • A tampon a hüvelyben található hasznos baktériumokat is beszívja a vérrel együtt. A kehely viszont nem beszívja a menstruációs folyadékot, hanem csak összegyűjti, így nem borítja fel az intim egyensúlyt és nem okoz olyan szárazérzetet, mint a tampon.
 • A jobb minőségű kelyhek rendkívül puha és vékony orvosi szilikonból készülnek, ennek köszönhetően viselés közben szinte érezhetetlenek. Az orvosi szilikon nem okoz irritációt vagy allergiás reakciót sem.
 • A tampont körülbelül 2-3 óránként javasolt cserélni, míg egy kehely akár 6-12 órát is kibír cserélés nélkül.
 • A menstruációs kehely ezen kívül rendkívül higiénikus: nem szivárog, légmentesen gyűjti a folyadékot és nem lesz kellemetlen szaga sem.
 • Mivel a menstruációs kelyhet minden alkalommal elmossa az ember, ezért a bakteriális fertőzés veszélye is kisebb, mint a tamponnál.

Menstruációs kehely előnyei a tamponnal szemben

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelőt?

Habár a menstruációs kelyhek nagyrészét már online vagy bizonyos üzletekben, drogériákban is meg lehet vásárolni, érdemes lehet előtte konzultálni egy nőgyógyásszal a megfelelő típus és méret megtalálásának érdekében. A számodra megfelelő kehely kiválasztásához ugyanis számos tényezőt figyelembe kell venni, például:

Menstruációs kehely kiválasztása

 • életkor
 • menstruációs vérzés erőssége
 • kehely űrtartalma
 • szültél-e már, és ha igen, akkor hüvelyi úton vagy császárral
 • medencefenéki izmok erőssége
 • méhszáj magassága
 • kehely puhasága, rugalmassága

INTIMINA menstruációs kelyhek

Számtalan márka gyárt már menstruációs kelyheket, de az Intimina kiemelkedik az összes közül az innovativitással, a trendi dizájnokkal és a használói igények maximális kielégítésével. Webshopunkban mind a 4 különböző típusú Intimina kehely megtalálható, akár több méretben is, úgyhogy mindenki találhat számára megfelelőt:

A Lily Cup One a tökéletes kezdő kehely. Kifejezetten azon lányok és nők számára lett tervezve, akik most ismerkednek a menstruációs kehellyel. Rendkívül puha, kényelmes, hipoallergén és az eltávolító huroknak köszönhetően nagyon egyszerű használni!

A Lily Cup lehet a megfelelő választás, ha a méhszáj valakinél magasan helyezkedik el. A Lily Cup kapható egyrészt A méretben, ami azoknak a nőknek megfelelő, akik még nem szültek, vagy akik császárral szültek. Kapható másrészt B méretben, ami azoknak a nőknek megfelelő, akik hüvelyi úton szültek, vagy akiknek a medencefenéki izmai gyengébbek.

Lily Cup Compact tökéletes választás, ha a méhszáj nincs magasan, és olyan kehelyre vágyik valaki, ami teljesen laposra összecsukható és egy diszkrét tartóban mindenhová magunkkal vihető. A Lily Cup Compact szintén két különbőző méretben kapható.

A Ziggy Cup az egyetlen olyan kehely, amit szexuális együttlétek közben is lehet viselni. Puha, papírvékony, a hatszögletű mintázata erősséget és ellenállást biztosít a kehelynek. Érdemes lehet ezt választani a nagy, 76ml-es űrtartalma miatt is.

Intimina menstruációs kehely típusok

Ha Te is unod már a tamponokat és a betéteket, és kipróbálnál inkább valami teljesen újat, akkor válts Te is menstruációs kehelyre. És ne aggódj, ha elsőre nem is találod meg a tökéleteset, vagy nem megy legelsőre tökéletesen a felhelyezés. Hipp-hopp belerázódsz, és bizony hamar azon kapja magát az ember, hogy már a sokadik kelyhét rendelni meg! Sok sikert!

Hagyj egy üzenetet!