Bizonyára minden nőt kellemetlenül érint a havi vérzés, hiszen sok kényelmetlenséget tud okozni. Nem is beszélve arról, hogy a nők rengeteg pénzt költenek havonta intim higiéniai termékekre, például betétre vagy tamponra. Ezek nem csupán rendkívül drágák, de az intim egészségre is károsak lehetnek, valamint szennyezik a környezetet. Létezik viszont az úgynevezett menstruációs kehely, mellyel a nehéz napok sokkal kényelmesebbé tehetők. Lássuk tehát, hogy pontosan mi is ez az eszköz és milyen előnyei vannak!

Menstruációs kehely előnyei a tamponnal szemben

Mi is az a menstruációs kehely?

A menstruációs kehely egy olyan tölcsér alakú eszköz (szokták menstruációs csésze, intim tölcsér, intim kehely vagy hüvely kehely néven is illetni), mely 100%-ban rendkívül puha orvosi szilikonból készül, könnyen hajlítható és alul zárt. A menstruáció ideje alatt a hüvelybe kell felhelyezni, ahol összegyűjti a menstruációs folyadékot. A menstruációs kelyhet nem kell a kukába dobni a használatot követően, hanem tisztítás után újra és újra felhasználható, akár 2-3 éven keresztül. Ebből következik a kehely két fő előnye a tamponhoz és a betéthez képest, vagyis hogy hosszú távon egy kehely sokkal olcsóbb, és emellett sokkal környezetbarátabb is, hiszen nem termelünk vele annyi hulladékot.

Menstruációs kehely

Milyen előnyei vannak a menstruációs kehelynek?

Azon kívül, hogy sok pénzt meg lehet vele spórolni és a környezetet is kímélhetjük vele, számos előnnyel rendelkezik még a menstruációs kehely:

 • A tampon a hüvelyben található hasznos baktériumokat is beszívja a vérrel együtt. A kehely viszont nem beszívja a menstruációs folyadékot, hanem csak összegyűjti, így nem borítja fel az intim egyensúlyt és nem okoz olyan száraz érzetet, mint a tampon.
 • A jobb minőségű kelyhek rendkívül puha és vékony orvosi szilikonból készülnek, ennek köszönhetően viselés közben szinte érezhetetlenek. Az orvosi szilikon nem okoz irritációt vagy allergiás reakciót sem.
 • A tampont körülbelül 2-3 óránként javasolt cserélni, míg egy kehely akár 6-12 órát is kibír cserélés nélkül.
 • A menstruációs kehely ezen kívül rendkívül higiénikus: nem szivárog, légmentesen gyűjti a folyadékot és nem lesz kellemetlen szaga sem.
 • Mivel a menstruációs kelyhet minden alkalommal elmossa az ember, ezért a bakteriális fertőzés veszélye is kisebb, mint a tamponnál.

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelőt?

Habár a menstruációs kelyhek nagy részét már online vagy bizonyos üzletekben, drogériákban is meg lehet vásárolni, érdemes lehet előtte konzultálni egy nőgyógyásszal a megfelelő típus és méret megtalálásának érdekében. A számodra megfelelő kehely kiválasztásához ugyanis számos tényezőt figyelembe kell venni, például:

Menstruációs kehely kiválasztása

 • életkor
 • menstruációs vérzés erőssége
 • kehely űrtartalma
 • szültél-e már, és ha igen, akkor hüvelyi úton vagy császárral
 • medencefenéki izmok erőssége
 • méhszáj magassága
 • kehely puhasága, rugalmassága

INTIMINA menstruációs kelyhek

Számtalan márka gyárt már menstruációs kelyheket, de az Intimina kiemelkedik az összes közül az innovativitással, a trendi dizájnokkal és a használói igények maximális kielégítésével. Webshopunkban mind a 4 különböző típusú Intimina kehely megtalálható, akár több méretben is, úgyhogy mindenki találhat számára megfelelőt:

A Lily Cup One a tökéletes kezdő kehely. Kifejezetten azon lányok és nők számára lett tervezve, akik most ismerkednek a menstruációs kehellyel. Rendkívül puha, kényelmes, hipoallergén és az eltávolító huroknak köszönhetően nagyon egyszerű használni!

A Lily Cup lehet a megfelelő választás, ha a méhszáj valakinél magasan helyezkedik el. A Lily Cup kapható egyrészt A méretben, ami azoknak a nőknek megfelelő, akik még nem szültek, vagy akik császárral szültek. Kapható másrészt B méretben, ami azoknak a nőknek megfelelő, akik hüvelyi úton szültek, vagy akiknek a medencefenéki izmai gyengébbek.

Lily Cup Compact tökéletes választás, ha a méhszáj nincs magasan, és olyan kehelyre vágyik valaki, ami teljesen laposra összecsukható és egy diszkrét tartóban mindenhová magunkkal vihető. A Lily Cup Compact szintén két különböző méretben kapható.

A Ziggy Cup az egyetlen olyan kehely, amit szexuális együttlétek közben is lehet viselni. Puha, papírvékony, a hatszögletű mintázata erősséget és ellenállást biztosít a kehelynek. Érdemes lehet ezt választani a nagy, 76ml-es űrtartalma miatt is.

Intimina menstruációs kehely típusok

Ha Te is unod már a tamponokat és a betéteket, és kipróbálnál inkább valami teljesen újat, akkor válts Te is menstruációs kehelyre. És ne aggódj, ha elsőre nem is találod meg a tökéleteset, vagy nem megy legelsőre tökéletesen a felhelyezés. Hipp-hopp belerázódsz, és bizony hamar azon kapja magát az ember, hogy már a sokadik kelyhét rendelni meg! Sok sikert!