Kivételesen nem a női egészséggel kapcsolatos témáról írunk, hanem a férfiakra figyelünk: a nőknek nagy szerepe van abban, hogy a férfi odafigyel -e az egészségére, számos esetben a barátnők, feleségek beszélik rá a partnerüket egy alaposabb orvosi kivizsgálásra. Remélhetőleg ez változóban van, és a férfiak jobban odafigyelnek majd saját magukra, de addig is, következzen hét indok, amiért mindenképp érdemes felkeresni az urológust!

Photo by Austin Distel on Unsplash

Prosztatarákszűrés

Ez a rákfajta sajnos a leggyakoribb a férfiak között, és mivel sokáig nincsenek tünetei a betegségnek, a gyógyulási esélyek sokkal jobbak, ha idejében, a korai szakaszában veszi észre az urológus. A szűrés manuálisan, rektális vizsgálattal és vérvizsgálattal zajlik. A legtöbb férfinek ötvenéves kora körül kell elkezdenie az évenkénti szűrést, de ha családban korábban már előfordult ilyen megbetegedés, vagy az illető afroamerikai származású, akkor érdemes már negyvenéves korban elmenni az első szűrésre, mert az ő esélyeik sajnos magasabb a prosztata rákos megbetegedésére. 

Vizelési problémák

A vizelési problémák nagyon gyakoriak a férfiaknál, különösen a kor előrehaladtával. A panaszok között szerepelhet a vizeletáramlás lassulása, úgy érzik, sosem tudják teljesen kiüríteni a hólyagjukat, jóval többet járnak mosdóba, akár éjszaka is. Ezek a panaszok lehetnek a prosztata megnagyobbodásának jelei, de szerencsére nincs közük a prosztatarákhoz. Az urológus felkeresése viszont így is nagyon ajánlott, mert a tünetek további hugyúti, súlyosabb esetben vesepanaszokat okozhatnak, súlyosabb esetben szervi károsodással járhatnak. 

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Herék fájdalma, szokatlan elváltozások

Sajnos a legtöbb férfi nem végzi el a havonta szükséges önvizsgálatot. Mégis, ha valami szokatlant vesz észre magán a partnerünk, vagy akár mi magunk az együttlét során, semmiképp se söpörjük a dolgot szőnyeg alá! A probléma nem oldódik meg, a kezelés elengedhetetlen. 

Véres vizelet

Ha véres a vizelet, az utalhat a prosztata megnagyobbodására, vesekőre, vagy rosszabb esetben a vese, esetleg a hugyhólyag daganatos megbetegedéseire. Mindenképp érdemes urológushoz fordulni!

Merevedési zavarok

Sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, bár a legtöbb férfi nem szeret beszélni róla. Az előfordulási valószínűsége idősebb korban egyre nő, de nem szabad tabusítani a témát, mert a megfelelő kezeléssel, pszichológus felkeresésével, esetleg szorongáscsökkentő technikákkal a helyzet javítható. Ez egy egészségügyi probléma, ami szerecsére remekül kezelhető napjainkban. 

Vesekő

Ez sem játék – ha tudomásunk van róla, hogy veseköveink vannak, semmiképp sem szabad homokba dugott fejjel várni, hogy magától elmúlnak, ugyanis nem fognak, viszont könnyen kórház lehet a vége egy nem kezelt vesekövességnek, nem beszélve a vele járó fájdalomról.

Vaszektómia

Sokan félnek tőle, pedig egy párperces, egyszerű beavatkozás, ami sokkal egyszerűbb, és kevesebb kockázattal jár, mint a női művi meddővé tétel. 

via CoordinatedHealth

Olvass még!

Conceptio férfi termékenységi vitaminok

Csökkentheti a férfiak nemzőképességé a Covid-19 >>